Închide

Biblioteca județeană din Cluj face muzeu virtual în memoria cunoscutului poet Emil Isac, primește zeci de mii de euro finanțare

Cultură by Actual de Cluj - mai 23, 2024 0 92

Biblioteca județeană din Cluj face muzeu virtual în memoria cunoscutului poet Emil Isac, primește zeci de mii de euro finanțare.

Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” din Cluj câștigă 124.400 de lei – adică aproximativ 25.000 de euro – de la Administrația Fondului Cultural Național pentru proiectul ”Emil Isac – Muzeul din bibliotecă”. Bugetul total al proiectului este de 138.230,00 lei, din care 124.400,00 lei sunt din finanțare nerambursabilă, contribuția proprie a instituției fiind de 13.830,00 lei. Inițiativa va fi implementată în perioada 15 iunie – 15 noiembrie 2024. Proiectul ”Emil Isac – Muzeul din bibliotecă” își propune să valorifice o colecție impresionantă de documente, fotografii și obiecte aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene Cluj din anul 2001, când biblioteca a preluat întreaga colecție a fostei case memoriale Emil Isac.

”Activitățile se axează pe două componente principale: construirea muzeului virtual Emil Isac prin crearea unei pagini dedicate, care va fi un punct de acces unic către resurse deja digitizate și resurse digitizate prin proiect și îmbogățirea experienței de vizitare a spațiului fizic al muzeului prin plasarea unui infochiosc cu conținut interactiv”, arată Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află biblioteca. La aceste componente se adaugă o serie de ateliere pentru publicul larg, prin care biblioteca aduce în fața publicului și a posterității o imagine ”cât mai completă și nuanțată” a personalității lui Emil Isac, ca parte componentă a societății culturale clujene – și transilvănene – din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Emil Isac s-a născut în 27 mai 1886 în Cluj, atunci aflat în imperiul austro-ungar. A decedat în 25 martie 1954, tot la Cluj. A fost un poet român, membru corespondent – din 1948 – al Academiei Române.A urmat cursurile de la Facultatea de Drept și Facultatea de Științe Sociale de la Cluj. După moartea sa, în 1954 a fost înființat un muzeu în casa sa din oraș, Muzeul ”Emil Isac”, format din trei mari camere, dedicate vieții poetului, tatălui său și lucrărilor sale. Muzeul a funcționat în clădirea de pe strada care acum îi poartă numele până în 2001, când clădirea a fost retrocedată, iar patrimoniul muzeului a fost transferat la Biblioteca Județeană unde este expus la etajul 4 al sediului instituției de pe Calea Dorobanților. Biblioteca lui Emil Isac conține aproximativ 1.700 de volume.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare