Închide

Brățări electronice pentru monitorizarea agresorilor: Proiect pilot în București și alte 3 județe. Poliția are nevoie de peste 650 de noi ofițeri și agenți

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 10, 2022 0 466

Proiectul pilot privind monitorizarea prin intermediul brătărilor electronice a agresorilor aflați sub control judiciar ori în arest la domiciliu va demara în prima etapă, din acest an, în București, Iași, Mureș și Vrancea, iar Poliția ar avea nevoie doar în această fază de peste 47 de noi ofițeri și încă 604 agenți, potrivit unui proiect de HG aflat pe agenda de miercuri a Guvernului.

Executivul vrea să adopte miercuri un proiect de Hotărâre privind aspectele tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), arată hotnews.ro.

Legea care prevede monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi executorii penale, promulgată în luna mai a anului trecut de președintele Iohannis, prevede ca agresorii sub control judiciar, în arest la domiciliu sau vizați de ordine de restricție vor putea fi supravegheați prin brăţări electronice care să le monitorizeze prin GPS mişcările.

Potrivit legii 146/2021, monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot, cazurilor în care sunt ordine de protecție pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, începând cu data de 1 octombrie 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.

Monitorizarea electronică a agresorilor: Primele județe în care se va implementa
Actul aflat miercuri pe masa Guvernului va reglementa printre altele:

a) aspectele tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot a SIME;
b) aspectele privind operaționalizarea SIME;
c) condițiile în care se poate dispune, potrivit legii, obligarea persoanei de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere pe perioada funcționării în sistem pilot a SIME.
Monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în perioada stabilită la art. 40 alin.(1) din Legea nr. 146/2021, în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
„Criteriile care stau la baza aplicării monitorizării electronice în sistem pilot în prima etapă la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea sunt reprezentate de amploarea cazuisticii în domeniu înregistrată la nivelul minicipiului București, necesitatea analizării modului de funcționare a dispozitivelor electronice în zonele mai greu accesibile – rurale/muntoase/deluroase/depresionare și de frontieră, precum și de fluctuațiile de persoane înregistrate la nivelul acestor unități administrativteritoriale.

Nu în ultimul rând, la nivelul unităților administrativ-teritoriale enumerate există posibilitatea operaționalizării dispeceratelor de monitorizare într-un timp relativ scurt.”, se arată în nota de fundamentare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu