Închide

Campania electorală din spitale

OpinieSănătate by Catalin Suciu - apr. 08, 2019 0 460

Ministra Sănătății, Sorina Pintea, e în plină campanie electorală prin spitalele din România. Președintele țării, Klaus Iohannis, este, de asemenea, în campanie și premiază spitalele din Cluj-Napoca.

Institutul Oncologic Ion Chiricuță și Spitalul Clinic Județean de Urgență primesc marți, 16 aprilie, la Palatul Cotroceni, „Meritul Sanitar în grad de Mare Ofițer  „în semn de apreciere pentru importanta activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical.”

Cum rămâne cu pacienții?

Ministra Pintea remarcă, ca și cum ar fi avut o mare revelație,  situația degrandată de la Spitalul Clinic de Urgență din Constanța și așteaptă demisii în lanț, spunând că la Secţia de neurologie a găsit „dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală”.

Iohannis premiază un institut care efectiv nu face față numărului tot mai mare de bolnavi. Fiindcă aici vin pacienți din toată țara. E deficit de medici, posturile sunt puține și ocupate, iar cei care și-ar dori să muncească n-au loc. Bugetul spitalului e prea mic, de aici și lipsa medicilor. Iar metodele de angajare sunt la fel de învechite. Cel mai bun absolvent de medicină, care provine, să spunem, dintr-o familie obișnuită, nu va avea nici o șansă la angajare în fața unui fiu de medic cunoscut și recunoscut, dar mediocru la școală. Meritocrația nu există.

La Institutul Oncologic, precum și la Spitalul Județean, fiecare pacient sau aparținător ar putea foarte bine să fie premiați cu „Meritul răbdării în grad de Cavaler.” Stau la coadă la analize, petrec ore în șir pe holuri, în picioare sau dacă sunt săraci,  dorm în mașină, în fața Institutului (Despre asta am mai scris), unde afaceriștii cu locuri de cazare prosperă de la o zi la alta. De la suprasolicitare, medicii cedează, își pierd cumpătul. Pilele au rămas pile, șpaga circulă în continuare cu complicitatea bolnavilor ajunși într-o situație atât de disperată, încât oferirea unui plic le prelungește speranța că se vor însănătoși. Cadourile reprezintă un fel de datorie de onoare. Bolnavii sau aparținătorii care le oferă bani medicilor o fac cu sufletul deschis, fără resentimente, ca o prețuire supremă, ca o obligație morală firească.

Sistemul sanitar e un eșec răsunător al tuturor administrațiilor care-au guvernat ani la rând România.

Dacă printr-o nefericită împrejurare, Klaus Iohannis și Sorina Pintea ar avea nevoie de asistență medicală mâine, unde s-ar duce? Într-un spital de stat din România sau la Viena, Bruxelles, Paris sau Munchen? Ei bine, dacă ei se încumetă să se trateze în România, atunci și distincțiile pe care le oferă președintele ar putea fi credibile.

Să premiezi două spitale fiindcă în alte părți e mult mai rău, în condițiile în care cele două sunt la ani lumină de orice clinică din Franța, Anglia sau Austria e un exercițiu fals de imagine.

Iar ministra sănătății nu spune, de fapt, nimic. La fel de bine ar putea vorbi despre prognoza meteo, atâta timp cât sistemul pe care îl guvernează nu-ți oferă siguranță, ci doar emoții și întrebări. „Oare este curat aici? Oare nu ne infectăm? Oare stăm mult la coadă? Oare unde-i domnul doctor? Dacă mă operez sunt în siguranță la terapie intensivă? Oare de ce nu este săpun la baie? Oare când îmi sosesc analizele?”

Citiți și:

Institutul Porților Închise

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare