Închide

Boc se bagă și el în subiect: E și admiratorul lui Djokovic, dar susține totuși decizia autorităţilor australiene de a refuza viza persoanelor nevaccinate

ActualitateSport by Actual de Cluj - ian. 11, 2022 0 108

Primarul Clujului se bagă și el în scandalul care-l vizează pe juctătorul de tenis Novak Djokovic, căruia i s-a refuzat accesul la Australian Open, pentru că este nevaccinat. Boc a ținut să menționeze că se bucură că Djokovic și-a câștigat dreptul de a participa la competiția sportivă, că-l admiră, dar în același timp susține și „decizia  autorităţilor australiene de a refuza viza persoanelor nevaccinate, potrivit legii”.

„Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat luni apelul depus împotriva anulării vizei sale de Australia, cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open. Din start, fac următoarea precizare: sunt un admirator al marelui jucător de tenis, Novak Djokovic, dar am susţinut decizia autorităţilor australiene de a refuza viza persoanelor nevaccinate, potrivit legii. Respect această decizie şi voi face câteva aprecieri, supuse judecăţii dumneavoastră:  Decizia instanţei de judecată demonstrează faptul că Australia are o democraţie funcţională. În faţa legii, stat sau simplu cetăţean, toţi au acelaşi statut şi sunt egali. În democraţie, forţa legii prevalează dreptului forţei! O instanţă de judecată cu adevărat independentă judecă doar pe bază de probe şi nu pe baza emoţiei colective. Recunosc, după ce am vizionat dialogul de la vamă dintre Djokovic şi ofiţerul vamal, că judecătorul a interpretat şi aplicat corect legea. Nu poţi să ii ceri unui cetăţean, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi de bună credinţă, să furnizeze în 20 de minute, la ora 1 noaptea, dovezi suplimentare cu privire la viză”, a scris Boc pe contul său de facebook.

Edilul Clujului a adăugat că este de apreciat „limbajul decent şi elevat al lui Djokovic în relaţia cu autorităţile vamale. Fără superioritate, fără aroganţă, doar argumente decente şi de bun simţ”.

„Este de apreciat atitudinea decentă şi rezervată a lui Djokovic pe tot parcursul acestor zile cât a fost izolat. Fără acuze, fără victimizare, fără presiuni publice. A aşteptat rezultatul instanţei de judecată. (Nu acelaşi lucru pot să îl spun despre reprezentanţii familiei sale din Serbia). Cu alte cuvinte, apărarea drepturilor tale legitime se poate face decent, fără scandal public, într-o democraţie funcţională”, a menţionat Emil Boc, apreciind că acest „caz Djokovic nu este, pâna la urmă, despre vaccinişti şi antivaccinişti. Este despre modul cum trebuie să funcţioneze o democraţie”.

„Dacă Djokovic a trecut prin boala Covid-19 în decembrie anul trecut şi legea statului australian îi permitea să intre în ţară, atunci acest lucru trebuia respectat. Dacă statul australian nu ar fi recunoscut statutul celor care au trecut prin boala Covid-19, atunci ar fi fost justificată respingerea vizei”, consideră Boc.

Boc mai spune că „moral” Djokovic rămâne totuși responsabil pentru poziţia explicită prin care respinge ştiinţa şi rolul vaccinului în bătălia împotriva Covid-19. În acest context, ministrul Emigraţiei din Australia are dreptul legal de a îi retrage viza lui Djokovic şi de a aplica o interdicţie de 3 ani de intrare în ţară.  Dar „o asemenea decizie ar constitui un exces de putere publică şi ar fi răsturnată de către o instanţa de judecată. Djokovic nu prezintă un pericol pentru siguranţa statului australian pentru a se justifica o asemenea decizie arbitrară”, explică tot Boc.

„În concluzie, să ne bucurăm de Australian OPEN, care începe săptămâna viitoare şi cel mai bun să câştige, Djokovic sau cum se va numi învingătorul la masculin. Şi Simona la tenis feminin! În rest, să nu uitam că democraţia se apăra în fiecare zi de către fiecare dintre noi”, a punctat edilul Clujului.

Citește și

Victorie pentru Novak Djokovic: Instanța a decis în favoarea sârbului și a desființat decizia de anulare a vizei acestuia

Primarul Boc despre cazul Djokovic: „Salut decizia autorităților australiene de a spune: Stop!”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu