Închide

Care e salariul mediu în România. Vezi în ce domenii se înregistrează creşteri

Economie by Actual de Cluj - ian. 12, 2018 0 1274

În luna noiembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.430 lei, cu 3,1% mai mare decât în luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.464 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 72 lei (+3,0%). Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%.

 

În noiembrie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2017. Potrivit reprezentanţilor INS, creşterile faţă de luna precedentă s‐au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13‐lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (14%), respectiv cu10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 7,0% şi 10,0% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilorde asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare‐dezvoltare.

 

„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, transmit reprezentanţii INS. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu nets‐au înregistrat în industria metalurgică (3,6%), dar şi între 1,0% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi alefondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
În sectorul bugetars‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare