Închide

FOTO/VIDEO În aşteptarea unor zile mai bune pentru Someş: noapte cu lumini pe râul care traversează Clujul

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 22, 2016 0 2222

Pod care susţine traficul rutier, peste râul care traversează oraşul, la intrare în Cluj, nu departe de ştrandul Sun: e duminică seara, final de Zile ale Clujului şi de aici vezi cum două şiruri de siluete se profilează de o parte şi de alta a Someşului. Apa aduce câte un PET, iar pe mal saltă o creatură care, de departe, seamănă a veveriţă. Dacă te apropii de malul săbăticit, printre hârtoape, deluşoare şi vegetaţie şi mai arunci o privire spre podul înalt vezi atârnând deasupra apei câteva fâşii de perdele strălucitoare, cu scântei colorate ce dansează în întuneric – sunt „perdele” de CD-uri. Pe mal de Someş a ajuns duminică seară Scena Urbană, o iniţiativă a unui grup de arhitecţi care îşi propune să readucă în atenţie locuri uitate sau care merită valorificate din oraş. Iar Someşul e cu siguranţă unul dintre ele, pentru că un curs de apă e unul dintre cele mai mari atu-uri naturale pe care poate să le aibă un oraş.

 

DSC_1877

În ultima vreme, o serie de inițiative din zona organizațiilor locale, în frunte cu proiectul Someș Delivery, au readus atenția asupra râului care traversează orașul, într-o perioadă în care administrație promite un concurs public pentru reamenajarea sa. În acest an, chiar și TIFF-ul se instalează cu cinema în aer liber pe mal de Someș, dar, înainte de asta, arhitecții de la Scena Urbană propun un alt proiect pe râu.

Intrarea Someșului în oras a fost marcată de instalația “River Reflexions”, un proiect coordonat de arhitectul Borislav Ignatov, președintele Camerei Arhitecților din Bulgaria. Instalația reutilizează CD-urile si DVD-urile, iar perdeaua, compusă din cd-urile donate, este o colecție artistică care reprezintă “ reflexia și înregistrarea timpului nostru ”. „Cred că veţi câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană”, le-a spus Ignatov clujenilor veniţi pe mal de râu, în timp ce vorbele de microfon erau însoţite de oglindirea în apă a CD-urilor puse în „perdea”. „Acolo sunt amintirile clujenilor, poate o nuntă, un botez, o formaţie îndrăgită”, a completat şi amfitrionul serii, Ovidiu Blag, redând o explicaţie a arhitectului.

Sunt aici organizatorii şi voluntarii, s-au adunat pe mal de apă şi câţiva spectatori, tineri şi mai puţini tineri, cu prieteni, familii, copii şi căţei. O micuţă de câţiva anişori, cârlionţată şi nerăbdătoare, îi cere voie mamei să se aşeze. „Pot să stau în iarbă?”, întreabă stând alături de un puşti care deja a ocupat loc pe mal de apă. Nu, nu are voie să stea pe iarbă. La auzul interdicţiei protectoare, puştiul, galant, îi oferă fetei gentuţa lui – să stea pe ea, nu direct pe iarbă. Bun, cavalerismul are viitor pe mal de Someş! Dar puştiul tot singur rămâne în aşteptarea spectacolului, fiindcă deocamdată fata nu primeşte permisiunea să se aşeze pe malul neamenajat.

 

DSC_1883

Dar, de fapt, perdeaua luminoasă nu e singurul element de privit duminică seara pe Someş. Pentru a urmări întreg parcursul râului în oraş, s-a pregătit ceva. Dintr-un tub mişcător, pe apă sunt lansate sfere luminoase (de fapt baloane cu lumini). Ideea: acestea trebuie să străbată cei peste 10 km „ce pot şi trebuie să facă obiectul atenţiei şi interesului nostru”, potrivit organizatorilor.

Pe parcursul traseului, mai multe puncte de pe mal de Someș sunt “marcate” cu muzică: în zona verde de mal adiacentă Parcului Rozelor, “Podul Albastru” lângă Parcul Babeş, zona de promenadă înainte de podul Garibaldi, Podul Elisabeta, balconul palatului Berde, Parcul Feroviarilor, strada Oaşului, Parcul Oaşului. În drumul dinspre intrarea în Cluj şi centrul oraşului, pudurile de peste Someş erau duminică seara puncte de popas: lumea aşteaptă să apară sferele. Şi în continuare se aşteaptă concursul prin care Someşul să fie reintegrat în oraş, printr-un proiect unitar şi rezultat prin competiţie, anunţat prin promisiuni de multă vreme. „Anul acesta lansăm concursul”, spune reprezentantul primăriei Ovidiu Cîmpean, venit şi el pe mal de Someş, la doar câteva zile distanţă de momentul care ar putea marca schimbarea de echipe în administraţia locală.

13281938_1114286351972182_1318055525_n

DSC_1888

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.