Închide

Raport imobiliar: Interesul pentru proprietățile disponibile la închiriere în Cluj-Napoca a scăzut în prima parte a anului. Care sunt cele mai scumpe și cele mai accesibile cartiere ale orașului?

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - mai 25, 2024 0 253

Interesul pentru proprietățile disponibile la închiriere în Cluj-Napoca este în scădere în prima parte a acestui an comparativ cu începutul lui 2023, arată raportul platformei Imobiliare.ro, care analizează piaț imobiliară în primul trimestru al anului. Acesta mai susține că raportul de potențiali chiriași corelat cu oferta efectivă disponibilă la nivelul pieței înregistrează pe plan local cea mai redusă valoare în rândul principalelor centre regionale din țară.

Potrivit unei analize Imobiliare.ro Finance, perioada minimă de locuire pentru un apartament cu 2 camere după care achiziția devine mai avantajoasă decât închirierea este în Cluj-Napoca de 4,9 ani față de mai puțin de 2 ani in Constanța sau Iași.

Pe plan local ajungi să economisești bani stând în chirie. Fiind vorba despre un oraș care se poate mândri cu cea mai mare universitate din România, piața închirierilor din Cluj-Napoca are fluctuații importante în funcție de venirea și plecarea studenților la finele anului universitar. Toamna este, pe plan local, cel mai propice anotimp pentru închirieri.

Oferta de proprietăți listate la închiriere s-a extins în primul trimestru, proprietarii căutând chiriași pentru 7.700 de case și apartamente. Acesta este al doilea cel mai mare număr de proprietăți, după cel aferent Bucureștiului. Diferența dintre cele două piețe este, însă, covârșitoare având în vedere faptul că în Capitală potențialii chiriași au avut de ales din mai bine de 44.000 de locuințe, conform datelor Imobiliare.ro.

Numărul de proprietăți noi intrate pe piața clujeană s-a majorat, de asemenea, considerabil față de
începutul anului trecut, chiar și așa rămâne, din nou, la un nivel modest față de cel înregistrat în București. Cluj-Napoca se detașează însă simțitor la acest capitol față de Timișoara, un alt mare pol imobiliar al regiunii de vest, unde au intrat în piață în primul trimestru 800 de proprietăți noi.

Dacă atunci când discutăm despre cumpărarea unei locuințe Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară, în privința situației de pe piața închirierilor de la începutul acestui an putem spune că există o
rivalitate evidentă cu prețurile practicate în București.

În cazul garsonierelor, plătești cu 10 euro mai mult lunar când locuiești în vestul țării, în timp ce în cazul apartamentelor cu 2 camere chiria solicitată de proprietarii din ambele orașe este similară. De altfel,
apartamentele cu 2 camere sunt și cele mai căutate atât de potențialii chiriași din Cluj-Napoca, cât și de
cei din București, iar oferta pe acest segment este cea mai variată, conform datelor Imobiliare.ro.

Potrivit raportului, cele mai scumpe zone din Cluj pentru chirii sunt Andrei Mureșanu, Europa și Zorilor, iar cartierele cele mai accesibile sunt Dâmbu Rotund, Iris și Mănăștur.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu