Închide

O asociaţie din Cluj vrea să ducă un „dispensar mobil” în cătunele din Apuseni. Preşedintele CERT Transilvania: „Am găsit o grămadă de oameni care îşi duc suferinţele pe picioare”

SănătateSocialTop News by Kristina Reştea - apr. 09, 2019 0 1009

 

În România anului 2019 şi în unul dintre cele mai bogate judeţe din ţară, mii de oameni îşi duc încă traiul în comunităţi izolate, cu mijloace minime şi acces problematic la cele mai elementare servicii ale civilizaţiei noastre. Ei sunt „ţinta” unei noi campanii a celor de la CERT Transilvania, o asociaţie care reuneşte un grup de oameni care au ca pasiune comună Off road-ul. De aici, însă, s-a dezvoltat o “aripă” caritabilă: pentru că au logistica necesară de transport, au început să intervină acolo unde alţii nu au posibilitatea să ajungă. Au participat la acţiuni de împădurire, au dus pachete cu alimente bătrânilor izolați în cătune din Apuseni sau biciclete micuților din familii sărace. Cu sprijin din comunitate, asociaţia a achiziționat recent o ambulanță, care să intervină pentru sprijin medical în locuri greu accesibile.

Ea mai trebuie acum dotată, aşa că o altă organizaţie – Nişte Oameni – îi sprijină cu fonduri şi evenimente. Duminică seara, clujenii au putut lua parte la un concert caritabil la Muzeul de Artă, în urma căruia banii strânşi merg spre proiectul MediCERT. Ideea a fost deja susținută în cadrul unui eveniment anterior organizat de Nişte Oameni – ”Sfera Donatorilor din Transilvania – ediția a 8-a”.  Dar e nevoie încă de bani. „Este un proiect pe cât de dificil, pe atât de util, care presupune înființarea unui dispensar mobil în locurile inaccesibile din Munții Apuseni, care să faciliteze accesul la servicii medicale, screening și prevenție pentru o comunitate de aproximativ 20.000 de oameni din această regiune. Echipa CERT va asigura suportul logistic și organizatoric pentru deplasarea echipelor medicale în munți, organizarea spațiului de consultații, programarea pacienților, transportul acelor pacienți care nu se pot deplasa la locul pentru consultații sau, mai departe, la unitățile medicale recomandate de medici”, spun reprezentanţii Nişte Oameni. Bugetul necesar dotării ambulanţei este de 30.000 de lei, necesari pentru cauciucuri de teren, troliu, aparatură medicală de urgență, instrumentar medical de screening și de intervenție, consumabile.

Cristian Fărcaş, preşedintele CERT Transilvania, a explicat pentru Actualdecluj.ro cum a demarat acest proiect şi care e stadiul procesului de pregătire. „Proiectul s-a născut în timp ce mergeam cu fiul meu la ortodont. În timp ce aşteptam la medic, am văzut acolo rezidenţi, studenţi, care aveau nevoie de pacienţi. Am făcut legătura cu oamenii din munţi, care au nevoie de medici. Aşa am plecat cu acest proiect, el a fost mai întâi setat pe zona stomatologică. Pe oamenii ăştia pe care îi vizităm noi în munţi cu siguranţă nu are cine să îi ajute. După ce am vorbit cu medici, ne-am dat însă seama că intervenţii stomatologice nu se pot face acolo, având în vedere riscurile pe care le implică astfel de proceduri, cu pericol de hemoragie. Aşa că am schimbat planul, fiindcă nevoile medicale ale oamenilor din acele cătune sunt, oricum, foarte mari. Dacă au nevoie să ajungă la un medic, pentru ei e foarte greu. Drumul e foarte greu. Şi, să zicem că unii ajung într-un centru medical, dar apoi nu găsesc fonduri pentru analize gratuite. Aşa că nici nu încearcă să meargă mai departe. Am găsit o grămadă de oameni care îşi duc suferinţele pe picioare. Şi unele afecţiuni de care suferă ei chiar ar putea fi tratate relativ uşor, dar ei le duc aşa. Uneori, chiar viaţa le e pusă în pericol”, spune Fărcaş, după experienţa anilor de mers cu maşini 4X4 prin munţi. „Noi mergem de două ori pe an (în acţiunile umanitare de Paşte şi de Crăciun, cu pachete la oamenii din Apuseni). În afară de asta, mai mergem, dar punctual, la anumite cazuri despre care ştim. Dacă avem un progam prin care să mergem mai des, îi ajutăm foarte mult. Serviciile medicale îi ajută foarte mult. Ştim cazuri concrete de zone în care vine un medic de familie care stă acolo 3 ore, pe săptămână. Iar o oră îşi bea cafeaua. Aşa că ne-am resetat proiectul şi am discutat şi cu cei de la Caravana de Medici. O colaborare cu ei ar fi o potrivire foarte nimerită  – adică ei să vină cu partea medicală, noi cu logistica”, spune preşedintele CERT, cu referire la Caravana cu Medici, o asociație umanitară care oferă servicii medicale gratuite, înfiinţată la Bucureşti şi extinsă în ţară. În cadrul acestui proiect, medici și studenți la medicină din Cluj fac voluntariat în diverse zone rurale din Transilvania. Despre povestea lor, puteţi citi mai multe aici:

 

SPECIAL Locul unde stau medicii la coadă pentru a trata pacienții.”Punem mult accent pe relațiile interumane, nu se grăbește nimeni și nu se ridică tonul”

 

Forma concretă pe care o va lua proiectul e încă în lucru. „Vom găsi medici, care să vină cu noi. Deocamdată, avem ambulanţa achiziţionată şi vrem să o dotăm, ca să putem transporta pacienţi şi lucruri minim necesare. Partea cea mai importantă a ceea ce credem că vom putea face e cea de screening. Sunt, de exemplu, în locurile acestea izolate oameni care au medicamente şi reţete pe care nu mai ştiu să le ia; orice facem pentru ei e un plus uriaş. Dacă facem screening şi acţiuni de prevenţie şi găsim cazuri ce necesită tratamente, putem interveni – avem legături cu spitale din Cluj, la Maxilo-Facială, Medicală III, la Municipal, putem să îi aducem aici pe cei în nevoie, ca să fie trataţi. În primul rând, trebuie să găsim cazurile şi să identificăm ce probleme sunt şi, apoi, să îi aducem pe aceşti oameni la centrele medicale. Noi ne-am propus să încercăm să mergem o dată pe lună, să acoprim zona Apusenilor – de la Săvădisla în sus, Măguri Răcătău, Mărişel. Sunt comunităţi izolate peste tot”, spune preşedintele CERT. Se vor găsi medici care să se alăture proiectului? „Cu siguranţă. Sunt foarte mulţi cei care ar dori să se implice, noi am avut deja unele discuţii pe această temă. Avem inclusiv medici care sunt voluntari în programe, care au venit cu noi la acţiuni de împădurire, care ne cunosc. După acţiunea de Paşte, ne setăm şi prime acţiuni”, estimează Fărcaş. Paşi importanţi s-au făcut deja, dar urmează stabilirea protocolului de lucru şi identificarea echipelor. „Am reuşit să cumpărăm ambulanţa, cu 15000 euro. Am găsit una foarte bună, în stare excelentă, din Germania; ne bazăm să funcţioneze mult şi bine. Din calculele noastre, ar mai fi nevoie de aproximativ 30.000 de lei, iar o parte dintre ei s-au mai adunat şi cu concertul. Avem o finanţare TDS, pentru incursiunile în zona de munte, ne mai costă consumabilele, cele necesare actului medical efectiv. Am discutat şi până acum cu medici, alături de care am întocmit necesarul. Urmează să ne organizăm pe echipe şi vom începe cu consultaţii. Încă nu avem planul efectiv, acesta îl vom putea face doar împreună cu medicii. Cum ziceam, am discutat cu cei de la Caravana cu Medici, dar ei au deja stabilite vizite până la jumătatea anului, aşa că, deocamdată, va trebui să găsim altă soluţie. Vom cristaliza modul de lucru, urmează să mai avem şi zilele următoare discuţii cu medici; luăm doctori de la Medicală III, de la Muncipal, facem un protocol de lucru. Noi nu ne ocupăm de actul medical, noi intervenim cu suportul logistic, gestionăm oameni. Trebuie să ştim pe ce medici ne bazăm, dar, din discuţiile pe care le-am avut până acum, nu cred că vor fi greu de găsit. Şi apoi, incursiunile la munte sunt experienţe extraordinare pentru oricine”, nu uită să amintească preşedintele CERT Transilvania.

 

 

 

„La vida loca” – muzică pentru Apuseni

În pregătirea intervenţiilor din munţi, peste 100 de oameni s-au mobilizat deocamdată pentru încă un eveniment caritabil: duminică seară, Nişte Oameni şi CERT Transilvania au organizat la Muzeul de Arta Cluj-Napoca concertul caritabil ”La vida loca”, oferit de artiști de renume internațional: flautistul Matei Ioachimescu și pianistul Alfredo Ovalles. Intrarea la acest concert s-a făcut pe baza unei donații de minim 50 lei, urmând ca aceşti bani să meargă spre ambulanţa care ar urma să cutreiere cătunele din Apuseni. Cu „opriri” muzicale în Argentina, Cuba, Brazilia sau Balcani, cei doi artişti au susţinut la Palatul Banffy cauza CERT Transilvania.

Flautistul Matei Ioachimescu este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over, susținând o activitate concertistică impresionantă. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș în care s-a și stabilit. De-a lungul carierei sale a obținut mai multe importante distincții și burse (precum cele de la Fundația Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation), a colaborat cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni internaționali și a concertat pe renumite scene din Europa și Japonia, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut, intitulat „Lumiere” și realizat în colaborare cu pianista Cătălina Butcaru, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Pentru activitatea sa intensă și înalta calitate a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul Cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Alfredo Ovalles s-a format ca muzician complex și versatil în orașul său natal – Caracas, în Venezuela, la Baylor University din SUA și la Universitatea de Muzică din Viena. Are o carieră internațională importantă, care l-a purtat pe scene precum Berliner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, Musikverein sau King’s Place din Londra. Pe lângă recitaluri solo, Alfredo Ovalles colaborează cu Orchestra „Frederic Chopin” din Gdańsk – Polonia, cu Filarmonica din Minsk sau cu Orchestra Simfonică a Republicii Dominicane. Este câștigător al unor importante competiții internaționale, precum Osaka International Music Competition sau „Franz Schubert” Competition din Bulgaria.
Alfredo Ovalles este un artist în permanentă dezvoltare și un avocat al muzicii noi, care colaborează intens cu artiști, compozitori și ansambluri precum Green Thing sau Black Page Orchestra.

 

Câteva imagini din acţiunile asociaţiei. FOTO CERT Transilvania:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.