Închide

Care sunt cele mai scumpe și cele mai accesibile cartiere din Cluj. Media prețurilor a sărit de 2000 de euro/mp chiar și în cea mai „ieftină” zonă

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 10, 2023 0 2358

Cluj-Napoca își păstrează poziția de lider în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară pentru
cumpărătorii de apartamente, iar Brașovul depășește Capitala și se poziționează pe al doilea loc în top, conform raportului pentru Trimestrul III al anului realizat de portalul Imobiliare.ro, pe baza ofertelor intermediate de site. Diferențele între cele mai accesibile și cele mai scumpe cartiere din cadrul aceluiași oraș pot fi însă de sute de euro. În cazul Bucureștiului, diferența între prețul mediu din Ferentari și cel din Herăstrău e de peste 1700 de euro. Subliniem că analiza are în vedere prețuri solicitate. În Cluj, chiar și cea mai accesibilă zonă are o medie de prețuri de peste 2000 de euro/mp.

Cluj-Napoca își păstrează poziția de lider în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară pentru
cumpărători. Avansul înregistrat pe plan local în ultimii doi ani este de 23% în cazul apartamentelor.
Prețul mediu solicitat pentru locuințele listate la vânzare este de 2.500 euro/mp util, în condițiile unei
cereri mai mari și a unei oferte tot mai reduse. Orașul Brașov depășește Capitala și se poziționează
pe al doilea loc în top, cu un preț la vânzare de 1.647 euro/mp util. Există, însă, zone unde media urcă până în jurul valorii de 1.800 euro/mp util. Apartamentele din București se vând, în schimb, cu 1.581 euro/mp util, deci sunt cu aproximativ 5% mai scumpe decât acum doi ani.

„Nu trebuie neglijată, însă, o caracteristică importantă a segmentului nou local, mai exact aceea
că oferta de locuințe de tip mass-market este foarte generoasă în comparație cu celelalte categorii de
proprietăți lansate în piață de către dezvoltatori”, notează analiza.

Constanța și Timișoara ocupă următoarele poziții în clasament, după un avans cu 3%-4% în ultimele 12 luni. În cazul orașului Timișoara oferta a scăzut cu 35% în același interval de timp, iar cererea a crescut simțitor. Acestea sunt urmate îndeaproape de Craiova unde proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț mediu de 1.480 euro/mp util.

La nivelul orașului Iași apartamentele s-au scumpit în ultimii doi ani cu aproape 23% până la 1.416 euro/mp util. O altă majorare semnificativă, cu aproape 21%, s-a putut observa în același interval de timp în Oradea.

În trimestrul al III-lea al acestui an, locuințele au fost listate la vânzare pe plan local cu un preț mediu de
1.378 euro/mp util. Galați și Ploiești ocupă următoarele locuri în clasamentul național, după majorări cu circa 8% înregistrate la nivelul prețurilor în ultimii doi ani. Proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț de 1.128 euro/mp, respectiv de 1.076 euro/mp pentru apartamentele scoase la vânzare

Cele mai scumpe și cele mai ieftine zone din marile orașe

În Cluj-Napoca, nou dezvoltatul Sopor, unde se pregătește un master plan de cartier, centrul și Bună Ziua au cele mai mari medii de prețuri, conform raportului. Dâmbul Rotund, Iris și Făget sunt cele mai accesibile zone.

În București, cele mai accesibile zone sunt Giurgiului, Ghencea și Ferentari, iar la polul opus se află zonele Aviatorilor, Primăverii și Herăstrău, cu diferențe considerabile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare