Închide

Zeci de mii de credincioși ortodocși sunt așteptați anul acesta în Cluj, la mănăstirea Nicula. Tradiționalul pelerinaj va începe duminică din Gherla și va fi condus de mitropolitul Andrei Andreicuț

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 10, 2022 0 199

Tradiționalul pelerinaj din Cluj, „La Nicula colo-n deal” (menit să reamintească de anul 1699 când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod, icoană aflată în biserica din Nicula, a lăcrimat vreme de trei săptămâni), va începe duminică, 14 august, din parcul central al municipiului Gherla. Prrocesiunea va fi condusă de mitropolitul Andrei Andreicuț și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Aici sunt așteptați zeci de credincioși la praznicul de „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului’, de pe 15 august. Anul trecut, s-au rugat sau au așteptat să vadă icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, circa 30.000 de credincioși ortodocși.

 

Procesiunea devenită deja tradiție în Cluj de „Sf Maria” va începe duminică, 14 august 2022, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse. Pe timpul pelerinajului nu se vor impune restricții de circulație, după cum s-a decis la nivelul Prefecturii Cluj, forțele de ordine clujene urmând să ia parte cu efective la eveniment și să supravegheze buna desfășurare a acestuia.

„De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00. În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură. Pe toată perioada prezenței lor la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului”, arată Arhiepiscopia, într-un comunicat de presă.

Anul trecut,  aproximativ 30 000 de credincioși au luat parte la Prohodul Maicii Domnului, dar și la momentul în care icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că este făcătoare de minuni, a fost scoasă de preoți din biserică.  Întreg câmpul din spatele Mănăstirii Nicula a fost luminat de candelele și lumânările pe care pelerinii le țineau în mână, în timp ce se rugau și cântau la unison melodii bisericești. În 15 august 2021, la slujba de hram a mănăstirii, au fost aproximativ 15 000 de persoane, iar cozile de credincioși care au vrut să ajungă la icoană s-au întins pe zeci de metri, timpii de așteptare fiind chiar și de două ore.

 

foto: pelerinaj Nicula 2020

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu