Închide

Biserica „Sfântul Mihail” din centrul Clujului intră în reabilitare, lucrările durează 3 ani

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 10, 2018 0 1522

Biserica „Sfântul Mihail” din piața Unirii a intrat în reabilitare iar lucrările durează trei ani.

Cea mai cunoscută biserică din Cluj, veche de secole, a intrat în această săptămână în reparații care sunt așteptate să dureze trei ani. Deocamdată șantierul înseamnă împrejmuirea clădirii iar pe panoul informativ care-l însoțește se arată că lucrările au început în 6 august și urmează să dureze trei ani, până în 5 august 2021. Lucrările sunt executate de sucursala din Cluj-Napoca a companiei ungare Kesz.

Biserica Sfântul Mihail a fost construită în secolul al XIV-lea și este unul dintre monumentele emblematice ale Clujului, fiind reprezentantiv, totodată, pentru arhitectura gotică din Transilvania.

Biserica, unul dintre primele trei monumente de vârf ale goticului transilvan, a început să fie înălţată în 1316, în timpul lui Carol Robert de Anjou, construcţia durând până prin 1437, în timpul lui Sigismund de Luxemburg.

Statueta Sfântului Mihail de deasupra intrării principale (1444) a fost modificată pentru a vesti redobândirea privilegiilor regale. Introdusă acum pe frontispiciu, stema regală apare parţial tăiată. Proprietate a Bisericii catolice, odată cu Reforma clădirea a fost preluată pentru un scurt timp de lutherani şi apoi de unitarieni, revenind la romano-catolici (1716), odată cu Contrareforma adusă de Habsburgi, noii stăpâni ai Transilvaniei.

Înconjurată iniţial de ziduri, biserica a dobândit în secolul al XVIII-lea, în faţa porţii principale, un portal în stil baroc, mutat mai târziu în faţa Bisericii Sf. Petru, unde se află şi astăzi. Turnul a fost înălţat abia în 1836-1859. Până la reorganizarea urbanistică a oraşului (1907) biserica era înconjurată de bodegi şi tarabe cu rosturi utilitare.

Reamenajat, spaţiul şi-a afirmat noua identitate de loc simbolic al oraşului până astăzi.

Citește detalii despre lucrări:

Biserica Sfântul Mihail, închisă timp de 3 ani pentru lucrări de reabilitare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu