Bugetul României în primele luni ale anului: Deficit alimentat de cheltuieli suplimentare cu pensii și alocații/ Bani suplimentari de la companiile de energie
Economie by Actual de Cluj - mai 26, 2022 0 81
Din deficitul bugetar de peste 16 miliarde lei înregistrat de România în primele patru luni din acest an, 10 miliarde lei reprezintă doar cheltuielile suplimentare cu pensiile și alocațiile, în timp ce Guvernul s-a „salvat” pe partea de venituri datorită inflației care a scumpit produsele și a crescut așadar cu 9 miliarde lei încasările statului din taxa pe valoare adăugată. Bani suplimentari au venit și de la companiile din energie, deoarece unele au plătit taxe mai mari în urma prețurilor mai mari la energie. În schimb, statul și-a majorat cu 50% cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi. Cheltuielile cu investițiile, în special cele cu bani de la buget, au scăzut, iar cheltuielile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost zero, arată datele analizate de Economedia.
Deficitul bugetar al României, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a crescut ușor de la 15,7 miliarde lei la finalul lui martie la 16,3 miliarde lei la finalul lui aprilie, dar este mai mic decât „minusul” de anul trecut de 20,7 de miliarde lei. Ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul a ajuns la 1,23% în primele patru luni, în creștere de la 1,19% din PIB până la finalul lui martie, dar în scădere de la 1,75% în ianuarie-aprilie anul trecut. Veniturile au crescut cu 22%, respectiv cu 26 miliarde lei, în primele patru luni, în timp ce cheltuielile s-au majorat mai timid, cu 15,6%, respectiv cu 23 miliarde lei.
Economedia a analizat execuția bugetară pe primele patru luni pe principalele tipuri de venituri și cheltuieli și a remarcat că mare parte din cheltuielile în plus sunt cheltuieli definitive, precum pensiile, care nu mai pot scădea, în timp ce veniturile în plus sunt majoritar temporare, date de inflația mare sau situația excepțională din sectorul energiei.
Analiza integrală AICI