Închide

Care criză? Proprietarii din cel mai scump oraş al ţării cer, şi în martie, preţuri mai mari pe apartamentele din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 05, 2020 2 1539

 

Nici măcar criza de sănătate publică prin care trece acum România, în epidemie COVID-19, nu îi „mişcă”, deocamdată, pe poprietarii de locuinţe care vor să vândă în cea mai scumpă piaţă imobiliară a ţării: la Cluj-Napoca, preţurile solicitate au crescut şi în martie, arată analiza lunară a portalului Imobiliare.ro

Suntem în plină epidemie, s-au închis şcoli şi restaurante, avem ordonanţe militare şi afaceri suspendate. În ciuda situației create de COVID-19, efectele nu se văd liniar în prețurile apartamentelor, excepţie făcând Bucureștiul și Iașiul, arată analiza. „Starea de urgență instaurată pe plan național în contextul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 31 de zile, un avans de 1,8% la nivel de țară – marjă de creștere comparabilă cu cea din februarie, anume 1,6%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie (față de 1.367 de euro pe metru pătrat în februarie). Menținerea unei traiectorii ascendente a prețurilor în actualul context de piață poate fi pusă atât pe seama inerției ce caracterizează, în general, atât piața imobiliară, cât și economia per ansamblu. Totodată, de notat este și faptul că efectele evenimentelor din plan social au început să fie resimțite în piață abia în a doua parte a lunii trecute. De remarcat este, totuși, că Bucureștiul și Iașiul fac notă discordantă în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută – în aceste orașe prețurile au scăzut, însă, și în februarie”, menţionează reprezentanţii Imobiliare.ro.

La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din orașul de pe Someș s-au majorat și în martie, când s-a înregistrat un plus de 2,6% (față de 3,2%); acestea se situează, în prezent, la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.780 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie. În capitala Transilvaniei, prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 2,1% (de la 1.783 la 1.820 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,9% (de la 1.779 la 1.831 de euro pe metru pătrat).

În ceea ce priveşte o viitoare evoluţie pe şantiere, o analiză de „criză COVID” pe piaţa construcţiilor arată că, alăutri de investiţiile în domeniul Medical şi Infrastructură, proiectele rezidenţiale mici reprezintă un segment de piaţă unde investiţiile vor continua. Studiul IBC Focus privind Pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu Covid-19 a adunat peste 300 de răspunsuri de la companii active în domeniu. Sportul și relaxarea vor fi cele mai afectate în contextul prelungirii situației actuale afectate puternic de epidemie, potrivit unui chestionar IBC Focus adresat către peste 300 de companii active din piața construcțiilor. Rezultatele analizei indică un scenariu optimist pentru investițiile de tip public (medical, infrastructură), dar și pentru construcțiile rezidențiale mici, proiecte care, de altfel, au „învins” și criza economică din 2008. În situația proiectelor aflate în stadii de negociere sau planificare, specialiștii din construcții s-au lovit în peste 80% din cazuri de prudență și amânare. De asemenea, în contextul actual 9,7% spun că din interacțiunea cu clienții, aceștia au preferat să accelereze procesul și 6,2% au ales să își negocieze mai puternic prețurile.

2 comentarii

  1. Vânzătorii și mai ales speculatorii sunt in stare de denial. Șoc și groază. Mitologia cu Clujul care urcă perpetuu triumfal spre noi și noi vârfuri la prețuri cât Viena se prăbușește și ei nu vor să admită că party is over … După ce stai luni intregi cu prețuri de 2000 de euro mp nu iti vine să lași din preț, deși prețul era umflat cu pompa și criza a spart balonul. Intrăm in recesiune forțată -nu zic de România, dar și Germania de care depinde direct România. Virusul a sincronizat deficitele și cererea e in picaj, avem liquitity crunch. Oamenii din țară se gândesc că e mai safe să rămână in orașele lor mici, capitalul fuge din țările emergente, deci se vor atrofia si job-urile. Iar statul va fi obligat să taie de unde poate – nu vă mirați dacă prima casă o să cadă mai repede decât tăiatul salariilor la bugetari. Incep să apară si creditele neperformante, deci cine va mai face credite noi cand băncile vor incepe să sufere de lipsă de lichiditate. Per total – scapă cine poate. Deștept e cel care vinde acum cu 10% mai ieftin, altfel rămâne cu marfa pe stoc și n-o mai vinde nici cu reducere 30%.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.