Închide

Buget 2019. Câţi bani se alocă pentru investiţii, sănătate, educaţie şi cercetare

EconomieSinteză știri naționale by Kristina Reştea - feb. 01, 2019 0 470

În vreme ce prima ţară din UE se declară în recesiune tehnică, România ar urma să înregistreze o creştere economică de… 5,5%. Sau cel puţin asta arată estimările din bugetul pentru 2019, pe care tocmai l-a publicat Ministerul Finanţelor. Au crescut sumele alocate pentru Sănătate şi Educaţie, dar România are cea mai mică cheltuială per capita în domeniul Cercetării-Dezvoltării din Europa.
Detaliile bugetului 2019 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
În anul 2019, deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Este luată în considerare o creștere economică ce pare ireală, notează Hotnews.ro: 5,5%. Asta în condițiile în care economia zonei euro încetinește, iar Italia a intrat în recesiune tehnică. Anul trecut bugetul a fost construit pe 5,5%, iar între timp estimarea autorităților a scăzut la 4,5%, dar se prefigurează a fi aproape de 4%.
Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuțiile de asigurări sociale, 11,5%, TVA, 6,8 %, accize 3%, impozit pe salarii și pe venit 2,3 % din PIB. Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.

Conform documentului MF, cele mai mari ponderi în PIB le au:

   • Cheltuielile cu asistența socială – estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se mențin la aceeași pondere ca şi în anul 2018);
   • Cheltuielile de personal – în sumă de 102,5 miliarde lei (10% din PIB), pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă pe orizontul de referință se înregistrează o traiectorie descendentă a ponderii acestora în PIB;
   • Cheltuielile cu bunuri și servicii – estimate la 46,5 miliarde lei (4,5% din PIB), în creştere cu 1,8 miliarde lei faţă de cele efectuate în anul 2018; din această creștere 1,5 miliarde de lei reprezintă bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
   • Cheltuielile cu investițiile – preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57 % din PIB), în creștere cu 12,5 miliarde lei față de 2018.
   • Cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice – estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusă în PIB de 1,3% în anul 2019 față de 1,4% în anul 2018.

Susținerea investițiilor publice are alocată suma de 46,8 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,57% din PIB.

Principalele cheltuieli asigurate de la bugetul de stat pe anul 2019 vizează:

   • Programul Național de Dezvoltare Locală : 2,5 miliarde lei;
   • Programul de interes public și social derulat de Compania Națională de Investitii : 1,1 miliarde lei
   • investiții ale operatorilor din industria de apărare 0,2 miliarde lei;
   • investiții în infrastructura de transport : 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene
   • investiții în domeniul apelor : 0,4 milioane lei.

Sanătatea – suma alocată acestui domeniu, a fost majorată cu cca. 5 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creștere de 12% (exclusiv subvenția de echilibrare), atât în bugetul Ministerului Sănătăţii cât şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. S-au alocat 1,18 miliarde lei pentru aparatură, investiții și echipamente în spitale, în special pentru achițizia de incubatoare și ecografe și 305,3 milioane lei din împrumutul acordat de BIRD achiziției de echipamente de screening, RMN, pentru radioterapie.

Educație – s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea creșterilor salariale, pentru investiţii (2 miliarde lei) – pentru implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene în vederea modernizării procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, prin dotarea şcolilor cu table interactive. De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate de rechizite pentru copii din învătâmăntul preuniversitar.

 

În bugetul pentru anul 2019 a fost prevăzută alocarea de 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate față de partenerii din NATO. Au fost asigurate sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor începând cu luna septembrie 2019. În bugetul asigurărilor sociale de stat viramentele către sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) sunt de 8,6 miliarde de lei.

S-au alocat în bugetele instituţiilor publice suma de 318,8 milioane de lei pentru finanţarea acţiunilor aferente Preşedinţiei Consiliului UE.

Banii alocați pentru Bugetul Ministerului Cercetării înseamnă 1,79 miliarde de lei, potrivit actelor normative puse în dezbatere de Ministerul Finanțelor.  Raportat la PIB estimat, suma înseamnă 0,18%. În proiectul de buget pe 2018 Cercetarea a avut tot o alocare de 0,18% din PIB. Este vorba despre cea mai mică cheltuială per capita în domeniul Cercetării-Dezvoltării din Europa, notează Edupedu.ro.

Sursa foto: Hotnews.ro

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare