Închide

Cartier în fosta livadă Steluța, dezvoltat de directorul Terapia, Dragoș Damian și artista Ana Lupaș/Emil Boc a cerut calitate pentru 100 de ani de la proiect

Top NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 21, 2025 2 7535

Livada steluta cluj terenuri de vanzare

Dacă în urmă cu zece ani urbaniștii erau entuziasmați că Planul Urbanistic General a stimulat dezvoltarea activităților de producție în zona livezii Steluța, acum oamenii din comisie tratează cu aceeași exuberanță urbanizarea livezii. Un teren în livada de cireși, extravilan cu PUZ în lucru, se vinde cu circa 350 de euro metrul pătrat.

Un număr de 30 de locuințe urmează să fie edificate în fosta livadă Steluța pe un teren de peste 1,5 hectare deținut de Ana Lupaș și de Laura Otilia și Dragoș Damian în zona străzii Giuseppe Verdi, modernizată anul trecut de Primăria Cluj. Proiectul urbanistic a fost realizat de proiectanții de la Mcube, biroul arhitectului Voicu Bozac, membru în comisia de urbanism a Primăriei. Documentația a fost  „disecată” la ședința comisiei de urbanism online din 21 mai.

 

La discuții privind proiectul din zona livezii Steluța a participat și primarul Emil Boc  (singurul proiect la care a fost prezent). Oficialul a ținut să arate în cadrul discuțiilor că lucrările de realizare a caselor din acest ansamblu vor putea începe doar după ce Primăria va termina pasajul subteran Oașului-Bulevardul Muncii care ar urma să descongestioneze circulația din zonă. De asemenea, primarul a cerut comisiei, după discuții și observații, să se asigure că proiectul asigură o locuire de calitate pentru următorii 100 de ani în ceea ce privește dimensionarea străzilor, vecinătățile sau dimensiunea parcelelor pentru locuințe.

 

Proiectul (Plan Urbanistic Zonal de urbanizare strada Giuseppe Verdi) a fost prezentat în comisie de arhitecta Cristina Albu, din partea biroului Mcub, condus de Voicu Bozac, membru în comisia de urbanism. Prin proiect se propune edificare a 15 locuințe cu câte două unități locative (subsol, parter și două etaje) și a unui imobil de birouri și servicii pe un teren (subsol, parter și două etaje) de peste 1,5 hectare de pe stăzile Giuseppe Verdi – Johann Sebastian Bach. beneficiari sunt Ana Lupaș (artistă cunoscută din Cluj) și Dragoș Damian, director Terapia Cluj, împreună cu soția. Prin proiect se propune și realizarea unei străzi interioare, realizarea unor spații verzi (din care unul în zona centrală a ansamblului) dar și lărgirea arterelor Giuseppe Verdi și Johann Sebastian Bach. Pentru proiect sunt prevăzute 90 de locuri de parcare: 60 pentru zona de locuire, 24 pentru clădirea economică (dintre care 10 în subsol) și 6 locuri pentru vizitatori.

Arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a semnalat că planșele ilustrative simulate și prezentate pentru proiect simulează o volumetrie care prevedere construcții cu subsol, parter, două etaje plus unul retras. “Etajul retras trebuie să dispară. Așa am autorizat și celelalte construcții din zonă”, a arătat acesta.
Alt arhitect din comisie a mai arătat că indicatorii urbanistici pentru proiect propuși (Procent de Ocupare a Terenului de 40% și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,2) permit construirea a 5 etaje plus unul retras, motiv pentru care s-a stabilit să se treacă expres în proiect regimul de înălțime pe care îl vor avea toate construcțiile. Specialiștii au mai luat în discuție necesitatea lărgirii străzii interioare propuse la intersecția cu strada J.S. Bach dar și alte aspecte legate de împrejmuiri sau de dimensiunea parcelelor.

Primarul Emil Boc a ținut să insiste pe avizul Comisiei de Circulație care a cerut condiționarea.  Locuințele vor putea fi edificate doar după finalizarea pasajului rutier subteran care va lega strada Oașului de Bulevardul Muncii, proiect menit să descongestioneze traficul și aglomerația la ieșirea de pe artera Giuseppe Verdi.

Terenul face parte din fosta fermă Steluța și este situat pe un versant cu înclinare sudică. În zonă sunt deja în pregătire mai multe proiecte rezidențiale, în principal case unifamiliale sau semicolective, după cum au prezentat proiectanții de la Mcube. Conform studiului geotehnic, terenul prezintă un risc mediu de alunecare și va necesita soluții tehnice corespunzătoare.

Spre exemplu, un teren în Steluța (livada de cireși) în suprafață de 1100 metri livadă plus 200 metri pătrați de drum de servitute în proprietate exclusivă, teren extravilan cu PUZ în lucru se vinde cu 455.000 de euro adică 350 de euro metrul pătrat.

Vezi și: Cum se dezvoltă orașul în partea de nord, în fosta livadă Steluța/Proprietarii țin de un metru de teren, Primăria vrea drumuri cu trotuare

 

2 comentarii

Scrie un comentariu