Închide

Care sunt 5 dintre cele mai cunoscute legende din România

ActualitateSocial by Actual de Cluj - iul. 25, 2022 0 13780

Unele legende sunt transmise din generație în generație, iar cinci dintre cele mai cunoscute le găsești în rândurile următoare.

Iată care sunt acestea:

1. Legenda meșterului Manole – Această baladă populară pornește de la o superstiție din folclorul românesc conform căreia pentru ca o construcție să reziste în timp trebuie să aibă o ființă zidită în temelii. Așadar, din legenda meșterului Manole putem afla modul în care el a zidit-o la mănăstirea din Curtea de Argeș pe Ana, după ce zidurile acesteia se surpau în fiecare noapte. Astfel, Manole a visat că zidurile nu se vor mai surpa decât dacă Manole o va zidi în temelii pe prima soție sau surioară care va veni în următoarea zi cu bucate. Conform legendei, prima femeie care a venit a fost Ana, soția sa, iar el a fost în fața unui conflict interior.

2. Legenda contelui Dracula – Una dintre cele mai cunoscute legende din România a fost creată de un irlandez. Este vorba despre Bram Stoker, care a scris romanul Dracula la finalul secolului al XX-lea. Conform versiunii originale a legendei, Dracula era un conte transilvan în vârstă de câteva secole. El locuia în ruinele unui castel aflat în munții Carpați, iar oamenii au făcut astfel legătura cu Bran. Pe măsură ce anii au trecut, legendele s-au înmulțit, la fel și interesul oamenilor pentru Dracula. Așa se face că în ultimii ani au fost lansate zeci de filme, printre cele mai cunoscute fiind Dracula 2000 ori Hotel Transylvania.

Chiar și pasionații de jocuri de casino au la dispoziție sloturi inspirate din legenda lui Dracula. Unul dintre acestea poate fi accesat în secțiunea de păcănele gratis de pe aproape toate portalurile specializate. Se numește Dracula, a fost creat de compania Stakelogic și acțiunea te transpune direct în universul acestei legende, având în vedere că simbolurile sunt inspirate din povestea originală scrisă de Bram Stoker: obiecte inspirate din magie, chipul lui Dracula și multe alte elemente.

3. Miorița – O legendă pe care mulți români o descoperă de la o vârstă fragedă, având în vedere că este și în manualele școlare. Astfel putem afla povestea a trei ciobani din regiuni diferite, iar tema complotului este cea mai importantă. Doi ciobani se sfătuiesc să-l omoare pe al treilea pentru a-și însuși averea sa. Originile baladei se află undeva în județul Vrancea, de unde Alecu Russo a cules-o în anul 1846. Ulterior au apărut mai multe versiuni ale baladei Miorița, chiar și sub forma unui colind. Numărul acestor versiuni a trecut de peste 1.400.

4. Legenda Peșterei Ialomiței – Credincioșii consideră acest loc din Munții Bucegi un loc de pelerinaj. Dar poveștile despre această peșteră sunt numeroase. Unii oameni consideră că prin galeriile acestei peșteri poți merge zile în șir. În plus, o altă legendă spune că în această peșteră se poate afla un bolovan dăruit de Zamolxe, pe care dacă îl atingi ți se vor îndeplini toate dorințele. Iar într-o groapă din apropierea peșterii se strânge apă din condens, despre care localnicii spun că ar avea puteri tămăduitoare.

5. Legendele Lacului fără fund – Acest lac se află în Munții Șureanu și este plin de legende. Localnicii nu doresc să facă baie în acest lac deoarece se spune că pe fundul său s-ar afla un balaur care te trage la fund. De asemenea, o altă legendă afirmă că vulturii obișnuiau să ajungă în acest loc din dorința de a-și învăța puii să zboare. O altă legendă pornește din Al Doilea Război Mondial, întrucât se spune că tancurile germane care au intrat pe aici nu au mai ieșit niciodată.

Acest text are caracter PUBLICITAR 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu