Închide

Boc se propune mediator pentru lansarea la Cluj a unui proiect pilot privind risipa alimentară

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2018 0 2774

Cu date statistice proapete privind risipa alimentară în Uniunea Europeană „în buzunar”, primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să fie mediator între organizațiile non-guvernamentale, restaurante, lanțuri de magazine din Cluj pentru lansarea unui proiect în oraș care să îi ajute pe cei în nevoie, oameni pentru care o masă reprezintă o adevărată problemă.

Concert, Primăria dorește să lanseze unul sau mai multe proiecte pilot imediat ce legea privind risipa alimentară va intra în vigoare, adică la jumătatea acestui an.

Potrivit edilului, la nivelul Uniunii Europene se aruncă 180 de kilograme de alimente anual pe cap de locuitor. În România, se aruncă 10 % din alimente, după cum a explicat edilul. Așa că primarul Emil Boc spune că sunt atâția oameni pentru care o masă repezintă o problemă dar și că e de datoria lui ca primar să se aplece și asupra acestei categorii. Adică să se facă mediator între societatea civilă și privați pentru a pune la punct un sistem prin care amărâții să primească alimente.

„La Comitetul Regiunilor la care am participat s-a mai vorbit despre un raport privind rispa de alimente în Uniunea Europeană. Pare o temă nu atât de importantă, dar este cu impact major pentru fiecare. La nivel individual sau de primărie, la nivel de societate clujeană, la nivel național. În acel raport scria că anual se aruncă 90 de milioane de tone de mâncare care este cumpărată în UE, se aruncă și nu se folosește. Peste 180 de kg pe locuitor. 10 % din ce se cumpără se aruncă și în România, fiind în primele 15 țări. Sunt atâția oameni pentru care o masă reprezintă o problemă. Par patetic, dar eu am obligația să mă uit și la această dimensiune. Trebuie să ne implicăm. Avem o Lege din 2017 în România privind risipa de alimente, a fost aprobată și apoi suspendată până în iulie 2018. La Cluj, cu colegii mei,  vrem să dezvoltăm câteva proiecte pilot în parteneriat cu organizațiile și fundațiile de profil. Legea fixează un mecanism în care asociațiile și fundațiile acreditate să poată accesa o bază națională unde se înscriu toți cei care donează, de unde să se preia alimentele, iar apoi să fie trimise în cantine pentru săraci, case pentru bătrâni, spitale. Noi finanțăm multe asociații și fundații. Acele asociații trebuie să intre și în această zonă. Eu îmi asum rolul de mediator între asociații și restaurate, lanțturi de magazine. Îi adunăm pe toți la masă și punem la punct un proiect”, a explicat Boc.

Edilul a mai spus că din carnea care nu e destinată consumului se pot obține îngrășăminte sau produce energie. Și aceste componente sunt avute în vedere.

În Cluj există în prezent o serie de proiecte dezvoltate prin donații sau de către Biserici prin care se oferă o masă calda celor în nevoie.

Sursa foto: www.omasacalda.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu