Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.

Emil Boc a respins solicitările sectorului cultural, arătând că artiștii fac teatru la Consiliul Local. El a mai spus că părerile sunt împărțite dar și că până acum banii s-au alocat corect.

Reprezentanții din sectorul cultural dar și cei din USR au reușit să îl enerveze pe primarul Emil Boc la ultima ședință a Consiliului Local din luna februarie după ce i-au citit chiar declarațiile sale din ultimii ani în care promitea că va aloca banii după un nou regulament aliniat la ordonanța 51.

„Domnule primar, constat din partea dumneavoastră o foarte mare flexibilitate a declarațiilor de la o ședință la alta. Timp de patru ani, din exact acel loc, ați promis schimbarea regulamentului pe OG 51. Fără supărare n-ați mișcat un deget în direcția aceasta. (…) Asta ați făcut în ultimii patru ani, ați mutat mingea și poarta în timpul jocului, cu mare talent”, arăta Alexandra Oană.

Ca să distragă atenția și să nu piardă capital politic, Boc i-a acuzat pe cei din USR că, deși public au zis că banii pentru cultură se alocă clientelar, de fiecare dată în ultimii ani, au votat lista de alocări. 

Detalii:

Reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca i-au cerut primarului Emil Boc să adopte un regulament pentru finanțarea culturii/Reacția primarului: Nu facem teatru în orice situație

Un deputat din Cluj a anunțat public că susține regulamentul propus de USR și doleanțele artiștilor și instituțiilor de cultură din Cluj.

Sabin Sărmaș: „Îi susțin pe oamenii de cultură din Cluj. Ei nu fac circ, așa cum sunt acuzați”