Închide

Boc: Clujul e pregătit pentru Universiadă în 2021, e o șansă uriașă, istorică

ActualitateAdministrațieSport by Actual de Cluj - apr. 16, 2015 0 386

Primarul din Cluj-Napoca susține organizarea la Cluj a celui mai de amploare eveniment sportiv mondial, după Olimpiadă – Universiada: „România are o șansă uriașă, istorică”, spune Boc despre această perspectivă, și adaugă: Clujul este pregătit să fie parte a acestui eveniment.

Boc spune că în 2011, când era premier al României, a vizitat orașul chinez Shenzen, chiar în perioada Universiadei de vară, unde au participat sportivi din 150 de țări. „Am fost martor la un eveniment extraordinar, am putut vedea amploarea, impactul, locul și rolul pe care o asemenea competiție mondială le are pentru o țară”, spune Boc.

România a mai organizat o dată în istorie Universiada, în 1981. Atunci Boc avea 15 ani. „Îmi amintesc emulația de atunci, bucuria pe care evenimentul a oferit-o pentru români de toate vârstele”, scrie primarul din Cluj pe rețeaua de socializare Facebook, unde mai spune și că perspectiva din acest an a României este „o șansă uriașă, istorică”.

„Universiada este al doilea eveniment multisport mondial după Jocurile Olimpice și sunt convins că România e pregătită și că un asemenea demers este benefic pentru țara noastră, pentru rolul și viitorul sportului în societatea românească. Clujul este pregătit să fie parte la acest eveniment. Cred că putem face față la orice solicitare pe care forurile sportive internaționale ar face-o pentru evenimente de amploare în municipiul nostru, dată fiind infrastructura sportivă de care dispunem la acest moment”, a scris Boc pe Facebook.

România a primit în septembrie invitația oficială de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, din partea lui Eric Saintrond, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU), din Lausanne.
Universiada este o manifestare sportivă și culturală internaţională, organizată la fiecare doi ani într-o altă ţară, pe baza unei proceduri de selecţie elaborată de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergură, după Jocurile Olimpice.
Programul sporturilor Universiadei de Vară include zece sporturi obligatorii ce totalizează 13 discipline, şi până la 3 sporturi opţionale. Disciplinele obligatorii sunt atletism, baschet, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, nataţie, sărituri în apă, polo, tenis de masă, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va adăuga taekwondo, iar din 2019 tirul cu arcul.

România a organizat până acum o singură Universiadă, în anul 1981, acesta fiind, de altfel, și cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în România, arată cele două asociații promotoare. Atunci în România au venit aproape 3.000 de sportivi din 86 de țări. În acel an, sportivii români au obținut medalii la toate cele zece  discipline ale Universiadei și au ocupat locul 2 în clasamentul final.

Citește și:

România ar putea găzdui în 2021 Universiada de Vară, la București și Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare