Închide

CAMPANIE. AȘTEPTAM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. Ce scrie fostul arhitect-șef al orașului despre noul PUG: nu respectă legea

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 04, 2014 0 517

Fost arhitect șef al orașului, Adrian Iancu critică, în scris, noul Plan Urbanistic General menționând că prevederi ale documentației încalcă legislația în vigoare. Într-o poziție scrisă a avertizat Consiliul Local va răspunde confom legii, mai ales că este convins că aprobarea Actualizării PUG în forma actuală va genera în număr foarte mare de acțiuni în instanță. Iancu declara pentru Actualdecluj.ro că inclusiv el se gîndește serios să atace noul PUG dacă nu vor fi operate modificări, mai ales pe partea de terenuri-construcții prevăzute ca spații verzi.

Adrian Iancu este doctor în urmanism și expert judiciar în specialitatea urbanism și amenajarea teritoriului, după cum menționează. El este membru în Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Primăriei dar și în comisia de recepție a documentației Actualizare Plan Urbanistic General.

Poziția scrisă formulată de arhitectul Iancu

„Nu am găsit nici un text al vreo unei UTR (Unitatea Teritorială de Referință) care să fie clar, care să nu cuprindă formulări contradictorii sau care să nu contravină măcar unei prescripții legale în vigoare. În opinia mea, ca urmare a experienței acumulate, aprobarea Actualizării PUG în forma prezentată va genera un număr mare de acțiuni în justiție. Acestea pot fi evitate, cea mai mare parte a lor, prin corectarea erorilor sau conformarea la prescripțiile legale în vigoare. Din păcate comunicarea cu colectivul de eleborare a fost imposibilă, erorile semnalate au fost corectate doar în mică măsură și numai după numeroase insistențe”, a atras atenția arhitectul Adrian Iancu, avertizînd Consiliul Local că răspunderea în chestiunea PUG-ului îi revine conform legislației în vigoare.

Cum își argumentează punctul de vedere

Reglementări din planșele desenate contravin legii: există încadră în zone verzi ale unor terenuri în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, cu toate că aceste terenuri apar în actele cadastrale ca terenuri sau curți-construcții.

În unele cazuri, pe planșe, au fost modificate încadrările anterioare ale unor zone de locuințe în alte zone care contravin Legii 350/2001, actualizată – Există un caz respins de Comisia de Urbanism de trei ori la faza de oportunitate care propunea modificarea funcțională a unei zone de case familiale într-una care permite construire de blocuri cu regim mare de înălțime, dar care este acceptat în noul PUG.

Tot pe planșe, în privința străzilor se impun prin PUG lărgiri ale profilelor în zone existente construite ceea ce presupune demolări masive – fără ca acest fapt să fie justificat sau clarificat din punct de vedere al procedurilor legale (exproprieri).

În ceea ce privește forma Regulamentului Local de Urbanism propus prin noul PUG, arhitectul Adrian Iancu susține că reglementările pentru fiecare Unitate Teritorială de Referință „au dimensiuni foarte mari, între 4 și 12 pagini, cele mai multe peste 6 pagini, ceea ce va conduce la un volum foarte mare a Certificatelor de Urbanism, adică va fi foarte dificil de asigurat operativitatea procesului de Gestiune spațială a teritoriului”.

Referitor la conținutul Regulamentului, arhitectul scrie că „sunt încălcate prevederile Legii 350/2001 privind definițiile indicilor urbanistice prin prevederea unor reguli care nu există în lege. Sunt încălcări în ce privește asigurarea locurilor de parcare (Art. 33, alin. 1 din Regulament) prin posibilitatea de a construi fără a asigura locuri de parcare pe parcela proprie, fapt care va anula efortul administrației de zece ani de a reglementa problema parcării în Cluj-Napoca. Sunt încălcări în ceea ce privește asigurarea spațiilor verzi prin prevederea numai a unor procente de teren fără a stabili o normă legată de numărul de persoane ceea ce poate duce la construirea de locuințe colective cu spații verzi insuficiente, unde spațiile verzi pot să fie de 5% indiferent de numărul de apartamente sau al locuitorilor.

Ce nu se mai respectă: Legea 24/2007 privind spațiile verzi, actualul regulament de publicitate. Apar noțiuni inexistente și neclare (de exemplul principiul contractului de curte), lispa de reglementare clară a construibilității în extravilan – de exemplu rețele de utilități, dar și mulți termeni nedefiniți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.