Închide

Borislav Ignatov, preşedintele juriului la Bienala de Arhitectură din Cluj: „Sper ca la următarea ediţie să fie mai multe proiecte înscrise la categoria Spaţii Publice”

ActualitateDezvoltareTop News by Kristina Reştea - nov. 12, 2017 0 656

La jumătatea lunii trecute, Bienala de Arhitectură Transilvania a recompensat cele mai bune proiecte din ultimii doi ani din Transilvania- “Judecătorii” au avut de ales dintr-un total de 67 panouri la cele 8 secțiuni propuse. Au fost lucrări de o “calitate în general bună”, transmiteau atunci juraţii, dar şi proiecte prezentate lacunar şi o secţiune unde s-a înscris un singur proiect. L-am întrebat pe preşedintele juriului care sunt concluziile cu care a rămas, după analizarea proiectelor arhitecţilor din Transilvania.

Echipa chemată să analizeze proiectele a fost formată din cinci specialiști din România şi din afara ţării: Georgeta Gabrea, Oana Simionescu, Pedro Ravara și Francesco Fresa şi preşedintele Juriului – Borislav Ignatov, președintele Camerei Arhitecților din Bulgaria, arhitect care a înfiinţat în 2014 o firmă cu sedii în New York, SUA şi în Varna, Bulgaria.

Au fost lucrări premiate, dar şi mari minusuri. ”Prezentarea lacunară a multor proiecte a constituit o provocare pentru procesul de jurizare. Astfel, la una dintre secțiuni, Arhitectura Locuinței Colective, unde s-au înscris trei proiecte, am decis în unanimitate să nu acordăm niciun premiu, din cauza faptului că lipsesc informații mai clare despre context și despre spațiile interioare – comune sau private. De asemenea, la secțiunea Arhitectura Spațiului Public, singurul proiect înscris, cel al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, Latura de Vest, realizat de arh. Eugen Pănescu, Tudor Pănescu și Adrian Borda de la Biroul de Arhitectură Planwerk, NU a primit premiu, pentru că nu ni s-a părut etic să facem acest lucru. Conform regulamentului, pentru ca o secțiune să poată beneficia de imparțialitate și să poată da un câștigător, trebuie să aibă minim trei proiecte înscrise. Totuși, considerând calitatea proiectului, precum și importanța susținerii acestei categorii, juriul a decis să-i acorde mențiune”, a declarat, atunci, Borislav Ignatov, președintele Juriului BATRA2017.

 

 

Sursa foto: BATRA

 

Vezi aici cine au fost câştigătorii Bienalei din acest an:

Premii pentru proiectele de Arhitectură ale Transilvaniei. Care au fost cele mai bune lucrări, în ochii juriului şi marile minusuri din concurs

 

Actualdecluj.ro: Care a fost impresia generală în ceea ce priveşte calitatea proiectelor înscrise în competiţie?

Borislav Ignatov: În opinia mea, proiectele înscrise în concurs au fost de calitate ridicată. Am avut ocazia să urmăresc arhitectura românească în ultimii câţiva ani şi îi văd progresul rapid.

 

Actualdecluj.ro: Pot fi această competiţie şi proiectele înscrise aici comparate cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional în astfel de concursuri?

Da, proiectele de aici ar fi putut fi înscrise cu succes în orice altă competiţie internaţională similară.

 

Actualdecluj.ro: A fost vreun proiect care a impresionat cu adevărat juriul?

Da. Toate proiectele premiate.

 

Actualdecluj.ro: Cum aţi descrie munca arhitecţilor români?

Arhitecţii români se străduiesc să arate o abordare modernă, internaţională în munca lor. Ar fi grozav dacă ar reuşi să introducă şi elementele locale, recognoscibile în proces.

 

Actualdecluj.ro: Cum sunt proiectele din Cluj în comparaţie cu cele din alte oraşe? Faptul că acum Clujul e o piaţă imobiliară „fierbinte” are efecte în ceea ce priveşte calitatea proiectelor de arhitectură?

Piaţa fierbinte aduce o oportunitate bună pentru expresia arhitecturală, dar un astfel de moment necesită multă atenţie. Nu e întotdeauna posibil să reuşeşti asta, din cauza deadline-urilor – care sunt foarte strânse într-o astfel de piaţă fierbinte.

 

Actualdecluj.ro: Spuneaţi că aţi avut şi dezamăgiri în această competiţie. Nu a fost niciun premiu la secţiunea de Locuire, din cauza lipsei de informaţii din proiecte – mai precis: lipseau informaţii despre context şi spaţii interioare. Cât de important ar trebui să fie, pentru un arhitect, contextul într-un proiect?

Aş spune că e cel mai important factor pentru a face arhitectură.

 

Actualdecluj.ro: De asemenea, la secţiunea de Spaţii Publice a fost înscris un singur proiect. Ce spune asta despre contextul local şi oraşele din Transilvania?

Proiectele de o asemenea scară sunt rare şi necesită mult timp. E nevoie de mult timp ca să le pregăteşti, dar şi ca să le implementezi, să le construieşti. Dinamismul de pe acest segment arată, de asemenea, şi cât de active sunt municipalităţile în ceea ce priveşte ţinta de a-şi face oraşele mai bune. Sper că la următarea ediţie a bienalei să fie mai multe proiecte înscrise la această categorie.

 

Actualdecluj.ro: Ce aţi vrea să vedeţi data viitoare când veţi fi în Cluj? De ce anume ar avea nevoie competiţia BATRA în anii următori?

Cred că e extrem de important să aduci arhitectura de calitate către oameni, între oameni şi să fie dusă expoziţia în piaţa centrală.

 

Foto: Adina Moldan

 

Actualdecluj.ro: Care a fost prima impresie despre Cluj, ca arhitect? Ce v-a plăcut cel mai mult aici, ce aţi critica?

Îmi place Clujul foarte mult, cu centrul său istoric vibrant, grădinile verzi şi energia din mediul studenţesc. Cred că râul Someş oferă oportunităţi grozave pentru viitoare spaţii publice, pe malurile sale, care trebuie folosite.

 

Ignatov a participat, anul trecut, la un proiect al Scenei Urbane, care îşi propunea să pună „reflectoarele”, din nou, pe râul care traversează oraşul:

FOTO/VIDEO În aşteptarea unor zile mai bune pentru Someş: noapte cu lumini pe râul care traversează Clujul

 

 

 

Cine e Borislav Ignatov

Borislav Ignatov, președintele Camerei Arhitecților din Bulgaria, a absolvit studiile masterale în arhitectură la Universitatea Columbia din New York (2006) şi Universitatea de Arhitectura din Sofia (1995). A lucrat la mai multe firme mari de arhitectură incluzând “Perkins + Will Architects” şi este arhitect licenţiat în statul New York şi în Bulgaria. În 2004 a fondat Studio Bignatov în New York. Compania este o firmă de arhitectură interdisciplinară cu sedii în New York, SUA şi în Varna, Bulgaria. Lucrările lor urmăresc sa aducă o contribuţie de durată contextului urban şi natural. Studioul este interesat de arhitectura contemporană verde şi lucrări artistice experimentale şi este recunoscut internaţional pentru conştientizare privind importanţa mediului. (sursa: OART)

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.