Închide

Boc a condamnat grătarele din Făget și împărtășania din aceeași linguriță: „E o greșeală. Nu se vor mai întâmpla. E păcat că s-au întâmplat”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 22, 2020 1 1366

Primarul Emil Boc a condamnat în 22 martie felul în care Clujul a înțeles atât sâmbătă cât și duminică să respecte recomandările autorităților în aceste vremuri în care în țară s-a instituit starea de urgență pentru a preîntâmpina extinderea infecțiilor cu noul coronavirus.

Împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană a fost calificată ca o greșeală care nu ar fi trebuit să se întâmple. Boc a ținut să asigure că s-au purtat discuții cu prefectul și conducerea Mitropoliei și că astfel de greșeli nu se vor mai repeta. De asemenea, edilul a condamnat pe cei care s-au pus în 23 martie la grătare în toate pădurile din oraș, ca și cum era 1 mai, nu stare de urgență.

„Sâmbătă nu mi-a plăcut să vad în Făget, în Hoia, pe Vala Gârbăului, oameni înghesuiți la grătare cu muzică și cu mașini ca și cum ar fi 1 mai. N-a fost bine”, a spus primarul Emil Boc într-o intervenție pe tema coronavirusului ținută pe Facebook, timp de 45 de minute. Edilul a spus că poliția locală a intervenit și i-a sfătuit pe cei ieșiți la pădure să meargă acasă. De fapt, vremea a ținut cu starea de urgență, mai ales că sâmbătă după amiază a și plouat în Cluj.

Primarul Emil Boc a mai ținut să spună că împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost un gest iresponsabil pe timpul stării de urgență.

„A fost astăzi o altă activitate care a nemulțumit. Slujba de la Catedrală, faptul că acolo s-a folosit aceeași lingurință pentru împărtășanie. Într-adevăr acest lucru nu trebuia să aibă loc. Chiar dacă s-a respectat cu rigoare numărul de participanți. O greșeală chiar dacă s-au respectat prevederile legale și cutumele religioase. E mai bine pentru sănătatea tuturor. Nu se vor mai întâmpla, am discutat cu prefectul și cu Mitropolia. Păcat că s-au întâmplat. Trebuia să nu aibă loc în aceste momente cu situație de urgență care trebuie să îi vizeze pe toți, nu doar pe unii”, a spus Boc.

Primarul le-a mai amintit oamenilor că ședința Consiliului Local din 23 martie urmează se se deruleze online „pentru prima dată în istoria României.” El a mai sfătuit clujenii să nu mai vină în această perioadă la Primărie să își plătească taxele.

Edilul a mai spus că declarațiile pentru a ieși noaptea din casă sunt postate și pe site-ul primăriei și a invitat oamenii să și le ia de acolo dacă au nevoie de ele.

„Cel mai importat este să stăm acasă acum”, a spus Boc. Dar, a adăugat primarul, tinerii să nu stea cu părinții sau cu bunicii. El a mai spus că nu sunt motive de panică, că au mai fost crize în istoria umanității și că ele au fost depășite.

„Dacă stăm acasă acum ne protejăm locul de muncă prezent și viitor. Salarii se plătesc, pensii se plătesc, slujbele se mențin, alimente există, problema medicamentelor o să fie rezolvată în integralitate, avem autorități și corp medical excepționale la datorie (…) Avem toate motivele să fim calmi și responsabili”, a spus primarul.

Boc a mai recomdant ieșirea din casă când e strict  necesar. Le-a cerut oamenilor să nu mai sune la 112 pentru orice.

A povestit că a citit despre gripa spaniolă din timpul unirii Transilvaniei cu România și despre cei care au venit la Alba Iulia cu șiraguri de usturoi la gât ca să se protejeze.

A mai spus că Primăria are grijă de cei izolați la domiciliu, de cei peste 65 de ani care nu au pe nimeni, prin intermediul Direcției de Asistență Socială.

„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat, inclusiv cei de la centrul pentru persoane fără adăpost.” Le-a mai cerut celor care merg cu transportul în comun să păstreze distanțele recomandate. A spus că se spală străzile cu detergent care are si dezinfectant, că se dezinfectează stațiile de transport în comun și mijloacele de transport.

Le-a mulțumit și „halatelor albe”, adică tuturor celor care își pun viața în aceste zile în pericol pentru ca ceilalți să trăiască mai bine.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.