Închide

Boc către Direcția de Asistență Socială: „Sunteți caraghioși. Trebuie să fim un stat partener al cetățenilor și nu unul care să le pună bețe în roate”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 08, 2021 3 2194

Mai mulți părinți, asistenți personali pentru propriii copii cu nevoi speciale, s-au plâns la ședința Consiliului Local din 6 decembrie că planul anual de acțiune al Direcției de Asistență Socială are deficiențe și nu urmărește nevoile reale ale acestor copii, având în vedere că părinților li se cere să respecte un program fix, la domiciliu, între 08.00 și 16.00. Mai mult, aceștia au semnalat că au fost avertizați că, la a treia vizită inopinată a celor de la Direcția de Asistență Socială la care nu sunt găsiți acasă, li se desface contractul de muncă. „Nu întotdeuna asistenții personali își fac treaba (…) Suntem oameni și înțelegem. Sunt forme de comunicare, e-mail, prin care se poate anunța, uite, eu plec două ore de acasă”, a explicat Aurel Mocan, șeful de la Asistență Socială, invocând controalele stricte ale Curții de Conturi care au imputat anul trecut plăți nelegale de 100.000 lei.

În schimb, primarul Emil Boc a ținut să ofere o mostră de empatie părinților: „Sunteți caraghioși. Trebuie să fim un stat partener al cetățenilor și nu unul care să le pună bețe în roate”. Edilul a  cerut angajaților de la Direcția de Asistență socială să caute soluții pentru asistenții personali care își îngrijijesc copiii și să nu devină rizibili sau să depășească bunul simț.

Cristina Coman a oferit exemplul personal pentru a demonstra că în practică, „Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022”, aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 6 decembrie, are deficiențe și nu ajută cu adevărat nici copiii cu deficiențe, nici părinții acestora care au ales să fie asistenți personali ai propriilor copii. De opt ani este asistent personal pentru copilul său, iar din vara acestui an are și atestat pentru această activitate.

Ea a informat Consiliul Local că e obligată să aibă un program fix la domiciuliu și nici la cumpărători în interesul copilului nu poate ieși atunci când acesta este la școală. Mai mult, deși în cazul copilului său se recomandă ieșitul în natură, spectacole și alte activități prin care acesta să interacționeze în comunitate, e constrânsă să nu poată derula aceste activități deoarece a fost avertizată că nu are voie să părăsească domiciuliul decât pentru terapii de specialitate. „Ar trebuie să existe o distrincție între un profesionist și un părinte care a ales să facă această muncă. Un părinte lucrează 24 de ore din 24 pentru copilul său. Nevoia de control și de monitorizare o înțeleg. Însă nu putem 600 de părinți care ne îngrijim copiii cu deficiențe să fim forțați să stăm la domiciliu între 08 – 16.00 și să fim avertizați că la a treia vizită inopinată a personalului Direcției de Asistență Socială la care nu suntem găsiți acasă ni se desface contractul de muncă. Am voie să fac alte activități în tipul concediului anual, însă aceste zile nu ajung în aceste cazuri. Nu pot face cumpărături cât copilul este la școală deoarece nu pot părăsi domiciliul”, a arătat Coman.

Ea a fost susținută și de alți asistenți personali care au mai sesizat lipsa de empatie a angajaților Direcției de Asistență Socială față de mămicile care își îngrijesc copiii cu nevoie speciale dar și faptul că există tratament diferențiat cu privire la drepturi legale stipulate în legislației, mămicile în cauză fiind nevoite să apeleze la instanțele de judecată. „Voucherele de vacanță le-am câștigat prin instanță”, a adăugat și Alina Bărbuleț.

În cadrul ședinței, viceprimărița Olah Emese a ținut să spună că „Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022” nu se referă strict la activitatea asistenților sociali. „Beneficiile financiare sunt clar reglementate în lege. Procesele purtate pe diverse spețe au fost în mare rezolvate. În legătură cu stimulentele de risc, acestea s-au plătit doar  personalului de la centrele de zi care a fost carantinat împreună cu bolnavii. De aceea există tratament diferențiat. Vom avea însă în vedere celelalte aspecte semnalate. Sunt în asentimentul dumneavoastră în ceea ce privește orarul conturat de legislație pentru activitate și vom fi mai atenți când facem verificările pentru că un părinte care își îngrijește copilul lucrează 24 de ore din 24”, a spus viceprimărița.

Șeful Direcției de Asistență Socială, Aurel Mocan a sesizat faptul că toate verificările se fac în urma exigențelor impuse de Curtea de Conturi iar programul 08.00-16.00 este dictat de programul angajaților din cadrul Direcției de Asistență Socială. „Ni s-au imputat plăți nejustificate de 100.000 lei pe care am reușit în mare parte să le recuperăm iar asistenții personali nu își fac treaba întotdeuna. Noi ca instituție ne-am autorizat și în formarea profesională a asistenților personali și suntem la curent de această nevoie de empatie astfel că pe viitoarele proiecte vom încerca să dezvoltăm servicii și pentru familiile care au în îngrijire cazuri grave. Dincolo de micile accidente, ușa mea este deschisă și întotdeuna am găsit soluții pentru fiecare problemă sesizată”, a spus oficialul.

El a mai spus că cei care se întâmplă să plece de la domiciliu în timpul programului de 8 ore pe care îl au pot anunța. „Suntem oameni și înțelegem. Sunt forme de comunicare, e-mail prin care se poate anunța, uite, eu plec două ore de acasă”, a mai spus șeful Direcției de Asistență Socială.

În schimb, primarul Emil Boc a catalogat situația ca o absurditate și a cerut o analiză, în cazul în care este nevoie de modificarea legislației. „Sunteți caraghioși. E absurd să anunțe fiecare unde și cum pleacă. Trebuie să fim un stat partener al cetățenilor și nu unul care să le pună bețe în roate. Oameni buni, găsiți o grilă ca să fim parteneri cu oamenii. Ce facem? Unde suntem? Asta cu controlul Curții de Conturi, nu ține. Riscați să deveniți rizibili. Acest lucru mi se pare că depășește bunul simț, ca din minut în minut părinții să raporteze. Le-ați aprobat o dată dosarele, ce se poate schimba în situația lor. Nu din minut în minut să raporteze, scoateți această practică pentru totdeauna. Toți suntem părinți iar, să pui oamenii în situații de acest gen că trebuie să răspundă că pleacă în parc, e chiar culmea. Mi-am spus punctul de vedere, vă rog să vă conformați”, a spus Boc.

„Se va face o analiză pentru flexibilizarea chestiunii sesizate și eliminare situațiilor aberante”, a mai spus și viceprimarul Dan Tarcea.

 

 

3 comentarii

  1. Ooo nu e nici pe departe primul sau ultimul abuz al DASM. Sunt cunoscuți pt lipsa de empatie, pentru răzbunări pt răutate. TOTI sunt pile, rude. Asta se preface că nu știe Boc?

  2. Nu le este rușine??? DASM ar trebui să fie alaturi de acești oameni, să i sprijine din toate punctele de vedere. Până la urmă pentru ce își iau salariile , când vor respecta legea asistenței sociale și Convenția ONU care vb despre drepturi și libertăți ,despre sprijin și empatie?! Rușine Cluj!!!

  3. Mama unui copil special: a-și dori ca acești consilieri să facă schimb cu noi o zi nu o lună de a îngriji în copil cu dizabilitate gravă. iar pe domnul Mocanu l-am căutat de 2 ori că să discutăm și răspunsul a fost că este în concediu,dar să si pontaj mi se pare ridicol, iar ti îngrijește copilul non stop!In loc să se ocupe de integrarea copiilor ne perseverează pe noi părinții!

Scrie un comentariu