Închide

Casa de lângă „metropolă”, trendul care a luat avânt în pandemie, în cea mai scumpă piață imobiliară din din țară

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 02, 2021 0 1450

 

Anul pandemiei a readus casele în clasamentele tranzacţiilor imobiliare, arată o recentă analiză a unui portal imobiliar. La fel subliniau reprezentanții unei alte companii care adună date din piață, în studiul privind mersul pieței în 2020. Așadar, pentru cei care își permit în vremurile acestea să se pregătească de achiziția unei locuințe, casa devine o opțiune tot mai interesantă. Și cum Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din țară pe piața locuințelor, dacă vrei casă în Cluj începi să cauți și în jur. Adică în “zona metropolitană Cluj”. Care sunt prețurile, avantajele și dezavantajele?

Localitățile imediat învecinate cu municipiul sunt de ceva vreme opțiuni de luat în calcul pentru cei care își achiziționează locuințe, mai ales în condițiile în care prețurile cerute pentru apartamente și case în Cluj-Napoca sunt extrem de ridicate și, de ceva ani, merg tot în sus. Asta cu toate că sunt și aici, în vecini, destule neajunsuri – dezvoltare haotică (vezi asaltul imobiliar din Florești), conexiuni slabe cu muncipiul în ceea ce privește transportul, lipsa unor opțiuni de agrement și spații publice, de sănătate și educație. Prețurile mult mai accesibile și posibilitatea de a sta la casă, cu peisaj decent și curte, departe de zarva orașului, sunt elemente care cântăresc însă și ele în balanță.

“Anul pandemiei a readus casele în topul tranzacţiilor imobiliare, iar trendul continuă şi în 2021. Clujenii au opțiuni de achiziție în zona metropolitană, cu oferte pentru toate buzunarele”, spun reprezentanții Compariimobiliare.ro. Conform datelor portalului, la început de 2021 preţul pe metru pătrat al caselor de vânzare din Cluj era de 1.332 euro, mai mic cu 186 de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţuri medii cerute în zona metropolitană, conform CompariImobiliare.ro:

  • Apahida – 900 €/mp
  • Baciu – 1037 €/mp
  • Floreşti – 1000 €/mp
  • Feleacu – 1204 €/mp
  • Chinteni – 921 €/mp
  • Gilău – 945 €/mp

 

La o “răsfoire” a ofertelor imobiliare active, poți găsi opțiuni pe o plajă largă de prețuri. Nu te aștepta însă neaparat ca o casă descrisă în oferta de vânzare ca fiind “chic” să fie de găsit prin vreun album de arhitectură sau în lista de construcții “așa da” deschisă nu demult de arhitectul șef al județului. În Florești, poți să dai și de o casă cu preț de etichetă 116.000 de euro, cu doar trei camere, într-o construcție ridicată acum câteva decenii, dar cu “dotări termopan”. La un buget ceva mai generos ai opțiunea să dai și 307.000 euro pe o casă în localitatea satelit a Clujului – are însă cinci camere și piscină. Și în Apahida sunt opțiuni diverse de prețuri: 100,000 euro, 135.00, 170.000 de euro. În Gilău, cumpărătorii interesați pot găsi case cu 100.000, 120.000 de euro.

 

foto: oferte imobiliare publice

 

 

Pentru cei care își doresc să se mute la casă, dar sunt limitați de buget, localitățile din vecinătățile municipiului rămân totuși opțiuni interesante. Asta în condițiile în care în oraș găsești case cu prețuri de 150.000 de euro, dar și 230.000 de euro într-o zonă ca Borhanci, dar în cartierele constituite (Grigorescu și Andrei Mureșanu, Gheorgheni) multe dintre opțiunile de prețuri ajung în intervalul 300.000-400.000 de euro. Chiar și în mai noul Bună Ziua prețurile cerute ajung la asemenea sume.

 

Cum au rămas “în picioare” casele și terenurile, în piața lovită de pandemie

Segmentul caselor a trecut bine chiar și prin perioada de nesiguranță adusă de starea de urgență/ starea de alertă, impuse de pandemia COVID-19, arată și cei la Imobiliare.ro. “Deși segmentul majoritar de căutări în principalele șase județe îl reprezintă apartamentele, totuși, începând cu luna aprilie a anului trecut, s-a evidențiat în mod clar interesul crescut pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, în zonele periurbane ale marilor orașe”, arăta în raportul de Trimestru IV 2020 Dorel Niță, șeful departamentului de cercetare la AnalizeImobiliare.ro. La fel ca în Capitala și împrejurimi, și în orașul de pe Someș poate fi observată o majorare semnificativă a interesului pentru case și terenuri după ieșirea din starea de urgență­. După minimele înregistrate în aprilie, punctele maxime ale cererii au fost atinse în iunie pentru terenuri (aproximativ 90% din nivelul lunii ianuarie), în iulie pentru case (peste 85%) și, respectiv, în septembrie pentru apartamente (circa 60% din volumul consemnat la începutul lui 2020). Pe final de an, terenurile au făcut notă discordantă de la tendinț­a de scădere a cererii, acestea situându-se la peste 80% din nivelul consemnat în ianuarie, fa­ță de peste 60% în cazul caselor și, respectiv, peste 40% în cazul apartamentelor. “Comparativ cu luna ianuarie, cererea de apartamente din restul județ­ului Cluj a coborât la pu­țin sub 30% în luna aprilie, în vreme ce casele s-au men­ținut aproape de pragul de 50%, iar terenurile, undeva pe la 75%. Imediat după trecerea la starea de alertă însă, toate cele trei segmente de pia­a au înregistrat o cretere vizibila, astfel că în septembrie apartamentele recuperasera aproximativ 80% din cererea de la început de an, în vreme ce interesul pentru case era cu aproape 20% mai mare, iar cel pentru terenuri, cu aproape 60%. Pe final de an, au fost consemnate ușoare scăderi ale cererii pentru toate cele trei tipuri de proprietăț­i, apartamentele situându-se la circa 60% din nivelul atins în ianuarie, casele la pu­țin sub 100%, iar terenurile la aproape 120% », arată raportul de T4 al Imobiliare.ro.

Potrivit unui studiu realizat de companiile RE/MAX Romania și Veridio și publicat în acest început de an, aproximativ o treime dintre specialiștii în domeniu chestionați despre evoluția pieței sunt de părere că în 2021 ne putem aștepta la creșteri de până la 10% pentru prețurile caselor și terenurilor, la nivel național. Pe de altă parte, se estimează scăderi pe segmentul spațiilor comerciale/office.

 

Au revenit casele în ședințele de urbanism

Munca de acasă, impusă de actualele condiții, izolarea, restricțiile de circulație și regulile de distanțare socială au avut desigur un impact în ceea ce privește importanța pe care o acordăm unui „acasă” cât mai primitor. Iar dacă “acasă” poate fi o casă, cu atât mai bine. Ecoul se observă și în piața imobiliară și în urbanism. “În aceasta perioadă am constatat un avânt al construcțiilor de locuințe individuale prin reluarea unor proiecte care stagnau de ani buni, dar și demararea unor proiecte noi în aceeași zonă”, ne spunea despre urbanism în anul pandemiei Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, dar și membru în Comisia de Urbanism a municipiului. “De exemplu, zonele Chinteni, Ciurila, Feleacu și Jucu devin foarte căutate pentru locuințe individuale și dacă vor reuși să-și păstreze specificul acesta vor avea de câștigat mult. De asemenea, cred că această perioadă, care a deschis/consolidat oportunitatea muncii la domiciliu/distanță, va conduce și la o creștere a atractivității imobiliare în zona municipiilor de rang 2, precum Turda. Acestea vor deveni tot mai atractive în următoarea perioada și datorită dotărilor de învățământ, sănătate, recreere. Distanța înseamnă timp și s-a constat că uneori distanța puțin mai mare poate însemna un timp de parcurs mai mic. Distanța de 31 km dintre Turda – Cluj se parcurge într-un timp mai scurt decât distanta de 10 km între Florești – Cluj”, a subliniat Salanță.

 

Te muți sau nu te muți din Cluj-Napoca?

Dincolo de prețuri, analize, statistici și studii imobiliare, decizia de a-ți stabili un acasă e, desigur, una foarte personală. Cum e să pleci din oraș, ce avantaje și dezavantaje sunt de luat în seamă? Și, în final: merită sau nu? Am încercat să aflăm câteva răspunsuri de la cineva care a luat o astfel de decizie. George și soția lui s-au mutat de câțiva ani din Cluj-Napoca în vecinătate – la Apahida – unde acum își cresc cei doi copii. Au luat această decizie cu toate că ambii aveau locurile de muncă în oraș. A fost o alegere bună, spun ei acum. “Sunt foarte multe avantaje”, consideră George, care își conduce propria firmă, în domeniul resurselor umane. “În special dacă ai familie și copii, merită foarte mult să te muți “la țară”. De fapt, nici nu suntem atât de departe de oraș – noi facem cu mașina cam 30 de minute până în centru, în timpul săptămânii, când e aglomerat dimineața. În week-end, ajungem în Cluj-Napoca și în 15 minute. Aici e liniște, aer curat, avem norocul să avem și o mică pădurice aproape, putem ieși cu câinele la plimbare, putem alerga, sunt multe opțiuni de stat afară. În plus, toți vecinii sunt prietenoși, se creează cumva o comunitate interesantă, în care te simți în siguranță. Te liniștești, simți că ai libertate mai mare. Am trăit multă vreme în oraș și îmi dau seama că atunci stăteam foarte mult în casă. Locuind într-o astfel de comunitate, dacă ai și o curte, poți sta mult mai mult afară. Nouă ne-a făcut bine, iar în această perioadă, de pandemie, să stai la casă, cu natura aproape e aur curat”, spune George. “Un avantaj mare e că poți vedea cerul, cu răsărituri și apusuri, blocurile nu obturează orizontul. Nu m-aș fi gândit la asta atunci când stăteam în oraș. Revenind la chestiuni mai pragmatice: costul unei case aici e mult mai redus. Dacă e să cumperi o locuință, nici nu se compară opțiunile de aici cu cele din Cluj-Napoca”, amintește tânărul tătic și antreprenor. Distanța față de oraș se simtă însă, mai ales că deocamdată conexiunile cu transportul în comun sunt destul de slabe în “zona metropolitană Cluj”. Practic, dacă de muți din oraș ești aproape exclusiv dependent de mașină. “Autobuzul nu circulă foarte des și dacă vrei să ajungi în oraș taxiul te costă cam 50 lei. La un drum. Dus-întors, deja ajungi la 100 de lei. Dacă nu ai mașină sau dacă vrei pur și simplu să ieși în oraș fără să ai grija condusului e destul de complicat. În rest, doar de bine aș zice despre opțiunea „casa lângă oraș”. Pentru noi, mutarea asta înseamnă sănătate fizică, mentală și spirituală”, concluzionează George.

 

Credit foto: Geo Ivanov

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.