Boc a numărat locurile în creșele din Cluj ca pe steagurile dintr-„O scrisoare pierdută” de Caragiale: ca să iasă cifra convenabilă Primăriei
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 04, 2021 0 1016
Primarul Emil Boc a dat-o în bâlbâială cu locurile în creșele din Cluj și a numărat în așa fel încât a reieșit că Primăria a onorat toate cererile depuse de părinți în 2021. Un număr de aproximativ 640 de locuri în creșele publice au fost disponibile anul acesta, având în vedere măsurile de distanțare impuse având în vedere situația pandemică din țară. Potrivit primarului Emil Boc există un ordin de ministru prin care s-a dispus ca din toamnă să se revină la situția dinainte de pandemiei iar creșele nu vor mai fi nevoite să funcționeze cu număr redus de locuri. În acest fel, a mai anunțat Boc la ședința Consiliului Local din 4 august, încă 224 de locuri în plus vor fi dispobile din toamnă pentru copiii din Cluj-Napoca.
La ședința Consiliul Local, Boc s-a încurcat în locurile la creșă și a tot pus pe listă locuri și le-a adăugat celor disponibile ca să îi iasă un număr de locuri apropiat de cererea de anul acesta, circa 1570 de dosare. Noile creșe sunt însă deocamdată în stadii de proiect/studiu de fezabilitate. În plus, consilierii USR i-au suflat în ceafă tot anul și au cerut un program multianual pentru construirea de creșe în așa fel încât să nu mai rămână pe dinafară anual circa 1000 de copii.
Potrivit declarațiilor făcute de primarul Emil Boc, în cadrul Centrului Bugetar de Administrare a Creșelor din subordinea municipalității, se va aproba o nouă organigramă prin suplimentarea serviciului cu încă 32 de posturi care urmează să deservească noile creșe și vor fi scoase la concurs.
Cu noile angajări de persoanl pentru creșe, a mai spus Boc, în municipiu vor funcționa încă 352 de noi locuri. Însă la acestea a mai adăugat locurile, individual, pentru fiecare dintre creșe. Primăria are în pregătire proiecte de creșe pe strada Parcul Feroviarilor, pe Meziad, pe Negoiu în Hub-ul din Borhanci, sau pe Câmpului. Dintre aceste creșe, Primăria are speranțe că cea de pe Meziad (extinsă cu 90 de locuri) va fi dată în folosință la finalul acestui an.
Primarul a ținut să spună Consiliului Local că în Cluj-Napoca sunt și mai multe locuri în creșe – 1487 de locuri, că ele se apropie de cererile depuse de părinți, însă a adăugat la listă numărul total de locuri în noile creșe, apoi pe rând, locurile din fiecare din aceste noi unități aflate încă în stadii de proiect urbanistic / studiu de fezabilitate sau șantier.
„În acest moment avem 642 de locuri disponibile, din pricina înjumătăţirii lor pe fondul pandemiei de Covid. Am discutat cu ministerele de resort să revenim la un număr mai mare, s-a semnat ordinul şi aşteptăm să fie pus în practică pentru a mai avea încă 224 de locuri disponibile, începând cu luna septembrie. De asemenea, vom angaja încă 32 de persoane pentru noile creşe din oraş, adică încă 352 de locuri disponibile, un total de 1.397. Până la finalul anului vom avea încă 90 de locuri pe Meziad şi avem în pregătire creşa cu 52 de locuri din Parcul Feroviarilor, cea de pe Câmpului cu 90 de locuri, pe termen mediu – HUB-ul educaţional din Borhanci Adică față de ce este acum un plus de 570 de locuri. Deci 1487 de locuri cu Meziad și ne apropiem de necesarul de locuri”, a fost declarația dată de primarul Emil Boc în fața Consiliului Local.
Boc a mai spus că în Iris există și 3 creșe private pregătite de dezvoltatorii imobiliari.
Peste 1.570 de cereri s-au depus pentru un loc în creșele publice din Cluj-Napoca. Pentru 2021-2022 sunt vacante doar 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară), după cum arata în ultima zi când se încheiau înscrierile Centrul Bugetar de Creșe din subordinea Primăriei.
Anul acesta, consilierii USR PLUS au cerut Primăriei un plan anual pentru construcția de creșe în Cluj-Napoca. Boc le-a arătat că Primăria face eforturi să crească numărul de locuri în creșe și le-a fluturat în față și programul de sprijin pentru plata unei bone.
În 2021, locurile la creșă au fost și mai puține, având în vedere pandemia și obligația creșelor de a asigura măsuri de distanțare pentru copii.
”În condiții de funcționare normală sunt 1382 locuri dar capacitatea locurilor din creșe, cu respectarea restricțiilor de distanțare în baza reglementărilor legale în vigoare pe perioada pandemiei COVID este de 806 locuri, din care 637 se vacantează pentru înscrierile 2021-2022 (prin plecarea la grădiniță a copiilor din creșe care, până la data de 31 august împlinesc vârsta de 3 ani). Diferența de 169 este reprezentată de copiii înscriși care mai rămân în creșe și în următorul an școlar 2021-2022”, arată Primăria.
UPDATE: Consilierii USR au cerut în cadrul ședinței din 4 august o creșă și în Dâmbu Rotund. Dar și mai puține posturi de conducere în cadrul Centrului Bugetar de Creșe.
Boc a ținut să spună că municipalitatea cheltuiește milioane de euro cu persoanlul și consturcția de creșe în condițiile în care populația municipiului e constanță, făcând aluzie la faptul că toate comunele învecinate municipiului nu construiesc creșe.
(proiect de hotărâre privind aprobarea noii organigrame a Centrului Bugetar de Creșe al Primăriei, votat de consilierii locali la ședința din 4 august)