Bosch, printre companiile care vor dezvolta în România investiții în cipuri, cu finanțare din PNRR / Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, partener în cadrul proiectului
ActualitateDezvoltareEconomieTop News by Actual de Cluj - iun. 10, 2023 0 452
Bosch, Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori, a declarat pentru Economedia ministrul Economiei Florin Spătaru. Alături de companii sunt implicate și 24 de entități din mediul academic și IMM (participanți indirecți).
Finanțarea totală acordată celor trei proiecte se ridică la 420 de milioane de euro. Cele 80 de milioane de euro rămase din apelul total de 500 de milioane de euro probabil vor fi redirecționate către alte investiții, a mai spus ministrul Economiei.
Pentru apelul de 500 de milioane de euro au fost inițial depuse aproape 50 de aplicații, dar doar opt companii s-au calificat, împreună cu 34 de potențiali beneficiari indirecți, parteneri ai acestor companii. Aplicațiile au fost analizate de Comisia Europeană, iar trei companii și 24 de parteneri au fost selectate în cele din urmă, respectiv Bosch, Continental și NXP. Celelalte companii nu respectă condițiile impuse în proiect, a afirmat ministrul Spătaru.
Compania germană Bosch a depus un proiect privind conducerea automată și mobilitate verde: „European microelectronics value chain for highly automated driving and green mobility – EuroDrives”. Parteneri în proiect sunt Universitatea Tehnică Cluj Napoca și Universitatea Politehnica București.
Bosch este unul dintre cei mai mari producători de componente auto de pe piaţa locală. Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani și are aproximativ 8.160 de angajați în cinci entităţi. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării, relatează economedia.ro