Închide

Clujul e în stradă, pentru un nou protest anti-guvernamental, după încă o ordonanţă pe Legile Justiţiei: „Abrogaţi şi plecaţi”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 24, 2019 1 2375

 

Vuvuzele, fluiere, bannere şi steaguri în centrul oraşului Cluj-Napoca: sute de clujeni au începutt să se adune în această seară pe Bulevardul Eroilor, de la ora 18.00 pentru un nou protest anti-guvernamental, ca urmare a noii ordonanţe de urgenţă care modifică legile justiţie. La Cluj, chemarea la protest au lansat-o pe reţelele sociale grupările Umbrela Anticorupţie Cluj, Corupţia Ucide şi Declic. Oamenii sunt în stradă şi la Bucureşti, dar şi în alte oraşe mari din ţară.

Umbrela Anticorupţie a anunţat azi şi declanșarea grevei cetățenești pentru Justiție. „Prin acest demers, Clujul își manifestă tot sprijinul pentru greva magistraților, care a început vinerea trecută”, a anunţat gruparea civică.

În urmă cu două zile, magistrații clujeni au ieşit în faţa Curţii de Apel Cluj pentru a protesta împotriva modificărilor aduse la legile justiției. Aproximativ 200 de magistrați au manifestat împotriva ordonațelor de urgență care vizează sistemul judiciar.

În centrul oraşului se cer alegeri anticipate, iar participanţii îşi declară susţinerea faţă de magistraţi. Se strigă „Luptăm, luptăm, Justiţia apărăm!”, „Magistraţi, nu cedaţi!”, „Anticipate!”, „Ruşine să vă fie!”, „PSD, ciuma roşie!” sau „Ne-am săturat de cât ne-aţi furat” şi „Abrogaţi şi plecaţi!”.

Oamenii îşi spun păsurile la portavoce.

„Tudorel Toader nu îşi va asuma amnistia şi graţierea, dar va încerca să rezolve problemele partidului prin metode mai greu de înţeles de către populaţie. Această ordonanţă poate produce multe lucruri rele. Secţia pentru magistraţi a primit independenţă mult mai mare, nu mai poate fi supervizată de procurorul general. Secţia specială încearcă să ia dosarul TelDrum de la DNA; independenţa magistraţilor e grav afectată”, spune una dintre participante.

 

 

Puţin înainte de ora 19.00 mulţimea a pornit în marş pe Bulevardul Eroilor. Se scandează: „Nu vrem să fim conduşi de hoţi” şi „Demisia!”.

Oamenii cer în stradă „Justiţie independentă”, scandează „Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor” şi cântă în ritm de „O dorinţă sinceră: România liberă!”. Mulţimea înaintează pe Calea Dorobanţilor. Par să fie mii de oameni în stradă. „Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi!”, îndeamnă cei de afară, cu telefoanele îndreptate înspre blocurile pe lângă care trece marşul. S-au aprins luminiţele smartphone-urilor.

 


După un marş lung care a prins cartierele Mărăşti şi Gheorgheni protestatarii au revenit în centrul oraşului.

 

Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.  Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM, informează hotnews.ro. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.  Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică un comunicat prin care anunța că invită luni, la ora 15.30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor justiției. Anunțul a fost făcut de guvern în contextul în care magistrații au protestat vineri, într-un gest fără precedent, față de ordonanța de urgență de amendarea a acestor legi.

Românii din Luxemburg au ieşit duminică să protesteze faţă de ultimele modificări din justiţie, scrie Hotnews.ro. Aceştia au avut pancarte cu ”Stop Killing Romanian Justice”, ”Dragneo, la mulţi ani cu executare!”, Justice, not corruption” şi ”Convicts should be in prison, not governing Romania”.

 

Foto sus: Viorel Nistor, Facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu