Închide

Barca pe valuri plutește ușor. În curând, pe Someș, aproape de Parcul Feroviarilor

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 05, 2016 0 1074

Ce ați zice de o întâlnire pe barcă? Da, la Cluj. Și da, pe Someș. Mai precis, o barcă de 700 de kilograme, cu loc de stat, în zona uitatului Parc al Feroviarilor. S-ar putea să faceți asta peste câteva zile, în week-end-ul cu 13-14 august, în cadrul evenimentului „Somes 2021. Sunt Riveran”, lansat de echipa care gestionează candidatura orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Cu acest prilej, mai multe asociații, organizații și echipe vin cu evenimente pe malul Someșului (unul dintre „punctele emblematice” pentru aplicația Clujului). Printre acestea, responsabilă de „bucata” din zona Parcului Feroviarilor, e fundația AltArt, care alături de cei de la Blajin anunță că pun o barcă pe Someș.  Amintim că Parcul Feroviarilor ține acum de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA și ar urma să fie preluat de primărie, arhitectul șef al orașului promițând deja că pentru acest parc va fi lansat un concurs de soluții (cel mai probabil în toamnă).

Despre o altă inițiativă recentă dedicată Parcului Feroviarilor, derulată de Scena Urbană, puteți citi aici:

FOTO Parcul Feroviarilor, “preluat” de studenți. Primăria promite concurs în toamnă pentru spațiul părăsit

Proiectul AltArt se înscrie sub umbrela Arizen. „Artizen Cluj 2016 face parte din European Artizen Initiative formată din șase țări europene. Artizen promovează arta ca spațiu esențial pentru societatea contemporană, iar proiectul include o rezidență pentru două colective de artiști europeni și două colective de artiști români. În această perioadă, artiștii vor explora și cerceta spațiul public aflat în tranziție – Parcul Feroviarilor. Rezultatele vor fi prezentate într-un eveniment de două zile, 13-14 august 2016 în Parcul Feroviarilor și pe porțiunea din râul Someș adiacentă parcului”, spun reprezentanții AltArt. Perioada cercetărilor e 25 iulie – 12 august), iar rezultatele vor fi de mai multe feluri: performance-uri, o publicație, afișe, treasure hunt cultural și o instalație. Acestea urmează să fie prezentante în zona parcului, cu muzică și ateliere.

 

photo credit ruthborgfjord.com

photo credit ruthborgfjord.com

photo credit ruthborgfjord.com

photo credit ruthborgfjord.com

photo credit ruthborgfjord.com

photo credit ruthborgfjord.com

 

„Scopul e de a facilita intervenții culturale și creative în spații publice, de a intări parciparea cetățenilor în crearea orașului focusat pe spații publice. Țelul principal e de a crea experimente în zone urbane în tranziție prin laboratoare pentru practici noi sociale și culturale. Obiectivele sunt de a reduce fragmentarea socială și urbană, de a diversifica participarea cetățenilor, de a insera proiectele în interacțiuni cu mediul profesional, social și teritorial”, detaliază Ruth Borgfjord, de la Fundația Altart. Iar în această desfășurare de evenimente punctul central ar fi amplasarea unei bărci în zonă, a cărei instalare a fost recent aprobată de Apele Române. Este vorba de o instalație de 700 kg, statică, cu scaune și masă și ponton. „E o barcă care va sta pe apă, nu va fi mutată sau mișcată. Va fi un loc de întâlnire, va avea două locuri și o masă, va fi un decor de întâlnire – poți lua un picnic acolo, poți să meditezi, ai liniște completă”, completează Ruth.

De bacă e responsabilă echipa Blajin, care a mai instalat proiecte în oraș. Mai multe detalii:

Propuneri de proiecte pentru oraș: pod peste Canalul Morii, muzică în parc și Păcăliciul reinterpretat

Vezi și

Ilustrații cu orașul, aduse pe mal de apă: proiect al echipei ZAIN, desene ale Mariei Surducan, finanțare de la Jazz in the Park

și:

“Oare câte resurse stau degeaba? Avem parcuri și curți interioare închise, străzi private”. Proiecte de stradă, la Cluj

Câteva imagini, semnate Blajin, din „șantier”:

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

Sursa foto: Blajin

 

Parcul Armătura, pe harta 2021

Un alt parc mai puțin cunoscut al orașului e prins la rândul său pe harta Someș 2021: Parcul Armătura, de a cărui amenajare se ocupă echipa organizatorilor Jazz in the Park. „Jazz in the Park te invită la o zi cu muzică bună, relaxare, (re)descoperire de spații și activități diverse. Am ales ca loc de întâlnire un spațiu care nu a mai fost folosit pentru organizarea de evenimente și pe care sperăm să-l descoperi împreună cu noi. E vorba despre Parcul Armătura de pe strada Oașului, în zona industrială a Clujului. Locul e foarte frumos, dar prea puțin cunoscut”, explică organizatorii alegerea. Evenimentul are loc duminică, în 14 august – Day in the Park, un eveniment organizat în spiritul Jazz in the Park.

Parcul Armătura. Sursa foto: Jazz in the Park

Parcul Armătura. Sursa foto: Jazz in the Park

Despre alte proiecte din cadrul „Somes 2021. Sunt Riveran”, poți citi aici:

Someşul Capitalei Culturale: “aquapark” pe mal de apă şi studii despre traseul râului, în 13 august.

Evenimentul a fost inițial anunțat pentru 13 august, însă, ca urmare a decretării zilei de 13 august zi de doliu național pe întreg teritoriul României în memoria Majestății Sale Regina Ana, evenimentul Someș2021: Sunt Riveran va fi amânat cu o zi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.