Închide

Cartierele căutate pentru noile blocuri ale oraşului. Ce preţuri se cer pe apartamente în aceste zone?

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 08, 2018 0 994

 

Cele mai căutate cartiere pentru achiziţia de terenuri sunt cele în care au mai rămas rezerve de suprafeţe neconstruite, arată o analiză imobiliară: Bună Ziua, Iris, Borhanci, Făget, dar şi Floreşti.

 

Potrivit datelor portalului CompariImobiliare.ro, cele mai căutate cartiere pentru achiziţia de terenuri sunt Iris – cu 12% din căutări, Borhanci – 7%, Floreşti – 6%, Făget – 6%, Bună Ziua – 4%. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor de vânzare în aceste zone, se constată că în majoritatea cazurilor sumele sunt puţin sub media oraşului – este vorba, totuşi, mai ales de zone noi de dezvoltare sau amplasate la periferie. Astfel, în Iris preţul mediu cerut ar fi de 1.312 €/mp, în Borhanci – 1.307 €/mp, în Floreşti – 888 €/mp, în Făget – 1.511 €/mp şi în Bună Ziua – 1.470 €/mp.

De ce ar fi de interes aceste zone? „Dezvoltatorii imobiliari nu au ales la întâmplare aceste cartiere. Spre exemplu, Bună Ziua este uşor accesibil şi strada principală urmează să fie reabilitată – va fi lărgită la 16 m și va avea trei benzi de circulație, pistă de biciclete și trotuare. Pentru dezvoltatea zonei Borhanci, municipalitatea a realizat un studiu de oportunitate şi doreşte realizarea unui cartier de locuințe destinat tinerilor. De asemenea, pregătşte un plan urbanistic integrat, pe care îl va pune la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari, în cartierul vecin – Sopor. Irisul, odată cu dispariţia fabricilor clujene, se transformă încet din zonă industială în cartier rezidenţial, cu preţuri accesibile şi la o distanţă relativ mica de centrul oraşului. Nu în ultimul rând, Floreştiul continua să fie destinaţia tinerelor familii, în special a celor de achiziţionează o nouă locuinţă prin programul “Prima Casă””, spun reprezentanţii CompariImobiliare.ro. De menţionat, însă, că vorbim deocamdată doar de planuri şi intenţii anunţate, nu de şantiere de investiţii în infrastructură sau servicii. Până una alta, Floreştiul devine tot mai greu accesibil la ore de vârf, Bună Ziua a atins „limita roşie” de trafic, iar Borhanciul se aglomerează cu proiecte imobiliare, de blocuri şi case, în timp ce infrastructura stagnează, serviciile de cartier lipsesc şi nici vorbă de vreun spaţiu verde amenajat pentru locuitorii de aici. Cât despre Iris, aici dezvoltatorii s-au grăbit să înghesuie rapid blocuri, iar în cazul unora calitatea lasă de dorit, după cum au constatat cumpărătorii.

Între timp, în oraş (şi în judeţ) se construieşte. În prima jumătate a anului în judeţul Cluj s-au finalizat 3461 de locuinţe, cu 1209 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, alţi observatori din piaţa imobiliară au început să se întrebe când se sparge „bula”. Citeşte şi:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.