Închide

Boc caută bani europeni pentru o promenadă cu vedere la apă de la marginea orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 23, 2020 1 479

Un proiect privind amenajarea a două locuințe prin procedura de constatare a urbanizării pe două parcele de teren cu vedere la pârâul Valea Chintăului a fost pus din nou pe pauză după ce primarul Emil Boc și-a certat oamenii din serviciul de specialitate că nu îl informează corect. Boc s-a plâns că, cu o zi înainte când a pregătit ședința oamenii săi nu i-au spus de promenadă pentru a se putea interesa dacă municipalitatea poate să o includă într-un proiect cu finanțare europeană. Unul dintre beneficiari a acuzat că, din februarie, a depus toate actele și nimeni din Primărie nu a catadicsit să urnească actele. Parcelele neconstruite fac parte dintr-un Plan Urbanistic Zonal din 2010, plan în care beneficiarii aveau obligația să lase o fâșie de 5 metri în spatele caselor, cu vedere la apă, unde să se amenajeze o promenadă cu piste de biciclete.

Promenadele pe malurile apelor dispuse prin documentațiile de urbanism acceptate de Primărie sunt utopii pe hârtie cerute de arhitecții din comisia de urbanism a instituției. În realitate nimeni nu e curios să facă locuri de plimbare, promenade, piste de biciclete de care să beneficieze chiar și ei ca viitori riverani într-o zonă tranzitată de cursuri de apă, fie ea și la marginea Clujului.

Proiectul privind constatarea urbanizării s-a mai discutat la comisia de urbanism în  luna februarie. Dintr-un Plan Urbanistic Zonal din 2010 cu 8 parcele, două au rămas neconstruite cu locuințe. Atunci a fost amânat pe motiv că nu exista la dosar dovada juridică pentru existența promenadei. La ședința de urbanism din 22 mai, proiectul a revenit. Andreea Mureșan șefa de la strategii, a vrut să îi ajute pe oameni și a arătat că există străzile din PUZ cu asfalt și trotuare, Valea Chintăului și strada Traian Dorz, arătând comisiei fotografii de la fața locului.

Primarul a mai insistat dacă sunt respectate toate condițiile. Așa sefa de la Strategii Urbane a mai amintit că cei din PUZ-ul vechi aveau obligația să lase o fâșie de 5 metri de la pârâul din spatele parcelor, nu să o amenajeze, ci doar să o dezmembreze cu respectiva destinație de promenadă și culoar pietonal sau velo.

Viceprimarul Dan Tarcea a intervenit și a remarcat că, de fapt, discuția era dacă există respectivul culoar pentru amenajarea unor piste de biciclete și a unui culoar pietonal. „Da, se poate, sunt la mai mult de 5 metri de la pârâu toate parcelele”, a mai spus Mureșan.

Primarul Boc a devenit foc și pară pe angajații de la urbanism cărora le-a reproșat că, cu o zi înainte, a făcut cu ei o ședință specială pentru a fi informat cu privire la toate proiectele, dar că aceștia l-au indus în eroare și nu l-au anunțat cu privire la promenadă. „De ce nu mi-ați spus de această promenadă? Așa îi chemam pe toți, de la departamente, de la fonduri europene să verifice dacă se respectă condițiile și putem accesa bani europeni, nu să faceți totul din doi peri. Altădată să știe beneficiarii că din vina voastră, că nu m-ați informat, nu le trece proiectul. Îl voi amâna, ca să pot cere informații dacă se poate încadra pentru finanțare europeană. V-am cerut să veniți pregătiți, așa să putem avea un punct de vedere instituțional. Vă trimit în comisia de disciplină dacă se mai întâmplă astfel de situații. Nu suntem la cârciumă aici, ci la comisia Primăriei. Nu sunt invitat aici ca să faceți ce vreți, ci conduc această comisie”, a tranșat situația primarul.

Mihaela Bodnar, unul dintre beneficiari,a intervenit și a arătat că încă din luna februarie a depus toate actele dar de atunci nimeni din Primărie nu a catadicsit să verifice dosarul. Primarul a explicat că s-a pregătit dosarul, dar pe bucățele.

Dacă promenada ar fi compatibilă pentru finanțare europeană, ea ar trebui donată Primăriei.

(HCL 737/2017 privind completarea Regulamentului Local de Urbanism sub aspectul constatării finalizării procedurii de urbanizare pentru teritorii studiate prin P.U.Z.-uri, aprobate anterior intrării în vigoare a P.U.G. aprobat prin Hotărârea nr. 493/2014, cu modificările și completările ulterioare și reglementarea situației terenurilor afectate de servitute de utilitate publică)

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.