Închide

Ministrul Bogdan Ivan Gruia: Deja sunt companii care au concediat IT-iști în Cluj și e important ca acești oameni să rămână în continuare acasă. E necesară crearea de noi oportunități iar acestea trebuie să vină în primul rând de la nivelul administrației locale

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - mai 25, 2024 0 169

Prezent la Cluj, la deschiderea șantierului pentru primul Institut de Inteligență Artificială, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia a arătat că investițiile de acest tip sunt singurele care pot conduce sectorul IT&C spre evoluție și dezvoltare.

„România astăzi are, raportat la 1000 de locuitori, prin cei 200.000 de specialiști în IT-C, plus 18.000 în cercetare și dezvoltare, locul unu în Europa și locul șase în lume. Doi avem o poziție geostrategică extraordinară și trei suntem în situația în care începem să fim recunoscuți pe plan internațional ca hub de dezvoltare a noilor tehnologii. Avem cea mai bună conectivitate pe segmentul de telecomunicații și internet din Europa, deși și mai mult lucrăm acum ca să ajungem în fiecare sat din România cu internet de mare viteză. Nu avem altă formulă și mai mult în tot acest context, în care inteligența artificială deja e parte din viața noastră, în care avem 7 miliarde de aplicații care folosesc inteligența artificială, până la momentul în care atunci când ne deplasăm înspre școală și folosim navigația, tot inteligența artificial folosim, suntem în situația în care nu avem altă soluție decât să fim lideri, iar cea mai bună modalitate pentru a-ți proiecta viitorul, pentru a imagina viitorul este să-l proiectezi tu”, a spus Bogdan Ivan Gruia,  subliniind că la nivel de Minister se va găsi o soluție foarte importantă pentru finanțarea și dotările centrului de AI care se construiește la Cluj Napoca.

Ministrul Bogdan Ivan Gruia a participat de asemenea și la dezbaterea privind criza din sectorul IT, organizată de PSD Cluj, eveniment în cadrul căruia s-a propus realizarea unui proiect pilot pentru digitalizarea completă a administrației publice clujene.

Bogdan Ivan Gruia a reamintit în cadrul acestei dezbateri că s-au desființat deja sute de locuri de muncă în domeniul IT, la Cluj Napoca și că este nevoie de soluții din partea administrației locale: „Deja sunt companii care au concediat IT-iști în Cluj. Sună ciudat, dar e o realitate. Și atunci e important ca acești oameni să rămână în continuare acasă, de aceea e necesară crearea de noi oportunități. Aceste oportunități trebuie să vină în primul rând de la nivelul administrației locale, atunci când coalizezi la masă universitățile, mediul de afaceri și administrația. Altă variantă nu avem, decât de a crea un sens comun și un pact pentru Cluj, iar acest pact pentru Cluj să însemne pactul pentru Transilvania”, a comentat Bogdan Ivan Gruia.

Reprezentanta PSD, candidată la Primăria Cluj Napoca, Aurelia Cristea a explicat că își dorește să inițieze un proiect pilot prin care administrația publică locală și cea județeană să fie digitalizate complet, proiect care să poată fi apoi multiplicat la nivel național.

„Să facilităm digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii și să punem pe piață produse inovative care să ducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a mai transmis Aurelia Cristea.

Text la comanda PSD Cluj / CMF: 21240002

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare