Închide

Casă maramureșeană, mutată la Cluj în casă de sticlă și afaceri

ActualitateTop News by Kristina Reştea - sept. 10, 2014 0 1097

O casă de lemn, realizată de meșteri din Maramureș și gândită de artistul Mircea Cantor, va fi instalată, temporar, la Cluj, într-o „curtede birouri. Mai precis, în centrul de afaceri care a intrat de la inaugurarea primei etape de proiect din mai pe primul loc în topul celor mai mari clădiri de birouri din municipiu. Așezarea casei în clădirea The Office face parte din programul seriei de evenimente care se desfășoară la Cluj în acest final de săptămână (12-14 septembrie) în cadrul Cluj Art Weekend.

Lucrarea „Prag resemnat” a lui Mircea Cantor, realizată în 2012, va fi expusă în centrul de afaceri The Office în perioada 12 septembrie 2014 – mai 2015. Gândită de artist și realizată de meșteri locali din Maramureș sub forma unei case din lemn cu ornamente sculptate – stilizări pornind de la motive tradiționale –, lucrarea este amplasată de fiecare dată în relație cu monumente sau clădiri impozante. Prin constrast cu noua construcție de birouri în care este adăpostită, casa devine un obiect fragil, expus într-un context marcat de prioritățile prezentului și de aspirațiile unei generații care privește spre viitor. Această apropiere între valorile „ascunse”, tăcute și dinamica vieții moderne vorbește despre orașul contemporan și moștenirea tradițiilor, pe care artistul simte ca are obligația morală sa le păstreze”, arată organizatorii manifestării. Prag resemnat a fost expusă pentru prima dată la Gent (Belgia), în 2012, iar apoi a mai călătorit spre . Paris și a ocupat timp de un an sala de marmură a Muzeului Național de Artă Contemporană din București, cu ocazia expoziției personale a artistului,Q.E.D. (2013-2014).

La The Office au fost anunțate încă două expoziții, care vor fi vernisate vineri: Prin ochiul colecționarului, Generația 2000 din Cluj în trei colecții românești și 1.1.1. + Sigma1, cu Expoziție retrospectivă: Poetica spațiului. Utopie și cercetare (12-21 septembrie). Unul dintre colecționarii care își pun lucrările în spațiu public este chiar omul de afaceri Ovidiu Șandor, unul dintre partenerii de proiect care au ridicat prima dintre clădirile centrului de afaceri The Office. Prima fază a acestui proiect, de 19.000 mp de spații, a fost inaugurată oficial în luna mai, pe terenul fostei platforme industriale a fabricii Tricotaje Someșul de la Bulevardul 21 Decembrie 1989. O altă gazdă în cadrul Cluj Art Weekend este Iaga, una dintre cele mai noi galerii de artă din oraș, instalată la parterul unei alte clădiri de birouri, Domus, ridicată peste ruinele romane din zona parcului I.L.Caragiale. De asemenea, proprietarii au planuri de a organiza expoziții de artă și la subsolul clădirii, pe care dezvoltatorii s-au obligat să îl deschidă publicului pentru vizitarea ruinelor.

Sursa foto: Cluj Art Weekend

Vezi AICI programul Cluj Art Weekend

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.