Închide

Calendarul naţional de vaccinare a fost actualizat. Vezi modificările

Sănătate by Actual de Cluj - iul. 08, 2019 0 447

Ministerul Sănătăţii a actualizat Calendarul național de vaccinare din România, care include vaccinurile recomandate pentru copii și adolescenți, precum și vârsta la care trebuie realizate, notează platforma 360medical.ro. Modificări față de forma anterioară a calendarului vizează vaccinul DTPa recomandat la 14 ani și vaccinarea gravidelor.

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esențială pentru protejarea sănătății populației, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces. Specialiștii OMS atrag atenția că importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit. Epidemia de rujeolă izbucnită în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR.

Calendarul este prevăzut într-un ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, care actualizează calendarul anterior.

Astfel, calendarul național de vaccinare este următorul:

  1. Primele 24 de ore – Vaccin hepatitic B (Hep B) / în maternitate
  2. 2-7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) / în maternitate
  3. 2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
  4. 4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
  5. 11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
  6. 12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
  7. 5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
  8. 6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / medicul de familie
  9. 14 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (DTPa) / medicul de familie

În calendarul anterior, cuprins în ordinul ministrului Sănătății nr. 377/2017, la 14 ani era recomandat “Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/ vaccin diftero-tetano-pertussis acelular”.

Calendarul prevede că, în situaţia în care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare în primele 24 de ore de la naştere, copiilor născuţi din mame AgHBs pozitive li se va aplica temporar următoarea schemă de vaccinare, prin medicul de familie:

  • 6 săptămâni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – doza I
  • 30 de zile de la prima doză – doza II
  • 30 de zile de la a doua doză – doza III

În ceea ce privește vaccinarea grupelor populaționale la risc, noul ordin păstrează cele mai multe prevederi anterioare, singura modificare fiind în cazul gravidelor.

Astfel, noul ordin prevede doar vaccinul DTPa, în timp ce ordnul nr. 377/2017 indica “vaccin diftero-tetanic pentru adulţi (dT) sau Anatoxină tetanică adsorbită (VTA) în situaţiile în care dT nu este disponibil”.

Vaccinarea anti-HPV rămâne recomandată pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, la solicitarea părinților, vaccinul gripal este recomandat pentru grupele populaționale la risc stabilite de Organizația Mondială a Sănătății ( personal medical, bolnavi cronici, bătrâni și femei gravide), iar vaccinul ROR trebuie aplicat contacților din focar.

Alte vaccinări aprobate de Ministerul Sănătăţii şi aplicabile în situaţii epidemiologice deosebite sau în urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională vizează persoane cu susceptibilitate crescută, indiferent de antecedentele vaccinale sau de boală infecţioasă (campanii de tip catch-up, mopping-up sau follow-up), personalul din cadrul instituţiilor cu reţele sanitare proprii care desfăşoară misiuni la frontieră sau în afara graniţelor ţării, imigranţi, refugiaţi, azilanţi.

Vezi şi AICI calendarul de vaccinare, recomandat de Ministerul Sănătăţii

 

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul platformei de educaţie medicală Spitalul Virtual pentru Copii, face câteva menţiuni privind actualizarea Calendarul Național vaccinal.

„De notat trei aspecte notabile ce aduc clarificări la unele dileme sau discuţii în cotradictoriu.

1. Vaccinarea HPV este recomandată fetelor de 11-14 ani şi se realizează prin solicitarea părinților, solicitare care în prezent ar trebui adresată medicului de familie ce va remite, spre centralizare ulterioară, o situaţie a cererilor.

2. Se administrează vaccin diftero-tetano-pertussis de tip acelular (se precizeaza exact și tipul) adolescentilor de 14 ani

3. Vaccinarea antigripală a pacienților aflați la risc de complicații. În ordin sunt trecute gravidele, seniorii si pacienții cu variate comorbidităti severe.

Câteva nedumeriri

1. De ce copiii 6 luni – 5 ani nu intra în grupa de pacienţi la risc de complicații gripale?
2. Gravida reprezintă un grup special de risc indirect pentru pertussis. În multe țari se vaccinează mama în cursul ultimului trimestru de sarcină pentru ca aceasta să dea copilului ei cei mai BUNI anticorpi de care poate beneficia un sugar mic (la risc de complicații mortale prin tuse convulsivă – pertussis). Cei de la mama lui…
3. Cum rămâne cu vaccinarea anti-rotavirală? Enterita cu rotavirus produce anual zeci de mii de spitalizari în România (fiind cauza numărul 1 de departe) produce multă suferință prevenibilă si costă bani mulți”, precizează medicul în mesajul postat pe platforma Spitalul Virtual pentru copii.

Specialiştii le recomandă părinţilor să îşi vaccineze şi să îşi protejeze, astfel, copiii, într-o perioadă în care apar adesea mesaje fără fundament ştiinţific, postate de grupuri de anti-vaccinişti şi de persoane fără educaţie medicală.

 

Citeşte şi:

 

Medicul pediatru Mihai Craiu demontează teoriile anti-vacciniste, într-o emisiune cu Olivia Steer

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu