Închide

Bilanțul Nopții Muzeelor la Cluj: mii s-au călcat în picioare.”Sunt oameni care, altfel, nu mai merg tot anul la muzeu”

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2014 2 552

Cifrele Nopții Muzeelor la Cluj: 15.000 persoane la Muzeul de Artă în câteva ore, 6.700 la Muzeul Etnografic și alte 6.700 la Muzeul de Istorie.

De departe, cei mai mulți vizitatori i-a avut Muzeul de Artă, deschis și în restul anului, dar care a pregătit sâmbătă evenimente mai speciale: a deschis balconul pentru vizitatori și a organizat un Festival al Ștrudelului. Astfel, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost vizitat de peste 15.000 de persoane, de toate vârstele. În cadrul evenimentului “O noapte la palat”, clujenii au putut vizita gratuit galeria naţională şi expoziţia Sigmar Polke, au avut ocazia să viziteze balconul Palatului Banffy şi totodată, într-o atmosferă vieneză, au dansat vals şi au mâncat ştrudele.

Principala atracţie a Muzeului de Artă a fost balconul Palatului Banffy, care şi-a deschis porţile publicului, porţi care vor rămâne deschise pe toată perioada verii. Balconul, recent restaurat, a intrat în istorie după ce a fost vizitat de împăraţii Francisc I şi Franz Josef. Pentru reconstituirea atmosferei de epocă a palatului, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în sala de acces spre balcon, au fost expuse portrete nobiliare, inclusiv cel al împăratului Francisc I pictat de Barabas Miklos, portrete realizate în secolele XVII – XIX de Theodor Aman, Sava Henţia, Gyárfás Jenö, Franz Anton Bergmann, Johann Frankenberger şi alţii.

Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca a fost și el vizitat de 6.700 de persoane. Sanda Man e purtătoarea de cuvânt și explică ce economie au făcut cei 6.700 de vizitatori care sâmbătă au stat o oră la coadă ca să vadă expozițiile: accesul la o expoziție costă 3 lei, iar accesul la toate cele trei expoziții ale muzeului a costat … 6 lei. La Muzeul Farmaciei, care este și el subordonat Muzeului de Istorie, accesul costă, în mod normal, 3 lei. De precizat, expozițiile deschise sâmbătă noaptea pot fi vizitate încă cel puțin două săptămâni. „Eu cred că e o și chestie de bon-ton, se știe că noaptea muzeelor e un eveniment, e intrat în tradiție; sunt oameni care, alfel, nu mai merg tot anul la muzeu”, spune Sanda Man.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca a fost vizitat de 6.764 de persoane, din care 1.024 de persoane au vizitat Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”. Cu acest prilej, în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc, eveniment organizat în colaborare cu Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică Cluj şi mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţul Cluj.  Cunoscutul cântăreţ clujean de muzică populară Ovidiu Purdea-Someş a fost cel care, alături de doi localnici din comună, a preparat balmoşul de Jucu. Totodată vizitatorii Parcului etnografic au putut asista şi la un concert de muzică populară – Rapsodii de Primăvară, oferit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

noapteamuzeelor etnografic

De asemenea, terasa muzeului a oferit, în schimbul unei donaţii simbolice, un preparat culinar tradiţional. Cei 344,50 lei obţinuţi cu această ocazie au fost donaţi Căsuţei Perlino din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

2 comentarii

Scrie un comentariu