Închide

Bilanţ de proiecte pe bani europeni în Transilvania de Nord

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 02, 2015 0 566

 

Reabilitări de parcuri, modernizări de străzi, proiecte de decongestionare trafic, modernizări de şcoli şi de centre sociale, infrastructură turistică, centre culturale sau dotări de spitale, restaurare de patrimoniu istoric. Chiar dacă România nu a folosit toate fondurile pe care le-ar fi putut atrage, câteva proiecte s-au pus totuşi pe picioare, profitând de această resursă. Cele enumerate mai sus sunt câteva obiective pentru care s-au adus în regiune bani europeni. La final de exerciţiu cu 7 ani de bani europeni, se face „bilanţ”, inclusiv cu Like-uri pe Facebook. Agenţia  de Dezvoltare Regională Nord-Vest oferă în această săptămână 19 trofee celor mai reuşite proiecte finanţate prin REGIO în regiune. Iar pentru asta s-a derulat inclusiv un concurs de fotografii, cu voturi pe Facebook. Fiecare dintre cele șase județe din regiune ia câte trei premii şi se acordă şi un „mare premiu”.

ADR Nord-Vest organizează în aceste zile (3 şi 4 decembrie) Conferinţa Finală REGIO Transilvania de Nord, eveniment de închidere a Programului Operaţional Regional 2007-2013. Cu acest prilej, se oferă şi cele 19 trofee celor mai reuşite proiecte finanţate prin REGIO în regiune. Concursul „Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord” a fost dedicat beneficiarilor Programului Operaţional Regional 2007-2013 din regiunea Nord-Vest. Fiecare beneficiar al POR (REGIO) 2007-2013 a putut să îşi promoveze în acest concurs unul sau mai multe proiecte, prin intermediul aplicaţiei afișate pe pagina de facebook a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin intermediul unei singure imagini pentru un proiect. Fiecare imagine are alături o descriere care cuprinde titlul proiectului, beneficiarul proiectului, precum şi câteva cuvinte-cheie privind impactul finanţării, unicitatea proiectului, modul în care acesta sprijină comunitatea.

Concursul s-a încheiat în urmă cu două zile, iar bilanţul în cifre arată 59 de imagini în competiţie şi 3776 de voturi. Cel mai votat proiect a obţinut 593 de voturi. Este vorba de un concept implementat în Bistriţa. „Municipiul Bistriţa a realizat un amplu program de revitalizare a Centrului istoric şi a Cetăţii Medievale prin 7 proiecte integrate : infrastructură urbana – 2, patrimoniu cultural – 2, social – 2 şi mediu – 1. Valoarea este de circa 20 de milioane”, arată beneficiarii din Bistriţa. Clujul a intrat în competiţie cu mai multe propuneri: proiecte de centre de servicii sociale, de promovare turistică, case sociale sau reabilitarea Casinoului şi a Parcului Central.

 

Sursa foto: ADR, concurs

Sursa foto: ADR, concurs

 

„Au fost mulţi candidaţi din Cluj, judeţul se numără printre cele fruntaşe, ca participare şi implicare. Sunt proiecte din municipiu, dar şi din judeţ. Majoritatea proiectelor are ca beneficiari autorităţi publice locale, în alte judeţe sunt mai mulţi beneficiari privaţi. Dar e de înţeles, fiindcă la Cluj au venit sume importante datorită desemnării municipiului ca fiind pol de creştere. Pe noi ne-a surprins nu atât numărul proiectelor înscrise, care nu au fost totuşi puţine, cât populaţia care a votat. Toate sunt proiecte finalizate şi pe care şi noi le considerăm exemple de succes, iar multe dintre ele chiar şi-au depăşit indicatorii”, a menţionat Andreea Marcu, reprezentanta ADR.

Premiile se vor acorda ţinând cont de două elemente: votul juriului şi numărul de voturi obţinute pe reţeaua de socializare. Se vor acorda câte 3 premii pentru fiecare judeţ participant (Bihor, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare), dar şi premiul cel mare pe regiune.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare