Închide

Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş deţin 40 din cele 65 de angiografe din sistemul public de sănătate

Sănătate by Actual de Cluj - oct. 12, 2021 0 104

Spitalele publice din România dispun de doar 65 de angiografe, echipamente medicale de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu probleme vasculare, vitale pentru cei care suferă infarct miocardic sau anevrisme cerebrale, potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii.

40 dintre angiografe se regăsesc în spitalele mari din Capitală, Cluj, Iaşi şi Timişoara, în timp ce jumătate din judeţele ţării nu au nici măcar un angiograf, pacienţii fiind transferaţi către centre din oraşele mari pentru a li se efectua proceduri ce le pot salva viaţa, arată Ziarul Financiar.

„Avem un angiograf în spital, primim pacienţi din şapte judeţe din ţară care nu dispun de acest echipament. Am tratat pacienţi din Arad, Hunedoara, Gorj, Zalău şi chiar Mehedinţi, cei mai mulţi vin cu afecţiuni vasculare şi au nevoie de intervenţii pe vasele creierului sau pe vasele membrelor infe­rioare. Angiograful vizua­lizează şi se face inter­venţia minim invazivă în timp real. Pacienţii cu probleme cardiace ajung la Institutul de Boli Cardio­vasculare“, a spus Raul Pătraşcu, managerul spitalului clinic judeţean Timişoara.

Angio­graful, ce solicită o investiţie 500.000 de euro – 1 milion de euro, permite vizualizarea arterelor sau vaselor îngustate din inimă, dar şi a vaselor din picioare, creier şi alte părţi ale corpului, res­pec­tiv ajută la diag­nos­ticarea şi tratamentul pacienţilor cu probleme vasculare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare