Închide

Boc, pus la zid că întârzie gratuitățile de transport pentru elevi/studenți: „De ce nu vă faceți treaba la timp? Nu suntem mașina dvs. de vot” Primarul, supărat că presa nu scrie cum ar vrea el: „Ofensivă fără precedent în media locală”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 01, 2023 0 533

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat într-o ședință de îndată, online, sâmbătă, 30 septembrie, înainte cu doar o zi de debutul noului an universitar, regulamentele privind acordarea de facilități pe transportul în comun elevilor și studenților. Atât elevii cât și studenții beneficiază de transport gratuit în Cluj-Napoca sau ar trebui să beneficieze.

În cadrul ședinței, primarul Emil Boc și consilierii USR și PSD s-au acuzat reciproc de dezinformare, mesaje distorsionate și de interese electorale pe tema noilor regulamente de acordare a facilităților la transportul public pentru studenții la zi și pentru elevii din învătământul preuniversitar din Cluj-Napoca și din zona metropolitană.

Consilierii locali USR au sugerat că începând din 2 octombrie, CTP nu va putea emite pe loc abonamente gratuite studenților pe transportul public din Cluj-Napoca.

„Noi nu putem face nimic fără un acord cu Universitățile. Doar cu Universitatea Babeș-Bolyai avem protocol. Le-am înaintat aceste protocoale încă de acum trei luni. Suntem în stadii avansate de discuții cu Universitatea Tehnică, cu Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și cu celelalte. Institutul agronomic se opune de a facilita prevederea legii învățâmntului. Înainte se finanțau abonamentele, 50% Primărie, 50% Universitățile. Acum noi trebuie să mergem pas în pas așa cum universitățile agrează acest lucru. UBB este de acord să semnăm un protocol din trei în trei luni. Celelalte au pretenția să facem din lună în lună. Sunt convins că până la urmă o să avem și aceste protocoale semnate”, a declarat directorul CTP, Liviu Neag.

„45.000 de studenți UBB nu vor avea nicio problemă să ia abonamente de luni. Sperăm că și celelalte universități vor face. Dacă celelalte universități nu vor, să răspundă public. Noi am pregătit cadrul legal”, a comentat și primarul Emil Boc, informând că a fixat și o procedură pentru abonamente în care acestea se pot face online sau la ghișeu. „Negocieri sunt de trei luni de zile. Dacă nu sunt de acord, vor răspunde în fața studenților. Studenții pot da în judecată universitățile pentru că nu le acordă o facilitate prevăzută de legea Educației”, a mai adăugat Boc.

Consilierii USR l-au învinuit pe Boc că deși studenții au abonamente gratuite în Cluj de la 1 octombrie, este posibil ca acestora să nu li se elibereze pe loc un astfel de abonament, așa cum prevede noul cadrul legal perfectat și promovat de Primăria Cluj. De asemeena, cei din PSD au invocat și faptul că primarul Emil Boc nu își face treaba la timp pentru că intrat în campanie electorală, convocând sâmbăta ședințe de Consiliu Local, când avea tot timpul la dispoziție pentru a rezolva problema acestor regulamente prevăzute de noile Legi ale Educației, nr. 198 și nr. 199/2023, intrate în vigoare la începutul lunii iulie.

Boc s-a apărat, invocând faptul că Primăria Cluj e prima din țară care are regulamentele adoptate. Edilul Clujului a început să se victimizeze, cum că ar fi ținta unei „ofensive fără precedent în media locală unde dezinformarea capătă cote alarmante”. El a acuzat USR că propagă „mesaje distorsionate”, că dezinformează și că aduce studenți „neprobați” cu nume și prenume în discuție, sau „poartă vorbe în loc să se informeze și să informeze din surse oficiale”. Primarul Boc a mai arătat că, chiar dacă s-a convocat o ședință atât de târziu, respectiv, în 30 septembrie, Clujul este primul din țară care are astfel de regulamente elaborate pe noile Legi ale educației.

Școala a început deja de trei săptămâni, iar elevii circulă fără carduri de transport, i-a reproșat consilierul PSD Anca Ciubăncan primarului Boc chiar și în condițiile în care normele metodologice de aplicare a Legii au apărut în 8 septembrie.

„Simpatic ce ați spus,dle primar, bun marketingul. Legea educației 198 a fost promulgată în 5 iulie iar după 3 zile s-a putut aplica. Mi s-a părut straniu să ne chemați sâmbătă. Nu mă deranjează să vin. Înțeleg că este o urgență. Dar de ce nu vă faceți treaba la timp, de ce această neglijență, unde e managementul dumneavoastră? Nu suntem mașina dvs de vot (…) Am printsreen-uri de ieri din comisie când s-au discutat proiectele și care demonstrează că nu se citesc aceste proiecte doar se votează de către colegi. Sunt 20-25 de pagini la un proiect, pentru trei e nevoie de cel puțin 120 de minute ca să le parcurgi și noi am fost puși în comisia de buget să votăm în mai puțin de o oră, ca să poată intra în ședință proiectele. Nu suntem o mașină de vot”, a mai adăugat aceasta în cadrul ședinței.

Cu reproșuri au venit și consilierii USR, prin Călin Groza care a semnalat că în 29 septembrie, la nivelul CTP nu se cunoștea exact cum se vor elibera abonamentele gratuite pentru următoarea lună, nici dacă se vor elibera începând din luna octombrie, după cum i-au semnalat studenți clujeni. Mai mult, că nu există încheiate convenții cu universitățile pentru decontarea cheltuielilor, termenul fixact de rugulament fiind de 30 de zile.

Primarul a invocat faptul că timpul a fost întârziat la nivel guvernamental având în vedere că normele de aplicare au fost adoptate în 8 septembrie, că a fost nevoie de timp pentru demersurile de fundamentare a prețurilor dar și faptul că există vechiul cadrul legal de acordare a abonamentelor, în vigoare, pe legea veche. Celelalte chestiuni sunt birocratice, ca Universitățile să își recupereze cei 10% subvenționați de Primărei”, a spus Boc.

De fapt, Primăria și universitățile clujene nu s-au putut înțelege asupra mecanismului prin care studenții să poată beneficia de această facilitate, de a circula gratuit cu transportul în comun în Cluj, a explicat directorul Companiei de Transport Local (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag. El a arătat că în cadrul ședinței din 30 septembrie. Abonamentele gratuite pentru studenți se eliberează doar la cererea universităților, în baza unor protocoale încheiate cu CTP. Deocamdată, doar UBB a fost de acord să încheie un astfel de protocol, din trei în trei luni, a arătat Neag. Există discuții cu celelalte universități încă din luna iulie, însă neconcretizate, după cum a arătat directorul CTP care a mai spus că Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Institutul Agronomic, după cum a numit-o) se opune încheierii unui astfel protocol.

Potrivit noilor Regulamente, votate de consilierii locali, valoarea abonamentului pe toate liniile s-a majorat în Cluj  la 95 de lei (de la 65 lei) pentru elevi și studenți. În cazul elevilor ei vor putea circula gratuit în oraș, abonamentele fiind subvenționate integral de Primărie. Facilitatea va fi suportată, potrivit noului regulament, și pentru elevii din zona metropolitană (circa 6000 de copii, după cum estimau oficialii Primăriei, într-o emisiune online). Pentru aceștia plăteau până acum primăriile de comună.  În cazul studenților, aceștia beneficiază de abonamente gratuite pe transportul în Cluj, potrivit legii, însă valoarea lor se subvenționează pe un alt algoritm prevăzut de lege (95% de universități, urmând ca ele să își recupereze banii de la Ministerul Educației și 10% de către Primărie, pe bază de contract de finanțare semnat în 30 de zile). Până acum, Primăria deconta 50% iar Universitățile, prin minister, cealaltă jumătate.

(PROIECTELE NOILOR REGULEMENTE  PENTRU ACORDARE DE FACILITĂȚI LA TRANSPORTUL PUBLIC SE POT CONSULTA AICI)

Despre elevi, directorul Liviu Neag a explicat că s-a început operațiunea de reîncărcare a cardurilor, într-un ritm rapid și punctual, 20.000 de carduri ale elevilor până în clasa a XII, inclusiv, fiind în acest proces, deja reîncărcate. În cazul elevilor din clasa pregătitoare, peste 70% din cardurile de transport au fost livrate către școli și că și această operațiune este în curs de finalizare având în vedere că mai există școli care sunt în curs să își definitiveze listele cu elevi.

În cadrul ședinței a mai intervenit consilierul PNL Ovidiu Vișan ca să îi ia apărarea primarului Boc. Acesta a arătat că vine oricând la ședințe cu plăcere, chiar și în weekend și a deplâns demagogia colegilor, arătând că îi pare rău pentru astfel de atitudini.

Și vicepramrul Dan Tarcea a intervenit să sublinieze că îi pare rău ca cei care au adus reproșuri au înțeles lucrurile pe jumătate făcând aluzie și că Ciubăncan n-a vorbit decât de Legea 198/2023 (pentru învățământul preuniversitar) și nu s-a referit și la Legea 199/2023 (pentru învătățântul superior).

A luat cuvântul și celălalt consilier PSD, Vladimir Mătușan, care a ținut să menționeze că încă e democrație în capitala Ardealului și că pot fi puse întrebări legitime în Consiliul Local, în cazul în care se convoacă o ședință sâmbăta și în general, în cadrul ședințelor.

Tarife noi practicate de Compania de Transport din 1 octombrie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.