Închide

Boc a promis o nouă listă a rușinii în Cluj. Directorii care nu deschis curțile școlilor riscă să fie arătați cu degetul în comunitate. Trei școli aveau curțile deschise acum o lună

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 15, 2021 0 364

Primarul Emil Boc a reacționat după ce mai multe asociații au adresat o scrisoare deschisă premierului României prin care au cerut ca toate curțile școlilor din România să fie deschise tinerilor. După ce de câțiva ani încoace amenință directorii de școli din Cluj-Napoca că vor fi demiși dacă nu permit accesul pe trenurile de sport din incinta unităților școlare, Boc a spus la ședința Consiliului Local că va pregăti o listă a rușinii cu toți directorii care nu permit copiilor să facă mișcare în curțile școlilor, în vacanțe sau atunci când nu sunt cursuri, mai ales că în oraș există această obligativitate trasată de Consiliul Local printr-o hotărâre.

 

„Așa cum avem pe site-ul Primăriei o listă a rușinii cu firmele care nu respectă termenele din contracte, voi avea și o listă a directorilor de școli, lista rușinii școlilor care nu țin curțile deschise. Măcar să se știe cine joacă în orașul acesta cu comunitatea și cine joacă împotriva ei, că până la urmă toți sunt plătiți din bani publici”, a spus primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 14 iulie.

Oficialul a spus că a avut o nouă discuție cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj, cărora le-a spus că și-ar dori ca directorii care nu încurajează mișcarea să nu mai rămână pe funcție după luna septembrie, mai ales că în Cluj-Napoca există o lege locală votată de Consiliul Local încă din 2009 prin care toate școlile sunt obligate să permită accesul tinerilor pentru a face mișcare pe terenurile de sport din incinta acestora.

„Avem o hotărâre de consiliu local care spune în art. 1: „se aprobă accesul liber al elevilor pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, după următorul program: în perioada aprilie – octombrie până la ora 20.00, în perioada octombrie – martie până la ora 18.00, în afara orelor de curs. ”Articolul următor: “acest program se aplică inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și în timpul vacanțelor școlare (…) Am avut o discuție cu d-na inspector școlar general Marc și am convenit că Inspectoratul Școlar la evaluarea directorilor, care va avea loc în lunile august și septembrie, să țină cont de respectarea acestei hotărâri de consiliu local și directorii care nu respectă hotărârea să fie demiși. Ca această hotărâre a comunității noastre să nu mai fie sfidată de unii directori de școli din oraș. Așa cum, din nefericire, o fac și în momentul de față” , a mai spus primarul.

El s-a arătat însă încrezător că lista rușinii va funcționa mult mai bine decât măsurile coercitive pe care ISJ ar fi promis să le aplice. A făcut și un apel la consilierii locali să se preocupe și ei de respectarea Hotărârii de Consiliu Local.

Recent, societatea civilă cerea prim-ministrului Cîțu și guvernului, dar și președintelui Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, să deschidă curtea școlii pentru ca elevii și rezidenții să aibă posibilitatea de a face mișcare. Mai multe asociații semnatare au invocat și o petiție inițiată la Cluj-Napoca în acest sens care a fost semnată de aproape 10.000 de oameni.

Vara aceasta, fostul deputat Adrian Dohotaru, unul dintre activiștii din Cluj care militează pentru mișcare în curțile școlilor a spus că a verificat cum se respectă Hotărârea de Consiliul Local prin care ele trebuie să rămână deschise în oraș și a constatat că doar 2-3 școli fac acest lucru.

Detalii: Petiție și scrisoare deschisă pentru a se permite mișcarea în curțile școlilor din toată țara, în vacanțe sau după cursuri

VIDEO Se deschid curțile școlilor, în Cluj: liber la sport pe durata verii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare