Închide

Boc: „Banii (pentru Centura Metropolitană) sunt prevăzuți (în bugetul de stat pe 2024) și, în funcție de evoluția lucrărilor, se mișcă dintr-o parte în alta”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 22, 2023 0 1708

O finanțare de 200 de milioane de euro este prevăzută în bugetul pe anul viitor al Ministerului Transporturilor pentru Centura Metropolitană a Clujului,  a spus primarul Emil Boc. Oficialul a fost criticat de consilierii locali USR că în proiectul de buget al României lipsește finanțarea pentru lucrările la acest obiectiv în 2024.

 

Potrivit declarațiilor făcute de primarul Emil Boc la Ziua Live, suma de 200 de milioane de euro (peste 1 miliard lei, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate) va acoperi faza de exproprieri dar și primele lucrări. În afară de exproprieri, primele lucrări de care a vorbit primarul Emil Boc sunt lucrări pe tronsonul 1 de peste 2 kilometri al Centurii Metropolitane, între Cluj-Napoca și Florești (amplasamentul Spitalului de Urgență), despre care deja oficialul a anunțat că s-a demarat procesul de proiectare și lucrările vor începe în primăvara lui 2024.

Pentru celălalt tronson (doi), încă se evaluează singura ofertă depusă la procedura de licitație și, chiar dacă se va adjudeca contractul, în 2024 va începe faza de proiectare care, contractual, presupune 8 luni de zile.

”Primăvara viitoare va începe lucrul la centură. Trosonul 2 este în licitație, în funcție de câștigător și după 8 luni de proiectare vedem cum arată lucrurile și la acest tronson. (…) Banii sunt prevăzuți (în buget – n.red.) și, în funcție de evoluția lucrărilor, se mișcă banii dintr-o parte în alta. Se lucrează, se dau banii, se merge mai departe. Finanțarea Centurii Metropolitane este asigurată”, a mai declarat primarul Emil Boc la Ziua Live.

La ședința extraordinară a Consiliului Local din 22 decembrie, primarul a reiterat declarațiile. Mai mult, a ținut să spună că o altă centură metropolitană, cea a municipiului Oradea, de 19 kilometri, presupune o investiție mult mai mică. Mai precis, jumătate din valoarea exproprierilor la centura Clujului. Aceata ca să jutifice faptul că lucrările din municipiu sunt complexe și necesită mult mai mai multe fonduri.

„În ședința de astăzi (21 decembrei -n.red.) a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național. Suma de 1.053.732 mii lei, aferentă unui număr de 1.598 de imobile în suprafață totală de 3.026.125 mp teren, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în condițiile legii, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01” Transporturi”, titlul 56 „Proiecte cu Finanțare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) post-aderare”, articolul 56.48 „Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027”, a transmis Ministerul Transporturilor.

Pentru Drumul TransRegio Feleac T 35 (Centura Metropolitană) Primăria Cluj-Napoca a semnat deja contractul cu Viarom pentru primul lot de peste 2 kilometri care urmează să fie modernizat între Cluj-Napoca și comuna Florești. Pentru alți 24 de kilometri din Centrua Metropolitană plus 20 de kilometri de drumuri de legătură (tronsonul 2 al centrurii TR35), Primăria avea termen 18 decembrie pentru evaluarea singurei oferte depuse la licitație, cea a Asocierii Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral – Pivden.

În 15 decembrie, liderul consilierilor USR, Alexandra Oană, arăta că în bugetul național pentru 2024 nu a fost prevăzut niciun leu pentru Centura Metropolitană a Clujului (drumul TR 35).

„Deprimantă vestea cu care încheiem anul. Cu toate laudele domnului primar Boc pentru coaliția de guvernare, iată că guvernul PNL-PSD lasă pe dinafară cel mai important proiect de infrastructură al Clujului. În propunerea de buget pentru 2024, nu a fost inclus niciun ban pentru centura metropolitană, deși contractul pentru primul tronson a fost deja atribuit și așteptăm încheierea licitației pentru tronsonul 2. Cu alte cuvinte, am așteptat 5 ani pentru finalizarea studiilor de fezabilitate, ca acum coaliția stabilității să aloce zero lei pentru centură.
Când întrebăm, însă, despre evoluția proiectului centurii, în ședințele de Consiliu Local, domnul Primar ne răspunde că USR este de vină pentru lipsa acesteia. Ca și cum USR s-ar fi aflat la conducerea Primăriei și a județului în ultimii 20 de ani. Zilele următoare, colegii mei, deputații USR de Cluj, vor solicita ca bugetul național pe 2024 să includă sumele necesare pentru centura metropolitană Cluj. Este inacceptabil ca acest proiect, vital pentru clujeni, să fie lăsat pe dinafara bugetului național”, a mai scris consilierul local USR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu