Închide

Ilustrații cu orașul, aduse pe mal de apă: proiect al echipei ZAIN, desene ale Mariei Surducan, finanțare de la Jazz in the Park

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - apr. 25, 2016 1 825

Malul Canalului Morii s-a umplut de oameni în această sâmbătă, pe o bucată din traseul său, pe strada Andrei Șaguna. A fost ceva atipic. De obicei, pe străduța din centru care beneficiază de un sector de apă nu se prea oprește lumea să admire ceva – sunt numai câteva băncuțe și o apă „închisă” între betoane. Totuși, cu evenimentul Jazz in the Street aici s-au pus mese și locuri de șezut, s-a propus concert și au venit spectatori. Deci se poate!

Jazz in The Street. Când niște băieți deștepți și jazz-ul lor ne leagă la circuitul pietonal întrerupt al Clujului. Și ne așază, din nou, pe iarbă

Canalul Morii și o mai bună gospodărire a traseului său au fost subiect de lucru și în cadrul unui workshop, în cadrul festivalului de design ZAIN, de anul trecut. Despre rezultat citiți AICI. Tot echipa din spatele ZAIN a pregătit un alt proiect pe Canalul Morii, de punere în valoare și atras vizitatori. Acesta și-a găsit finanțare tocmai printr-un fond lansat de echipa Jazz in the Park, însă pe traseu au intervenit piedici. Așa că proiectul luminos cu desene pe mal de apă (despre asta era proiectul) rămâne, dar se mută pe malul altei ape – pe Someș.

Canalul Morii nu mai „primește” instalația

„Lumini pe Canalul Morii” e un proiect al Asociației PLAI, finanțat prin fondul Jazz in the Park al organizatorilor de festival. Bugetul alocat era de 9.000 de lei, iar proiectul își propunea să pună în evidență un spațiu ultracentral din oraș care este neexploatat: Canalul Morii, strada Andrei Șaguna, prin intermediul unor instalații de lumini. „Decorul luminos este realizat, urmează să primească acord de racordare la curent de la sistemul principal al orașului, iar apoi va avea loc evenimentul. Data va fi anunțată”, spun reprezentanții echipei Fapte, organizatorii Jazz in the Park și finanțatori de proiect.

Instalația gândită pentru malurile Canalului Morii include panouri cu ilustrații realizate de Maria Surducan, care prind șase imagini ale Clujului: Someșul, Cetățuia, Grădina Botanică, casa Matei, strada în oglindă și Piața Unirii.  O dată exactă pentru lansarea proiectului nu a fost anunțată, dar inițial organizatorii ar fi vrut să prindă ziua cu Jazz in the Street pe Canalul Morii.  Cei de la Plai spun că între timp data și locul proiectului s-au „mutat”, așa că imaginile nu ajung pe malul Canalului Morii, ci pe Someș. Iar locul va fi unul care amintește de un demers civic: în apropierea zonei unde anul trecut s-a desfășurat protestul care a împiedicat în cele din urmă administrația locală să mai facă o arteră pentru trafic auto în defavoarea pietonilor. „Proiectul se va muta pe malul Someșului, lângă podul Elisabeta. Se vor introduce niște elemente ce fac parte dintr-o poveste. Conceptul nu este neaparat regândit, dar locul a fost mutat pentru că situatia juridică de pe Canalul Morii nu este rezolvată și atunci am decis să nu încurcăm acolo proceduri”, a fost explicația arhitectului Răzvan Luca, din echipa Plai. Acesta estimează că săptămâna viitoare istalația va fi gata să lumineze, cu desene, o părticică de Someș.

„Dans prin oraș”. Desenat

„Cele șase imagini sunt o invitație la plimbare, sub forma unui dans prin oraș. Locurile alese sunt, cred eu, un numitor comun al amintirilor celor care s-au născut, au crescut sau au trecut cândva prin Cluj. Sunt locurile pe care le vezi când închizi ochii și încerci să-ți aduci aminte orașul, de aceea ideea unor casete luminoase mi s-a părut potrivită. Drumul trece prin Grădina Botanică și copacii ei cu etichete scrise de mână care mă fascinau în copilărie, prin Piața Unirii, pe la Casa Matei, pe la Strada în Oglindă, care e un fel de secret-la-vedere, pe malul Someșului și se încheie pe Cetățuie, cu o vedere panoramică”, ne spune despre concept autoarea ilustrațiilor, Maria Surducan.
Citește și despre

Surorile care dau viață benzilor desenate

 

Ce alte proiecte au fost finanțate prin Fondul Jazz in the Park

Jam by Blajin, propus de Grup de inițativă – Blajin. Valoare finanțare: 7.408 lei

„Jam e o structură modulară, alcătuită din 8 module identice, care permite o serie de reasamblări succesive, la discreţia şi imaginaţia utilizatorilor. Jam modelează un spaţiu ce se lasă locuit în funcţie de voinţa potenţialilor locuitori. Nu implică un dat şi nu imprimă un loc deja prestabilit. Funcţionalitatea locului e multiplă, de la mini-concerte la un loc de relaxare sau de joacă. Amplasarea instalației va fi făcută într-unul din parcurile orașului”, a propus echipa. Proiectul a fost realizat în 9 aprilie, pe mal de Someș.

Foto Radu Pădurean

Foto Radu Pădurean

Poiana Muzicală II – Parcul cu muzică, propus de Cercul Întreg / Asociația Arta Capoeira. Valoare finanțare: 8.500 lei

Propune o serie de instalații, amplasate permanent în unul dintre parcurile clujene, care să aibă funcția unor proto-instrumente care să invite publicul să descopere, să dialogheze și să glumească prin intermediul sunetelor de diferite tipuri. Pe scurt, clujenii vor avea posibilitatea de a aborda muzica într-o manieră jucăușă și nonformală, care să îi încurajeze pe termen lung să considere o abordare mai participativă în viața publică prin muzică.

„Proiectul urmează să fie pus în practică, instrumentele muzicale sunt sculptate, inaugurarea este programată pentru data de 6 mai în Parcul Central”, a transmis Corina Brândușan din partea echipei Fapte.

 

Teatru în gara călătorilor de scurt parcurs, propus de GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals) & Create.Act.Enjoy. Valoare finanțare: 8.250 lei

Proiectul utilizează şi promovează un spaţiu abandonat, Gara Mică, prin intermediul unor tineri români şi străini pregătiti de actori profesionişti care vor realiza workshopuri și un spectacol de teatru şi improvizaţie pe tema multiculturalităţii şi diversităţii. „S-au făcut workshopurile de teatru, dar piesa nu s-a mai ținut. Aceasta era programată să aibă loc în perioada de doliu național după incendiul de la Colectiv. Aplicantul va primi aproximativ jumătate din sumă deoarece nu mai poate susține proiectul în totalitate. Banii care se întorc în Fondul Jazz in the Park vor fi folosiți pentru a finanța proiectele selectate în acest an”, spun reprezentanții Fapte.

Fondul Jazz in the Park își propune să susțină artiștii clujeni și proiectele artistice experimentale pe care le dezvoltă. Pentru această ediție proiectele pot fi trimise până în 30 aprilie. Mai multe informații găsiți AICI.

Un comentariu

  1. De ce nu poate arata Canalul Morii precum canalele din Annecy (Franta), de exemplu? Incarcate de flori pe ambele maluri. Abia atunci ar putea fi un punct de atractie.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.