Închide

„Când apare sulița pe cer, începe circul”. Primarul Boc vrea să fie apărat de arhitecții din oraș și amenință că, dacă nu va fi susținut instituțional, nu va mai aproba „monștri” în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 14, 2021 1 1044

„Dacă aveți sânge în instalație ieșiți în cetate să văd un pateneriat, instituțional, ori pauză. Acum unii stau la încasat iar alții la mâncat semințe și băut bere și vă uitați cum noi o încasăm. Dacă nu ieșiți în cetate și nu văd un parteneriat, nu mai țin spatele nimănui”, a fost mesajul primarului Emil Boc adresat la începutul acestei săptămâni organizațiilor profesionale ale arhitecților din Cluj privind restructurarea propusă prin Planul Urbanistic General (PUG) pe artere din oraș populate cu locuințe parter. După acest model s-au dezvoltat proiecte spre exemplu pe strada Fabricii, pe Brâncuși, pe Traian sau pe Calea Mănăștur.

Boc a ținut să spună, la o nouă ședință a comisie de urbanism care a avut loc online pe 13 iulie, că toate oalele se sparg în capul său ca primar și că oamenii adresează periodic mesaje Primăriei în care o critică deoarece permite construirea de blocuri între case în Cluj-Napoca. Din acest motiv, a anunțat primarul, nu va mai aproba proiecte de construcții de 25 de metri lângă case parter atâta timp cât orașul nu e pregătit să accepte o astfel de dezvoltare sau ea nu e sprijinită de specialiști.

Comisia de urbanism a Primăriei a discutat la respectiva ședință un proiect pentru construirea unui bloc de locuințe de 25 de metri cu parter, 5 etaje și unul restras lipit de construcții cu un singur nivel, pe Calea Dorobanților. Acesta a fost prilej pentru primar să transmită respectivul mesaj potrivit căruia proiectele care pun probleme de imagine urbană în oraș și sunt criticate de cetățeni, deși sunt posibile în PUG-ul orașului, nu vor mai fi aprobate în forma de „suliță spre cer” dacă niciun specialist nu le va susține.

 

Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea pe Calea Dorobanților pe o parcelă de peste 1200 mp a unui imobil mixt de 25 de metri (subsol, parter, cinci etaje plus unul retras) cu 20 de apartamente și un spațiu comercial la parter a fost prezentat Comisiei de Urbanism de arhitectul Octavian Ciotlăuș la ședința din 14 iulie. Proiectul aparține biroului Estudio. Beneficiarul proiectului este Hexagon City, firmă din grupul oamenilor de afaceri Florin Mariș și Raul Ciurtin, cei care au pornit o serie de proiecte controversate în Cluj-Napoca.

(Plan Urbanistic de Detaliu imobil mixt Dorobanților nr.65, Estudio, primariaclujnapoca.ro)

 

Boc a lipsit de la partea introductivă a proiectului, acesta fiind ultimul programat pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Urbanism. A revenit însă în sală după ce proiectanții au prezentat proiectul și a cerut să apară pe ecran imaginea simulată cu viitorul bloc de locuințe care va apărea pe Dorobanților nr. 65, între locuințe parter, lipit de acestea.

„Când apare sulița spre cer, începe circul”, a sintetizat probelema proiectului primarul Emil Boc. Primarul a ținut să spună că nu va mai aproba astfel de proiecte de restructurare a principalelor bulevarde de trafic din Cluj-Napoca, potrivit PUG-ului, dacă organizațiile profesionale ale arhitecților sau alți specialiști din oraș nu vor susține public modul acesta de construire ca unul corect.

„Ori vă apărați proiectele, ori pauză, m-am săturat. N-am auzit pe nimeni să spună public că sulița de pe strada Șincai e corectă. Nici cu hotelul de pe Avram Iancu. Unii stau la încasat și e vina primarului. Dacă aveți sânge în instalație ieșiți în cetate, insituțional. Nu unii la mâncat semințe și băut bere și vă uitați la noi cum încasăm. Ieșiți în cetate să văd un parteneriat, altfel nu mai țin spatele nimănui și nu mai stăm la încasat”, a ținut primarul Boc să transmită un mesaj specialiștilor și organizațiilor profesionale ale arhitecților din Cluj.

Boc a mai spus că în caz contrar, dacă specialiștii nu vor susține că e corectă restructurarea de pe aceste bulevarde, cu clădiri înalte care se vor dezvola treptat și vor lua locul caselor parter, atunci toate proiectele vor fi recalibrate, el având oricum ultimul cuvânt înainte ca ele să ajungă în forma finală pe masa Consiliului Local. Primarul a mai avertizat că va aproba ceea ce consideră el că e decent și că proiectele în forma dorită vor fi făcute peste 20 sau mai mulți ani, atunci când orașul va fi pregăit de respectiva restructurare. La proiectele acestor clădiri propuse pe bulevardele populate acum cu locuințe joase, Boc s-a referit ca la „monștri urbanistici”.

Proiectantul a intervenit și a ținut să spună că lui, personal, i se pare corect modul în care PUG-ul și-a imaginat dezvoltarea Căii Dorobanților cu clădiri înalte și a mai ținut să spună că Clujul are nevoie să vadă modele și din alte orașe europene unde la fel se face restructurare, treptat, cu clădiri din materiale durabile. Ca exemplu a oferit Parisul.

A intervenit și arhitectul Dan Domșa din comisie în calitate de vicepreședinte a Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România să spună că deja organziația face foarte multe lucruri bune pentru societate și oraș, organizează Bienala sau are și alte proiecte prin care a contibuit la dezvoltarea Clujului, motiv pentru care nu este nevoie să intervină suplimentar, mai ales că orașul are un regulament de urbanism în vigoare.

În replică, primarul Boc a replicat că ceea ce fac arhitecții la nivelul organizațiilor profesionale se petrece în bula lor, cetatea fiind mai mare, constituită și din cetățenii care adresează mesaje Primăriei prin care îi condamnă pe cei care o conduc că aprobă „monștri urbanistici” în Cluj-Napoca. „N-am văzut pe nimeni, nici pe Ordinul Arhitecților, nici pe altcineva să apere ce fac clienții dumneavoastră „, a arătat primarul. Boc a mai subliniat că astfel de construcții care pun probleme de imagine și care aparțin arhitecților, ori sunt apărate de specialiști, ori nu vor mai fi aprobate în forma de monștri cu calcane (pereți fără ferestre) de 25 de metri lipite de locuințe parter.

În final, proiectul de pe Dorabanților a fost amânat, proiectanții primind sarcina să prezinte o simulare privind viitoarea dezvoltare a arterei Dorobanților, unde deja în ultima perioadă s-au construit mai multe clădiri de maniera propusă de proiectanți, cum ar fi sediul în care funcționează Showroom-ul Emag. Specialiștii din comisie au arătat că există o problemă a PUG-ului care n-a tratat detaliat cum se leagă aceste zonele supuse restructurării de cele învecinate, însă primarul a ținut să prezizeze că își menține punctul de vedere și proiectele vor putea fi aprobate după 2026, când orașul își va mai rezolva din problemele de trafic și va implementa proiectul metroului sau a Centurii Metropolitane.

În ultima perioadă, Primăria e penalizată periodic de clujeni, la dezbaterile publice sau pe rețelele de socializare (pe grupul Clujul Civic sau direct pe pagina oficială a edilului), pentru modul în care face urbanism în Cluj-Napoca. Boc a fost acuzat cu exemple și fotografii, că aprobă blocuri între case și urâțește orașul dar și că are probleme de trafic pe artere ca Brâncuși sau Calea Mănăștur deoarece a acceptat să înlocuiască casele parte cu blocuri cu zeci de apartamente.

Primarul Emil Boc a fost criticat și pentru că a acceptat în centrul istoric al Clujului „hotelul coșciug” de pe strada Avram Iancu (tot cu un calcan spre casele vecine) sau, mai nou, un imobil de birouri dezvoltat de aceeași manieră spre locuințele vecine, cu Subsol, Parter, 2 etaje și 2 mansarde (sau etaje retrase) pe strada Gheorghe Șincai, în locul unor case istorice, demolate de beneficiar printr-o serie de tertipuri practicate deja de investitori ca să poată construi în centru.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare