Închide

Clujul imobiliar: cum s-a închis 2018, la ce să te aştepţi în 2019?

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 31, 2019 0 695

 

Dacă anul 2017 a marcat creșteri accentuate pe piaţa imobiliară din Cluj, pe parcursul anului 2018 creşterea a fost ceva mai moderată, de aproximativ 10%, conform analizei de început de an publicată de o agenţie imobiliară clujeană. În contextul încetinirii ritmului scumpirilor de pe piața apartamentelor, Cluj-Napoca se situează acum pe locul al patrulea în clasamentul scumpirilor anuale din marile orașe, potrivit Imobiliare.ro. Ce preţuri se cer în cartierele oraşului şi cum începe 2019 pe piaţa imobiliară?

„Indicele Blitz” este un instrument statistic dezvoltat de agenţia clujeană, care prezintă valori diferențiate în funcție de caracteristicile proprietăților imobiliare selectate: tip proprietate, tip tranzacție, zonă, vechimea construcției, număr de camere, finisaje, iar pentru calculul acestuia sunt eliminate valorile extreme, cele mai mici și cele mai mari, considerate a fi neconcludente.

Pentru apartamentele de vânzare cu 2, 3, 4 camere, indicele a încheiat anul cu o valoare de 1506 euro/mp, având de asemenea o evoluție generală crescătoare, de aproximativ 12% față de anul precedent pe raza municipiului. Dacă luăm ca referință cel mai tranzacționat tip de proprietate – un apartament cu 2 camere într-un imobil, construcție nouă, există variații semnificative în funcție de zonă și localizare. Astfel, proprietăți de acest tip cu prețuri sub media pieței se găsesc în zona Baciu -1053 euro/mp, dar se mai găsesc şi în Grigorescu -1200 euro/mp și Mănăștur -1360 euro/mp. Zonele care atrag cel mai mult interes și unde cererea este semnificativă sunt: Gheorgheni -1730 Euro/mp, Zorilor -1510 euro/mp și Plopilor -1990 euro/mp.

Anul 2018 s-a încheiat cu o scădere a numărului de clienți față de anul trecut, o parte fiind în expectativă, încercând să anticipeze o eventuală corecție a prețurilor, spune Darius Dascăl, de la Blitz. Pe de altă parte, anul 2019 a demarat „în forță”, cu tranzacții încheiate încă din primele zile. Cluj-Napoca este în continuare un centru de interes și un pol de atracție, atât pentru investitori, cât și pentru persoane care se stabilesc aici și își încep cariera, consideră agenţii imobiliari.

 

Garsonierele, la mare căutare. Cererea depăşeşte oferta

O situaţie ceva mai aparte pe piaţă se înregistrează pe segmentul de garsoniere, unde cererea depășește semnificativ oferta disponibilă la vânzare, conform reprezentanţilor agenţiei. „Această presiune pe vânzare, corelată cu faptul că acest tip de proprietăți sunt concentrate în anumite cartiere ale orașului, duce la o creștere corelativă a indicelui pe anumite cartiere, atât pentru garsoniere în imobile noi, cât și în cele vechi”, arată analiza.

Astfel, indicele de preț a încheiat anul cu o valoare medie de 1615 euro/mp cu diferențe chiar spectaculoase între cartiere. Cele mai accesibile proprietăți de acest tip pot fi găsite în Mănăștur, în blocuri vechi, unde media prețului e 1154 Euro/mp; de asemenea, garsoniere cu preț sub medie sunt localizate în zona Iris, cu o medie de 1420 respectiv 1450 Euro/mp pentru construcții vechi și noi. Vârfurile de preț se înregistrează în cartierele Bună Ziua și Mărăști, cu 1515 respectiv 1770 Euro/mp, iar zona semicentrală poate ajunge la 1870 Euro/mp pentru acest tip de apartamente.

„Creșterile menționate anterior denotă că în continuare piața pentru acest tip de proprietăți este foarte activă și dinamică, consecință a fluxului constant de tineri în oraș, atrași de perspectivele de studiu și carieră”.

Noile limitări bancare legate de gradul de îndatorare în general au tendința de a scădea bugetul clienților, constată Răzvan Indolean. Asta îi face pe cumpărători să fie mai modeşti atunci când aleg numărul de camere. Astfel, clienţii sunt deschişi la variante cu un număr mai redus de camere sau la apartamente amplasate în zone mai puțin centrale.

 

Casele de vânzare – o alegere mai precaută

Pentru proprietățile de tip casă de pe raza municipiului, specialiștii noștri au arătat o evoluție remarcabil de stabilă, în jurul valorii de 212,000 euro. Se înregistrează totuşi mici variații la nivel de cartiere, zonele Bună Ziua și Grigorescu având cele mai dezirabile proprietăți de acest tip, cu o medie anuală de 291,000 Euro, respectiv 406,000 Euro.

„Aceste evoluții ne pot duce la concluzia ca există premise de creștere sănătoasă a pieței imobiliare pe termen mediu și lung, pe baza interesului arătat pentru viitoare construcții rezidențiale și comerciale. Va fi interesant de urmărit impactul modificărilor legislative anunțate asupra dinamicii pieței – spre exemplu, eliminarea restricției de achiziție a unei singure locuințe cu TVA 5%„, notează reprezentanţii Blitz.

 

A încetinit ritmul de creştere

Conform datelor Imobiliare.ro, în Cluj-Napoca, prețul mediu solicitat în ultimul trimestru din 2018 pentru un apartament s-a majorat, la fel ca trimestrul anterior, cu 0,9%, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util (față de 1.520 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În contextul încetinirii ritmului scumpirilor de pe piața apartamentelor, Cluj-Napoca se situează acum pe locul al patrulea în clasamentul scumpirilor anuale din marile orașe, cu un plus de 6,2% – după Brașov, Timișoara și Constanța. Cluj-Napoca continuă să fie singurul dintre marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, diferența fiind de 13,3% (față de T4 2008)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.