Care e situația epidemiologică a Clujului și ce i-au cerut cei din sănătate primarului Boc
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 02, 2020 0 795

Cei care au condus Clujul în plină epidemie spun că „s-au făcut foarte multe lucruri cu buzunarul gol sau cu foarte puține resurse într-o perioadă scurtă, pe o schemă de colaborare între managerii de spitale cu ajutorul a peste 1000 de voluntari și sprijin din partea societatății civile și a mediului de afaceri. „Modelul de tratament pentru pacienții bolnavi de COVID-19 care s-a impus la nivel național a plecat de la Cluj”, a spus prefectul Mircea Abrudean, cel care a coordonat Comitetul pentru Situații de Urgență.
Acestea au fost câteva dintre concluziile dezbaterii inițiate de Primăria din Cluj pentru a lua pulsul spitalelor din oraș și a felului în care ele au făcut față pandemiei de coronavirus. Primarul Emil Boc a reiterat faptul că, în limita bugetului mai mic al Primăriei, se vor acorda fonduri pentru unitățile medicale din Cluj, în afară de spitalul Clujana care a fost finanțat în această perioadă cu aproximativ 30 de milioane de lei.
Prefectul Mircea Abrudean a spus la dezbaterea inițiată de Primărie că judetul a avut un plan de reorganizare făcut de un grup tehnic de lucru local înainte de prevederile naționale, amendat pe parcurs, însă funcțional care a permis gestionarea situației. Deja s-a propus la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență ca 2 din cele 4 spitale COVID-19 din Cluj să reintre în activitatea normală; este vorba despre Clinica Medicala 1 și de Spitalul de Recuperare. El a mai spus că modelul de tratament pentru bolnavii de COVID-19 care s-a impus la nivel național a plecat de la Cluj, dar și că orașul s-a mobilizat exemplar în ceea ce privește capacitatea de testare. S-a ajuns la 41.000 de teste efectuate, cea mai mare capacitate din țară după București. „De la 70 de probe pe zi s-a ajuns la peste 1400 de probe pe zi realizate în 7 centre publice dar și în altele private unde se efectuează teste contracost.
Abrudean a amintit că situația epidemiologică a Clujului este un bună, dar că deoacamdată nu trebuie lasată garda jos pentru că virusul nu a dispărut.
Să menționăm, până azi numărul total al pacienților tratați, declarați vindecați și externați din spitale este în Cluj de 508, dintre care 410 de clujeni. În acest moment numărul persoanelor depistate cu infecție cu noul coronavirus Covid 19 internate în spitalele din Cluj este de 61. Majoritatea sunt internați în spitalul clinic de boli infecțioase, unde pentru o vreme au fost aduși pacienți din toate județele Transilvaniei.
Vârful pandemiei a fost înregistrat în 4 mai, când în cele patru spitale dedicate luptei împotriva coronavirusului, în Cluj, au fost internate 223 persoane pozitive din Cluj, față de 61 astăzi. Cele patru spitale în care sunt internați pacienții infectați cu coronavirus, în Cluj, sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, spitalul de pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, secția Medicală I a spitalului județean și respectiv spitalul de recuperare. Gradul de vindecare este, până azi, de 84%.
Prefectul a mai ținut să spună că investitia în așa numitul Spital de Campanie de la Polivalentă nu este una pierdută. Cele peste 358 de paturi și echipamente rămân în proprietatea ISU și vor fi utilizate în cazuri de urgență.
„Suntem mai bine pregătiți ca înainte în caz că vine valul doi?”, l-a intrebat primarul Emil Boc pe directorul Direcției de Sănătate Publică, Mihai Moisescu, care a intervenit on-line la discuții. Aceasta printre mulțumiri și laude la adresa comportamentului clujenilor și mobilizarea personalului medical și al societății civile.
Moisescu a estimat că la un eventual val doi ”vom fi mai eficienți și rapizi”, dar în condițiile în care se păstrează componentele on-line de suport câștigate pe tipul bătăliei: platformele și inițiativele on-line de sprijin prin care s-au făcut donații, s-au identificat posibilități de procurare de echipamente de protecție, s-au format echipe de voluntari etc. „Telemedicina trebuie de asemenea dezvoltată”, a mai spus Moisescu.
Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean de Urgență, a cerut, printre altele, sprijin de la Primărie pentru ca activitatea unității medicale pe care o conduce să fie în continuare performantă. El i-a cerut subtil ajutorul lui Boc pentru ca cei de la Comisia de Monumente să avizeze lifturi exterioare pentru cele 30 de clădiri monument în care spitalul activează.
„Astfel de lifturi ne vor permite să creăm circuite pentru pacienți”, a spus Șușcă. El a mai ținut să sublinieze că s-au investit din partea Spitalului 8 milioane de lei pentru echipamente în această perioadă, că într-o lună se va termina de asfaltat curtea spitalului, urmând mai apoi să se facă și cea de la neurochirurgie, dar a cerut și sprijin de la Consiliul Local pentru achiziția de paturi spitalicești. „Noi am cumpărat 250 electrice și 30 de terapie intensivă”, a mai adăugat el.
Profesorul Nicolae Constantea de la Spitalul Clujana, parte esențială a grupului de lucru COVID-19 din Cluj care a gestionat și activitatea de triaj a pacienților cu afecțiuni respiratorii din martie până în prezent, a spus că s-au preluat 25-30 de pacienți pe zi, dintre care suspecții erau direcționați la Spitalul de Boli Infecțioase iar ceilalți erau tratați în spital. „Am avut în această perioadă două secții de terapie intensivă care au funcționat în spital, una pentru bolnavii COVID-19 iar cealaltă destinată celorlalți pacienți. A fost o muncă deosebit de grea”, a mai spus medicul. El a mai explicat că în prezent se preiau câte 4 pacienți pe oră, cu programare în cadrul spitalului, urmând ca treptat să se intensifice activitatea.
Boc a spus și el că trebuie păstrat trendul cu programările on-line din sistemul medical, cu sistemul virtual de consultații, cu asigurarea de dotări pentru spitale în așa fel încât clujenii să beneficieze de o calitate înaltă a actului medical. A cerut un plan pentru partea a doua a anului și pentru anul următor de la cei de la Clujana.
Deputatul Emanuel Ungureanu a intervenit și el în cadrul discuțiilor și a ținut să spună că ceea ce s-a întâmplat pe timpul pandemiei a fost extrem de grav și rușinos având în vedere că statul a lăsat spitalele să se descurce pe cont propriu, neasigurându-le finanțare, că au fost multe spitale prăbușite care au avut activitate doar de 20% și că în tot acest timp pacienții au avut de suferit. Ungureanu l-a mai avertizat pe Boc că are un spital care arată bine pe exterior, ca cel din Suceava, dar unde există probleme și unde „se fură și s-au cheltuit bani europeni nechibzuit”. El a spus că a cerut un control de la Ministerul Sănătății și a mai avertizat că la momentul potrivit va aduce dovezi în spiritul afirmațiilor pe care le-a făcut.
Mihai Mleșniță, managerul de la Institutul Regional de Gastroenterologie, a recomandat ca autoritățile să aibă în vedere să se facă un plan de acțiune în pandemie tocmai ca toată lumea să știe ce are de făcut în cazul unui val doi de infectări și să poată acționa pe loc. Potirivit acestuia, planul ar trebui făcut la nivel local și național, ca să se cunoască prerogativele tuturor instituțiilor și a managerilor de spitale, dar și care să fie legiferat. „Să nu așteptăm să ne facem un plan pe loc și să așteptăm să vedem ce să facem”, a mai adăugat el.
Mleșniță a mai ținut să critice împărțeala pe care liderii din administrație o fac între spitale, cele ale municipiului, ale ministerului, ale județului, argumentând că aceasta este una greșită în condițiile în care toate spitalele tratează toți pacienții care li se adresează și nu refuză pe nimeni.
Una dintre concluziile dezbaterii a fost că Primăria va acorda fonduri în limita analizelor și planului bugetar de care va dispune pentru unitățile medicale din oraș, după cum a anunțat primarul. Boc a spus că spitalul Clujana a primit deja alocări de circa 30 milioane de lei și că alte 14 milioane lei reprezintă susținerea pentru celelalte unități medicale.
Bod i-a mai felicitat pe clujeni că au dat dovadă de responsabilitate, că poartă maști în mijloacele de transport în comun și le-a cerut să respecte indicațiile autorităților și de acum încolo.
Doar patru reprezentanți ai unor insituții din domeniul medical din Cluj au participat la discuțiile inițiate de Primăria Cluj cu privire la învățămintele din pandemie și ceea ce e de făcut pentru ca orașul să reacționeze și mai bine la un eventual val doi de îmbolnăviri. Oficiali ai Primăriei și invitați au luat cuvântul din sala de sticlă, iar alții au intervenit on-line.