Închide

Bosch Future Mobility Day: O zi întreagă dedicată pasionaților de tehnologie și familiilor cu copii

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - mai 10, 2019 0 609

În 19 mai, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj va fi gazda celei de-a doua ediții a Bosch Future Mobility Day, o zi gândită special pentru a aduce tehnologia mai aproape de public și, de asemenea, din dorința de a oferi studenților pasionați de tehnologie posibilitatea de a aborda probleme reale în concordanță cu direcțiile de dezvoltare ale companiei Bosch.

Pentru a afla ce se va întâmpla pe parcursul întregii zile, am stat de vorbă cu Ionuț Muntean, project manager Bosch Future Mobility Day. 

De ce Bosch Future Mobility Day și cui se adresează acest eveniment?

Ideea Bosch Future Mobility Challenge a pornit de la dorința noastră de a organiza o competiție în care studenții să aibă ocazia să lucreze într-un mediu cât mai apropiat de cel real, să poată propune soluții pentru o problemă adevărată, să dezvolte competențe pentru asta. În octombrie 2017 am lansat prima ediție a competiției, cu scopul de a-i provoca pe tineri să dezvolte algoritmi de condus autonom. Acest domeniu nu este foarte foarte ușor, iar studenții își dau seama pe parcursul celor cinci luni de lucru cât este de dificil să rezolvi o problemă chiar la scală de 1/10. Vorbim despre un concurs complex, care necesită un spirit de lucru în echipă foarte bun, iar anul acesta una din condițiile de participare era ca fiecare echipă să aibă un mentor care să fie cadru didactic universitar.

Câți studenți s-au înscris până acum și din ce orașe?

În 2018 concursul s-a adresat doar universităților din Cluj și participanții puteau veni la noi la sediu pentru a face diverse teste, dar acum este o competiție internațională, desfășurându-se în toată țara și Republica Moldova. Înscrierile au început din luna octombrie, au fost 32 de echipe care au aplicat, au avut interviu cu fiecare în parte și au acceptat 22 dintre acestea, spre deosebire de anul trecut, când au fost doar 12. Echipele sunt din opt orașe, 10 din Cluj-Napoca și 12 din București, Iași, Craiova, Galați, Petroșani, Târgu Mureș și Chișinău. Studenții care le formează sunt, în principal, din anul II și III. Bobocii încă nu dețin toate competențele necesare, iar cei din ani terminali au alte interese, sunt concentrați pe licență și finalizarea studiilor.

Care este modul în care ei lucrează înainte și ce ajutor primesc din partea Bosch?

În decembrie le-au înmânat kiturile, iar studenții au timp până în 19 mai să dezvolte algoritmii respectivi. O dată la două săptămâni au câte o ședință de mentorat tehnic de o jumătate de oră cu fiecare echipă în parte, iar o dată pe lună aceștia trebuie să trimită un raport cu stadiul în care se află. Kitul de concurs conține, printre altele, un șasiu cu diferiți senzori și motor electric, Raspberry Pi, o placă de dezvoltare, accelerometru și, dacă doresc, și un stick pentru inteligență artificială.

Va fi același set-up ca și anul trecut pentru competiție, diferența fiind că acum am introdus și obstacole. La începutul fiecărei probe, ei trebuie să dea start mașinii, iar mai apoi nu au voie să se implice deloc, să nu mai intervină asupra algoritmului. Mașina trebuie să navigheze singură, independent, până la locul de parcare, să parcheze, să părăsească locul de parcare, să evite obstacolele, și să se întoarcă la locul de start, toate acestea în mod autonom.

În afara acestei competiții dintre studenți, ce alte activități ați pregătit în cadrul Bosch Future Mobility Day?

Va fi o zi plină de expoziții și demonstrații tehnice. Tehnologiile pe care le vom prezenta publicului larg sunt dintre cele mai variate. Vom aduce din Germania două mașini de demo pentru Home Zone Parking si Automated Emergency Braking System for Cyclists unde publicul va putea experimenta aceste funcții din interiorul sau exteriorul mașinii. Vom avea e-bikes și e-scootere Nuuk și Schwalbe care vor putea fi testate. Vizitatorii vor putea să vadă mai multe mașini demo pe care dezvoltăm sisteme pentru conducerea automată, un stand de prezentare a sistemelor de management a stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, și alte standuri unde vom prezenta o parte din proiectele pe care lucrăm aici în Cluj. Academia Titi Aur va aduce simulatorul de impact frontal și de răsturnare de 90 și 180 grade.

Aveți și activități special gândite pentru familii cu copii?

Începând cu prima ediție am avut câteva elemente special destinate copiilor, cum ar fi mașinuțele cu pedale. Anul acesta am decis să introducem și mai multe elemente și să creăm o zonă doar pentru aceste activități. Pentru un și mai mare impact, am atras alături de noi trei organizații a căror prioritate sunt copii: Eematico, Asociația Yuppi Camp și Beard Brothers.

Vom avea activități pentru toate vârstele ca de exemplu crearea unor plăcuțe de lemn într-un proces care simulează o linie de producție sau crearea unor mașinuțe cu un motoraș electric. Vor fi de asemenea, ateliere de creație cu motive populare românești, ateliere pentru decorarea ghivecelor de flori, ateliere de plantare, diferite jocuri, mașinuțe cu pedale, biciclete electrice și multe altele.

Copii sunt o prioritate pentru noi și încurajăm vizitatorii noștri să vină împreună cu copii lor. Le garantăm o zi plină de zâmbete și energie pozitivă pentru cei mici.

Acest material are caracter de Advertorial.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu