Închide

Bloc proiectat în centrul Clujului, fără ”nicio scamă”. Primarul Boc: „Atunci să le dăm ca exemple de AȘA DA, să mai vadă și alții”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 10, 2022 1 18800

Un bloc cu subsol, parter, trei etaje plus unul retras și 11 apartamente, plus spațiu comercial la parter, propus de biroul M CUB a arhitectului Voicu Bozac, a fost lăudat de specialiști din comisia de urbanism a Primăriei, la ședința din 9 august, pentru ingeniozitatea proiectării, cu bun simț față de beneficiar și față de oraș. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, nu a avut curaj să îl dea exemplu de așa da, mai ales că primarul Emil Boc, întors în ședință la mijlocul discuțiilor, a ținut să spună că ”e prea multă laudă. Eu știu că perfecțiunea e la divinitate, așa că vreau să pun întrebări, să fac pe avocatul diavolului; ajutați-mă să găsesc o scamă”. Cum nimeni din comisie nu a fost dispus să indice o „scamă” a proiectului, primarul Emil Boc a indicat o nouă practică pentru comisie, „Atunci să le dăm ca exemple de AȘA DA, să mai vadă și alții”.

 

Proiectul blocului de pe Albert Einstein nr.1, arteră din zona protejată aflată în centrul Clujului, coordonat de arhitectul Voicu Bozac a fost prezentat la urbanism de arhitecta Cristina Sin, având în vedere că acesta este și membru în comisia de urbanism iar primarul Emil Boc făcuse observații la alte ședințe ca arhitecții din comisie să nu își mai prezinte ei proiectele.

Pe parcela de 635 mp de pe strada Albert Einstein nr.1 urmează să apară un bloc (cu subsol, pater, trei etaje și unul retras) care va fi deservit de 13 parcări (din care două pentru spațiul comercial și restul pentru apartamentele sub 100 de mp din viitorul imobil). Nouă locuri de parcare urmează să fie amenajate în subsol iar 4, la sol, în curtea imobilului. Indicatorii urbanistici propuși ai proiectului sunt POT de 50% și CUT de 2,1. În curte se va amenaja și un loc de joacă. Prin proiect apar marcați și cinci copaci care se vor planta în curtea imobilului.

Arhitecta Ligia Subțirică (fostă arhitect-șef al municipiului) a ținut să laude proiectul arătând că nu a mai mai văzut demult un astfel de proiect curat și ingenios. “Eu laud rar, dar acest proiect merită lăudat, deoarece este făcut cu bun simț față de beneficiar și față de oraș. Nu are nimic de ascuns”, a spus Ligia Subțirică.

În schimb, primarul Emil Boc, prospăt întors în comisie după treburi administrative, direct în mijlocul discuțiilor a ținut să remarce că prea multă laudă, strică. „Eu știu că perfecțiunea e la divinitate, așa că vreau să pun întrebări, să fac pe avocatul diavolului. Ajutați-mă să găsesc o scamă”, a decretat Boc.

Proiectul a fost lăudat și de arhitectul Sorin Scripcariu din comisie care a remarcat că arhitectul proiectant a găsit o soluție foarte bună pentru parcelă, chiar dacă proiectul ignoră exigenețele de acoperire a calcanelor, acesta a fost extrem de abil în proiectarea viitorului bloc. Sorin Scripcariu a mai ținut să facă și o observație legată de nemulțumirile vecinilor din Cluj-Napoca care se tot plâng că sunt umbriți și se cred în emisfera sudică.

Astfel, primarul Emil Boc și-a reconsiderat punctul de vedere și a decretat o nouă politică pentru comisie: „Atunci să le dăm ca exemple de AȘA DA, să mai vadă și alții.”

Cu noua cerință în față, arhitectul-șef al municipiului, Danil Pop, a spus și el, la fel ca Scripcariu, că creativitatea proiectantului este de apreciat. În schimb, el a recomandat ca la faza următoare proiectul să fie supus atenției comisiei de estetică urbană.

Proiectul a fost accesptat de comisie și avizat de arhitectul-șef.

Blocul este o primă etapă a unui (Plan Urbanistic de Detaliu) PUD prin care urmează să se mai edifice o construcție similară și pe parcela învecinată de pe strada Albert Einstein nr.3, însă respectivul proiect a fost fazat din motive economice de către beneficiar (Radu-Ionuț Rusu și soția, Alexandra-Maria Rusu).

„Pentru amplasamentul de pe strada Albert Einstein nr 1 și pentru parcela vecină de la nr 3, aflată în proprietatea aceluiași beneficiar, a fost emis AVIZ FAVORABIL al Direcției Județene pentru Cultură Cluj nr 394/16.05.2019 pentru faza PUD, în baza altui certificat de urbanism (nr 52 /07.2019). Din motive de ordin economic, beneficiarul dorește o etapizare a investiției avizate în 2019. Proiectul de fata propune pentru avizare și autorizare doar imobilul și terenul situat la adresa strada A. Einstein nr 1, dar studiază ambele parcele, tinând cont de posibilitățile de armonizare, cuplare și extindere, urmând ca într-un viitor foarte apropiat să fie redemarat procesul de autorizare si pentru imobilul de la A. Einstein nr. 3. Proiectul de față ține cont în principiu de modul de construire acceptat în proiectul avizat în 2019 (…) Prin amplasarea clădirii pe limita de proprietate estică se constituie un front închis, cu o aliniere la cornișa peste etajul 3 la o înălțime de +13,65 (13,80m măsurat de la cota terenului natural = cota trotuar în axul intrării în imobil) și o înălțime maximă de +17,00 (17,15m măsurat de la cota terenului natural = cota trotuar in axul intrarii in imobil), conform caracterului zonei dictat prin Regulamentul Local de Urbanism. Imobilul are un regim de înălțime S+P+3E+ER, având la subsol un garaj subteran cu capacitatea de 9 locuri de parcare destinate exclusiv locuitorilor apartamentelor din clădirile propuse. Curtea imobilului va avea 4 locuri de parcare amenajate și alei de circulație auto și pietonală cu finisaj de tip mineral, precum și zone amenajate cu vegetație tip gazon și cu arbori, amplasați conform pieselor desenate anexate documentației. În partea nordică a parcelei se propune de asemenea amenajarea unui loc de joacă pentru copii”, se arată în memoriul PUD-ului. .

sursă foto cover: simulări etapa 1, bloc Albert Einstein nr.1, biroul M Cub

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare