Închide

Bătaia pe parcări se mută în cartiere. Doi clujeni atacă regulamentul primăriei „abonamente de parcare în locul garajelor”

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 13, 2014 0 3326

Doi riverani din cartierul Gheorgheni, de pe strada Borsec modernizată în 2013, și-au pierdut locurile de parcare după ce primăria le-a preschimbat contractele de închiriere (pentru garaje) în abonamente anuale de parcare. Clujenii spun că regulamentul primăriei e nelegal și au făcut primul pas spre a merge în instanță ca să îl anuleze.

Emil Ioan Strugaru și Ovidiu Cristian Todoruț au cerut primăriei, prin două plângeri prealabile să revoce Hotărârea Consiliul Local nr. 25 din 2010 prin care a fost aprobat regulamentul de închiriere a terenului pentru parcările, garajele sau copertinele aflate pe domeniul public sau privat al municipiului. Respectivul regulament este folosit de primărie pentru a preschimba contractele de închiriere deținute de cetățeni (garaje amenajate cu autorizație de construire pe terenul închiriat de la primărie) în abonamente de parcare, în cazul în care decide amenajarea de parcaje pe respectivele terenuri ocupate cu garaje.

Practica prevăzută în HCL nr. 25 a fost folosită de primărie în cazul garajelor construire pe amplasamentul unor parkinguri supraterane de cartier – cel de pe Fabicii – Fabricii de Zahăr sau cel de pe Aleea Băișoara sau Mehedinți. Garajele au fost demolate iar cetățenii au primit locuri de parcare cu abonament în noile parcări cu etaj edificate de primărie.

Cei doi riverani de pe Aleea Borsec motivează în plângerile prealabile că regulamentul este nelegal, la fel și procedura prin care contractul de închiriere se modifică în abonamnet de parcare. Un contract de închiriere în anumite condiții și cu anumite prevederi se transformă în abonament de parcare pe un an, cu mențiunea că locul de parcare se poate pierde dacă titularul nu își reînoiește cerea (pe baza unor acte doveditoare) până la 31 martie a fiecărui an. Mai mult, arată cei doi, cetățenii care au edificat garajele cu autorizație de construire pe terenul închiriat de la primărie să fie despăgubiți – sunt somați ca în 15 zile să se prezinte la primărie pentru preschimbarea contractelor, în caz contract pierd locul de parcare.

Cererea de revocare a Regulamentului de închiriere a terenului pentru parcările, garajele sau copertinele aflate pe domeniul public sau privat al municipiului a fost înaintată spre analiză Consiliului Local care se va întruni în ședință ordinară în 16 ocrombrie.

Serviciul parcări dă vina pe cetățeni

Serviciul pentru Administrarea Parcărilpr din cadrul primărie propune menținerea regulamentului motivând că acesta este legal. În urma lucrărilor de modernizare/reamenajare a Aleii Borsec și aleilor adiacente (trotuare, locuri de parcare) desfășurate în cursul anului 2013 în baza HCL nr. 35/2010, contractele de închiriere pentru locurile de parcare deținute în regim de contract au fost transformate în abonamente anuale de parcare. Cristian Ovidiu Todoruț și Emil Ioan Strugaru s-au prezentat la transformarea contractelor de închiriere a locului de parcare în abonamente anuale, li s-au reținut contrcatele în original și s-a eliberat abonamentul pentru locul declarat de dânșii ca fiind corespunzător amplasamentrului pentru care exista încheiat contractul de parcare. Ambele abonamente au fost emise fără obiecții din partea titularilor atât în momentul eliberării abonamentului cît și la o dată ulterioară. Conform prevederilor HCL nr.25/2010, termenul de prelungire al valabilității abonamentului pentru anul în curs este 31 martie. Neachitarea abonamentului pînă la această dată atrage după sine vacantarea și relocarea locului de parcare, Ambii reclamanți se află în situația de neachitare a abonamentului până la 31 martie, locurile fiind relocate”, a arăta șeful Serviciului Parcări, Florin Bugnar în informarea către Consiliul Local. Acesta a mai adăugat că în 12 iunie, Todoruț a cerut realocarea locul de parcare nr. 6 din parcajul Borsec 1 -Herculane 4, însă cererea sa a fost soluționată nefavorabil. Primăria i-a alocat clujeanului alt loc de parcare, cu nr. 86, însă Todoruț a renunțat la el motivând că este ocupat de alte autoturisme, cu mențiunea ca respectiva parcare să fie atribuită vecinul său, Emil Stugaru. „}n cazul rezilierii abonamentul de parcare deținut de domnul Todoruț acesta ar urma să fie realocat unui alt solicitant, cu domiciliul într-un imobil adiacent acestuia, condiție pe care domnul Strugaru nu o îndeplinește în pofida faptului că are un număr mai mic de înregistrarea a cererii”, mai arată Bugnar.

Contrar argumentelor invocate de cei doi petenți eliberarea abonamentelor de parcare în urma reamenajării nu s-a făcut în mod arbitrar ci având la bază art. 9 din contractul de închiriere pentru care titularul și-a exprimat acirdul de voință prin semnarea acestuia”, explică conducrerea Serviciului Parcări.

Plângeri și în cartierul Grigorescu

Anul trecut, un grup de cetățeni acuza primăria că a transformat regula „Primul venit, primul servit” în „Primul informat, primul rezolvat” în cazul repartizării locurilor de parcare nou-create în urma unor asfaltări a străzii Al. Vlahuță. Oamenii au cerut primăriei să le dea câte un loc de parcare în incintă, însă instituţia a ignorat cererile, deşi aceştia voiau să plătescă abonamente. Primăria le-a dat locuri de parcare la stradă, nu în curtea imobilului, iar cetățenii reclamau că ele erau ocupate de alte autoturisme. Şi eu mi-am găsit locul de parcare ocupat. Am găsit altă soluţie în zonă până doamna care mi-a ocupat locul şi-a cerut scuze. Regulile privind atribuirea locurilor de parcare de pe domeniul public sunt aplicate unitar, nu putem mulţumi pe toată lumea. Dacă se va elibera un loc de parcare în curte, îl puteam atribui cetăţeanului în cauză. Acesta are posibilitatea să facă schimb cu alt beneficiar de parcare în curte”, recomanda șeful de la parcări.

Promisiune pentru 2015: afară cu garajele din cartiere

Datele din 2009 ale primăriei atestau că există 4793 de locuri de parcare pe care sunt amenajate garaje. În plus, administrația are contracte de închiriere cu proprietarii ca și-au amenajat garaje pe cheltuială proprie, cu autorizație de construire, 5813 garaje. De asemenea, se estimau undeva la peste 600 de garaje amenajate nelegal pe domeniul public. Primarul Emil Boc a avansat că, după intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, va începe demolarea garajelor din cartiere. Ele vor fi înlocuite cu parkinguri, unde regimul jurific permite, sau cu parcări deschise la sol. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.