Închide

Proiect-pilot de punere în valoare a satelor din Cluj. 60 de arhitecți voluntari vor să contribuie la intervenții de reabilitare

DezvoltareDin județTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - aug. 04, 2021 1 1638

Un grup de arhitecți începe din toamnă o serie de proiecte pilot de intervenție cu lucrări de reabilitare și punere în valoare a spațiului public și a construcțiilor din comunitățile rurale din Cluj. Proiectul prinde contur în urma unei inițiative lansate de arh. Claudiu Salanță, care e și arhitectul-șef al Județului, la care s-au alăturat, în doar 24 de ore, alți aproximativ 60 de arhitecți voluntari.

Propunerea a fost lansată de Claudiu Salanță pe Facebook. „Satele din județul Cluj au nevoie de ajutorul nostru pentru a-și păstra și pune în valoare calitățile arhitecturale tradiționale. Așa că vin cu o propunere către colegele și colegii arhitecți care pot să-și rupă câteva ore sau zile din programul zilnic și să le dăruiască comunității rurale. Haideți să fim arhitecți pentru comunitate și să ajutăm cu sfaturi, idei, proiecte comunitațile rurale. Este nevoie de sprijinul nostru și cred că răsplata și satisfacția o să fie pe măsură”, a scris arhitectul. Acesta a precizat că primele idei vizează proiecte pilot de intervenție cu lucrări de reabilitare și punere în valoare a spațiului public – împrejmuiri, stații de autobuz, bănci-ladițe, dar și proiecte de reabilitare a construcțiilor. Cea mai îndrăzneață idee de perspectivă:  adoptarea unui sat. „Mai concret, împreună cu un grup de oameni inimoși, ne propunem ca în septembrie să ajutăm 1-2 comunități să-și pună în valoare potențialul. O să fie o serie de intervenții asupra spațiului public și asupra unor clădiri”, a precizat Salanță, care a făcut apel la colegii de breaslă care vor să se alăture inițiativei.

„Ideea a venit din dorința de implicare în a schimba cursurile unor lucruri. Adică, dacă nu-ți place ceva pune mâna și arată că se poate altfel! Fii exemplul! Sunt mai multe persoane care s-au arătat interesate să pună umărul în a ajuta satele clujene și atunci am zis că să încercăm cu câteva exemple”, ne-a spus Salanță, care urmărește și noua dezvoltare din rural, având în vedere că analizează proiectele propuse în Comisia de Urbanism a județului.

În 24 de ore, s-au adunat 60 de persoane pe lista de potențiali voluntari, a spus Salanță pentru Actual de Cluj. „Răspunsul a fost foarte pozitiv și le mulțumesc tuturor celor care vor să se implice. Peste 60 de arhitecți s-au arătat interesați. Mă bucur mult că reușim să stângem o comunitate”, a menționat arhitectul.

Primele localităție unde merg specialiștii voluntari vor fi satul Babuțiu din comuna Vultureni și satul Aiton. Salanță ne-a dat și câteva exemple de proiecte pilot. „O să încercăm să le concentrăm pe spațiul public și limitele între spațiul public și privat. Concret, discutăm de refaceri și regândirea împrejmuirilor cu inserția băncuțe lor în gard, stații de autobuze, zonele de acces la apă, zona străzii, scuaruri și intervenții în reabilitarea unor clădiri”, spune Salanță. „Scopul este și de a apropia satul de profesioniști și de a încerca crearea unei punți de legătură. Parte bună este că a pornit o idee și acum sunt și altele complementare”, a menționat Salanță.

Grupul civic se va implica nu doar în proiectare, ci și în implementarea ideilor, iar banii vin din sponsorizări și de la oameni care doresc să se implice.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.