Închide

Când piața Avram Iancu s-a numit „Adolf Hitler”

ActualitateIstorieTop News by Mihai Prodan - apr. 15, 2015 2 3945

Mai multe străzi și piețe din Cluj-Napoca au purtat pentru câțiva ani numele unor dictatori, cât timp Ardealul a intrat în componența Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. De exemplu, actuala piață Avram Iancu a purtat timp de patru ani numele lui Adolf Hitler, între 1940 și 1944.

În noiembrie 1944 piața a fost redenumită cu numele mareșalului sovietic Rodion Malinovski, când în aceeași piață, dar pe partea opusă, a fost amplasat și tancul sovietic ce amintea de soldații ruși, tanc ce ulterior a fost mutat în Cimitirul Eroilor. Piața se numește „Avram Iancu” din 1993, când aici a fost amplasată statuia „Crăișorului munților”.

Nu doar actuala piață Avram Iancu a avut denumirea schimbată în acea perioadă: strada Moților a purtat numele dictatorului fascist Benito Mussolini, strada Horea a purtat numele conducătorului Ungariei Miklos Horthy iar strada Roosevelt din vecinătatea Muzeului de Istorie a purtat numele premierului din acea vreme Pal Teleki. De ce aceste schimbări? Istoricul Tudor Sălăgean explică: piața din centrul orașului a purtat numele lui Hitler „în semn de omagiu pentru atitudinea favorabilă față de Ungaria în perioada arbitrajului de la Viena”. Strada Moților a purtat numele lui Mussolini, în aceeași perioadă, din aceleași motive.

Diktatul – sau arbitrajul, așa cum e numit de istorici – de la Viena, încheiat în 30 august 1940, cerea României să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei către Ungaria. Aceasta face ca teritoriul actualului județ Cluj să fi fost împărțit între două țări, cu graniță pe dealul Feleacului: Cluj-Napoca aparținea Ungariei, iar restul teritoriului – României. Ca notă anecdotică, premierul Ungariei de atunci, Pal Teleki, provenea din Transilvania.

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  2 comentarii

  1. Ar fi interesant, mai ales pentru tinerii clujeni, să știe cum au fost denumite străzile orașului și înainte de 1940, dar și în perioada 1945 – 1965, sau cum arăta actualul cartier „Zorilor” și zona „FĂGET”, până prin 1980.

  Scrie un comentariu

  Articole similare