Închide

Cardul de sănătate nu mai este obligatoriu, în contextul stării de urgență

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 20, 2020 0 887

Pacienții pot beneficia de rețete, trimiteri sau concedii medicale fără să mai fie nevoiți să prezinte cardul de sănătate, medicului de familie. Măsura se regăsește în decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Medicii spun că măsură este bună dar că încă nu s-a reglementat modul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate va valida aceste servicii.

Potrivit decretului, „serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor”. Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, că măsură este bună și că în acest fel se poate evita transmiterea virusului. „În această perioadă lucrăm pe bază de programare, avem reguli stricte pe care pacienții trebuie să le respecte. Facem consiliere telefonică. Încercăm să nu aglomerăm sălile. Am renunțat de marți să solicităm cardul de sănătate. Așadar, pacienții se pot prezenta și fără card. Utilizarea cardului reprezenta un alt risc în ceea ce privește transmiterea infecției. Când luăm și dăm cardul putem transmite infecția. Eu pot să consult pacientul cu stetoscopul și după aceea să-l dezinfectez. E mai periculos să iau cardul, să i-l dau înapoi pacientului. Cardul este vector de infecție”, a declarat Emiliana Costiug pentru actualdecluj.ro.

Cu toate acestea medicul spune că până acum ar fi trebuit să există norme foarte clare cu privire la aplicarea acestei măsuri „Problema noastră este să nu ni se impute de către Curtea de Conturi, cheltuieli nelegale, cum s-a întâmplat și în alți ani”, a declarat medicul de familie.

Reprezentanții CAS Cluj: „Suntem în așteptare”

Emiliana Costiug a precizat că CNAS ar fi trebuit să emită un comunicat prin care să precizeze clar cum se vor aplica aceste măsuri. Nici cei de la CNAS Cluj nu au încă informații despre acest lucru. „Așteptăm precizările CNAS pentru punerea în aplicare a măsurilor de acordare a serviciilor fără card. În această perioadă casele județene așteaptă comunicarea filelor de buget prin care se vor acorda fonduri. Oricum, raportarea activității furnizorilor se va face pentru luna martie abia la 1 aprilie. Suntem în așteptare. Nu este cazul să-și facă probleme”, a declarat pentru actualdecluj.ro purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Voluntari care preiau rețete

Emiliana Costiug a precizat că măsura renunțării la card este bună și pentru că în Cluj sunt deja voluntari care ridică rețete și achiziționează medicamente. „Conform legii, cardul este la purtător. Acum pot fi acordate servicii și fără card”, a precizat medicul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu