Peste 38 milioane lei sunt disponibili pentru susținerea acțiunilor culturale, sportive și sociale din Cluj-Napoca, anunță Primăria. Perioada de depunere a proiectelor pentru finanțare nerambursabilă: 20 februarie – 20 martie 2024, potrivit instituției. Sectorul cultural don Cluj a cerut, susținut de USR, un nou regulament pentru acordarea finanțărilor, însă primarul Boc a respins public propunerea acuzând că se face teatru.
“În anul 2024, finanțările nerambursabile de la Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca pentru cultură, sport și domeniul social cresc cu 25% față de anul 2023. Bugetul alocat este de 16.200.000 lei pentru proiecte culturale (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) și 21.875.000 lei pentru proiectele structurilor sportive. Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului”, a anunțat Primăria, într-un comunicat de presă.
Potrivit instituției, proiectele culturale pot fi depuse pentru unul dintre următoarele domenii/linii de program:
– Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în municipiul Cluj-Napoca;
– Proiecte de tineret;
– Proiecte culturale regionale;
– Proiecte culturale locale;
– Proiecte în cadrul „UNESCO City of Film”;
– Proiecte care respectă obiectivele Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – tranziția către o economie verde și combaterea schimbărilor climatice;
– Proiecte culturale „Anul Avram Iancu”;
– Proiecte cu caracter social.
La capitolul sport vor fi finanțate activitățile/acțiunile care se încadrează în programele „Promovarea sportului de performanță” și „Sportul pentru toți”.
”Depunerea dosarelor cu proiectele de finanțare nerambursabilă se face în perioada 20.02.2024-20.03.2024, astfel:
– la Centrul de Informare pentru Cetățeni (Registratura Primăriei Cluj-Napoca) sau la primăriile de cartier, într-un exemplar
– online pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive
– online pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro. Mai multe detalii despre condițiile de finanțare și despre calendarul depunerii proiectelor pot fi consultate în cuprinsul anunțurilor de participare, accesând următoarele linkuri:
– cultură: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/02/19/Cultura-Anunt-participare-2024.pdf
– sport: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/02/19/Anunt-participare-sport-2024.pdf”, mai arată Primăria.
Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.
Emil Boc a respins solicitările sectorului cultural, arătând că artiștii fac teatru la Consiliul Local. El a mai spus că părerile sunt împărțite dar și că până acum banii s-au alocat corect.
Reprezentanții din sectorul cultural dar și cei din USR au reușit să îl enerveze pe primarul Emil Boc la ultima ședință a Consiliului Local din luna februarie după ce i-au citit chiar declarațiile sale din ultimii ani în care promitea că va aloca banii după un nou regulament aliniat la ordonanța 51.
„Domnule primar, constat din partea dumneavoastră o foarte mare flexibilitate a declarațiilor de la o ședință la alta. Timp de patru ani, din exact acel loc, ați promis schimbarea regulamentului pe OG 51. Fără supărare n-ați mișcat un deget în direcția aceasta. (…) Asta ați făcut în ultimii patru ani, ați mutat mingea și poarta în timpul jocului, cu mare talent”, arăta Alexandra Oană.
Ca să distragă atenția și să nu piardă capital politic, Boc i-a acuzat pe cei din USR că, deși public au zis că banii pentru cultură se alocă clientelar, de fiecare dată în ultimii ani, au votat lista de alocări.
Detalii:
Reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca i-au cerut primarului Emil Boc să adopte un regulament pentru finanțarea culturii/Reacția primarului: Nu facem teatru în orice situație
Un deputat din Cluj a anunțat public că susține regulamentul propus de USR și doleanțele artiștilor și instituțiilor de cultură din Cluj.
Sabin Sărmaș: „Îi susțin pe oamenii de cultură din Cluj. Ei nu fac circ, așa cum sunt acuzați”