Închide

Bătaie-n declarații pe groapa de gunoi a Clujului

Administrație by Actual de Cluj - iul. 10, 2015 0 377

Războiul deșeurilor continuă la Cluj: în vreme ce containerele din cartiere sunt răscolite iar gunoaiele zac pe lângă tomberoane, Consiliul Județean, responsabil de amânarea centrului de management integrat al deșeurilor din Cluj, se bate în declarații cu operatorul rampei închise.

„Afirmaţia referitoare la obligaţia deschiderii primei celule a CMID este total eronată întrucât Consiliul Judeţean Cluj a încheiat contractul pentru realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în anul 2012, fapt cunoscut, de altfel, de către toate autorităţile locale, în calitatea acestora de membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan. Rezultă deci, în mod mai mult decât evident, faptul că nu avea cum să se deschidă prima celulă a CMID în anul 2010, atâta vreme cât contractul însuşi în acest sens a fost încheiat în anul 2012. Totodată, trebuie reamintit faptul că Acordul de Mediu nr. 18 – NV6, din 12.08.2010, la punctul 6.5, stipulează foarte clar faptul că, până la realizarea primei celule a depozitului, stocarea temporară a deşeurilor nevalorificabile se va realiza pe o platformă impermeabilizată amplasată în vecinătatea depozitului Pata Rât”, arată Consiliul Județean.

Instituția mai arată că Agenţia Naţională de Mediu nu a solicitat niciodată în scris Consiliului Judeţean Cluj construirea unei rampe provizorii în interiorul amplasamentului unde urma să fie amenajat centrul de management integrat al gunoaielor. „Mai mult decât atât, actele de reglementare urbanistică (acord de mediu, PUZ, PUG), interzic amenajarea unei construcţii temporare în interiorul amplasamentului de 64 hectare aferent CMID”, arată CJ Cluj.

În plus, instituția acuză societatea ce gestionează rampa de gunoi, Salprest Rampă SA, că are obligația să respecte autorizația de mediu eliberată în 2012, ce prevede eliminarea deșeurilor menajere reziduale la depozite de deşeuri autorizate „şi nicidecum pe fostul amplasament aferent depozitului neconform de la Pata Rât – depozitarea fiind sistată în anul 2010”. „Mai mult decât atât, această autorizaţie era valabilă până la data de 16.05.2022. Astfel, în situaţia în care aceasta ar fi fost respectată, nu s-ar fi ajuns la situaţia actuală în care deşeurile să trebuiască transportate în judeţele Alba sau Bihor, deşeurile putând fi depozitate în continuare în aceeaşi locaţie”, arată CJ Cluj.

Amintim, rampa de gunoaie a Clujului a fost închisă în urmă cu două săptămâni, iar acum deșeurile sunt transportate la Alba Iulia. Peste câteva zile, în lipsa altei soluții, acestea vor fi transportate la Oradea, pentru trei luni.

Citește și:

Criza gunoaielor: și administratorul rampei are un cuvânt de spus – “nu e adevărat!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare